Haarlem Noord: Ouderenwerk

Welkom!

Bent u 55-plus en op zoek naar een leuke activiteit waar u nieuwe mensen kunt leren kennen? DOCK Haarlem heeft een breed aanbod. Van gezellige huiskamergroepen waar u wekelijks een vaste groep mensen ontmoet tot leuke dagreizen. En van leerzame cursussen zoals internet en e-mail tot sportieve activiteiten zoals yoga en koersbal. Alle activiteiten worden begeleid door enthousiaste vrijwilligers. Het tempo ligt niet te hoog. Er is tijd voor een kopje koffie, een gezellig praatje. Er wordt ook op elkaar gelet. Is iemand er onverwachts niet? Dan wordt er gebeld om te horen hoe het gaat.

Meer weten?

DOCK Haarlem organiseert activiteiten voor ouderen in Schalkwijk, Oost en Noord; Haarlem Effect doet dit in Centrum, Zuid en Zuid-West. Kijk voor uitgebreide informatie op www.ouderenhaarlem.nl.Iedere maand heeft het ouderenwerk in Haarlem een pagina met nieuws voor ouderen in het Haarlems Weekblad.
Bel voor meer informatie over de activiteiten van DOCK Haarlem met: 023 - 543 06 04
Of bel of mail direct met een van onze ouderenwerkers:

Jacob Carrière

Maatjes en Preventief huisbezoek

jcarriere@dock.nl
06-81172849

  Semra Karahan

Projectmedewerker
Noord

skarahan@dock.nl
06-38826362

Aysel Kaplan

Doorverwijzer
Loket Haarlem

akaplan@lokethaarlem.nl

Desgewenst komen de ouderenwerkers bij u thuis voor een gesprek. Zij denken met u mee over wat het beste bij u past en kunnen oplossingen aandragen voor eventuele belemmeringen, bijvoorbeeld als u geen vervoer heeft. Alle activiteiten zijn goed betaalbaar, ook voor wie een kleine beurs heeft. Doet u mee?

Huiskamergroepen

De huiskamergroep is een fijne plek als u zelfstandig woont, maar graag wat meer actief, vitaal en onder de mensen wil zijn.
In 2015 zullen dagbestedingsactiviteiten voor mensen zonder AWBZ indicatie gerealiseerd gaan worden binnen DOCK. Dat doen we in Buurtkamers en Huiskamers. De buurtkamers zijn voor iedereen. Mensen die meer steun of hulp nodig hebben kunnen terecht in de Huiskamers. U ontmoet mensen, doet mee aan activiteiten, of kunt gezellig een kopje koffie drinken met anderen. We doen beweegactiviteiten, geheugenfitness, creatieve of ontspanningsactiviteiten. Ook samen eten (overdag of in de avond), en samen erop uit, zijn mogelijkheden waar u bij DOCK voor terecht kunt. U kunt, al dan niet samen met iemand die u graag meeneemt, eens komen kijken. Voor meer informatie kijkt u op www.ouderenhaarlem.nl.

Twee dikke zoenen

Joke de Rijk en Corrie Koekenbier zijn samen de drijvende kracht achter huiskamergroep ‘Trefpunt 55-plus'. Corrie: "Iedere week ontvangen we een groep ouderen uit de wijk. We beginnen altijd met koffie en thee en een praatje, want daar komen de mensen voor. De meesten zijn boven de tachtig en kijken hier de hele week naar uit." Joke: "Daarna doen we bijvoorbeeld rummikub of triominos. We laten het aan de mensen zelf over wat ze willen. We hebben ook weleens iemand uitgenodigd die kon vertellen over het Haarlem van vroeger. Die liet dia's zien van de Blauwe Tram. Nou, dat maakte de tongen los hoor!" Corrie: "'s Zomers doen we hier de deuren open en maken we een terras. En iedere week stoppen we iets in de pot. Daar zijn we dit jaar heerlijk van wezen lunchen bij de Italiaan op het Marsmanplein." Joke: "Vorige week gaf iemand me nog twee dikke zoenen en zei: ‘Kind, wat was het toch weer gezellig!'" Corrie: "Ja, dat gebeurt bijna elke week."

Samen eten

Wilt u graag samen met anderen eten voor een betaalbare prijs? In Noord wordt eenmaal in de week in De Schakel een heerlijke warme maaltijd geserveerd. Ook kunt u terecht bij de buurtkamer in wijkcentrum de Horizon. Kijk op www.ouderenhaarlem.nl voor een overzicht, tijden, prijs enz.

