DOCK

Kinderwijkraad Binnenstad, Oost en Noordoost

vrijdag, januari 14, 2022

Kinderraad Utrecht Binnenstad, Oost & Noord Oost

Corona disclaimer

Onderstaande informatie over de Kinderraad is onder voorbehoud en afhankelijk van de ontwikkelingen omtrent het coronavirus en de bijbehorende richtlijnen vanuit de overheid. Wij volgen de richtlijnen die ook gelden voor basisscholen en zullen pas met onderstaand programma starten als de scholen ook weer open mogen. In geval dat de sluiting van basisscholen na 9 februari zal worden verlengd, zien wij ons genoodzaakt het programma aan te passen en zullen wij overgaan naar