Maatjes

Maatjes zijn er voor 55-plussers die het fijn vinden wanneer er op gezette tijden iemand langskomt voor een praatje. Een maatje biedt u een luisterend oor. Ze zijn er ook om samen met u dingen te ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan een wandelingetje of gezellig winkelen. Uw maatje is een vrijwilliger die eens per week of eens per twee weken bij u langskomt, en u kan helpen meer contacten met anderen te leggen. Vooraf hebt u een gesprek met een ouderenwerker en een kennismakingsgesprek met uw maatje. Zo blijkt meteen of het van beide kanten klikt.

Wilt u een maatje?
Bel ouderenwerker Jacob Carrière voor een afspraak: 06 - 811 728 49.

Luisterend oor

In haar oude woning ging het niet goed met Leni. "Ik had niemand om mee te kleppen", zegt ze, "en ja, ik vereenzaamde. Ik wilde mijn kinderen daar niet mee belasten en probeerde het zelf op te lossen, maar dat lukte niet. Uiteindelijk heb ik met lood in mijn schoenen DOCK gebeld. Dat gesprek luchtte al erg op. Eindelijk iemand die luisterde. De ouderenwerker nam alle tijd en vroeg of ik geen maatje wilde, iemand met wie ik regelmatig zou kunnen praten en met wie ik leuke dingen zou kunnen doen. Dat werd Alva. Met haar voelde ik meteen een klik. Vooral in het begin heb ik heel veel van me afgepraat, dat was heel belangrijk voor me. Nu ben ik veel rustiger en zitten we veel meer met z'n tweeën te kletsen. Dan hebben we het gewoon gezellig", zegt ze glunderend. "Ja", beaamt Alva, "we zijn echt maatjes geworden. In het begin was het ‘mevrouw', nu ga ik naar Leni toe." 

Preventief huisbezoek

Bent u 75-plus? Dan krijgt u automatisch een brief van de gemeente met de vraag of u wilt meewerken aan een huisbezoek. Zo ja, dan komt er een vrijwilliger van DOCK Haarlem of Haarlem Effect bij u thuis. De vrijwilliger neemt een vragenlijst over uw woon- en leefomstandigheden met u door. De uitkomsten zijn belangrijk om de voorzieningen voor ouderen in Haarlem op peil te kunnen houden. Doe mee; de vrijwilliger kijkt ook naar uw eigen behoeften en kan u goede tips geven over voorzieningen waaraan u zelf misschien nog niet gedacht hebt.

Cursussen en activiteiten

DOCK Haarlem heeft ook veel cursussen en activiteiten speciaal bedoeld voor ouderen. Daarmee blijft u bij de tijd (denk bijvoorbeeld aan Engels, internet en e-mail) of kunt u zich creatief ontplooien (boetseren, tekenen en schilderen en werken met speksteen). Er is een zangkoor, er zijn cursussen valpreventie en er zijn sportieve activiteiten zoals yoga en koersbal. Dat houdt u vitaal. De meeste cursussen en activiteiten in Noord vinden plaats in wijkcentrum De Horizon, wijkcentrum Delftrijk en in De Schakel. U vindt er gezelligheid en u doet er leuke nieuwe contacten mee op!

Kijk op www.ouderenhaarlem.nl voor een compleet overzicht met locaties, data en kosten. Hier vindt u ook een digitaal aanmeldingsformulier.

Vrijwilligershulpdienst

Wordt het u iets teveel, bijvoorbeeld met het werk rond het huis? Dan is er de vrijwilligershulpdienst Noord/Oost: mensen uit uw eigen buurt die graag klusjes voor u doen zoals een schilderij ophangen, een lamp indraaien, uw tuintje bijhouden of een boodschapje voor u doen. De vrijwilligers staan ook voor u klaar als u geen vervoer hebt. Zo kunnen zij u bijvoorbeeld naar het ziekenhuis brengen. Zij bieden u begeleiding, zijn geduldig en wachten op u tot u weer naar huis kunt.

Woont u in Noord en heeft u behoefte aan iemand die u kan helpen met een kleine klus of met vervoer? Bel met de vrijwilligershulpdienst Noord in wijkcentrum Delftrijk: 023 - 543 60 15, maandag t/m donderdag van 9.00 tot 11.00 uur.

Eigen ideeën of vrijwilliger worden?

Heeft u zelf een idee voor een activiteit? Laat het weten! DOCK Haarlem ontwikkelt regelmatig nieuwe activiteiten en misschien kan DOCK uw initiatief ondersteunen. Bel ook als u vrijwilliger bij DOCK Haarlem wil worden. Veel ouderen zijn al vrijwilliger en zij halen hier veel voldoening uit. Meer informatie over het vrijwilligerswerk vindt u onder Talent gezocht!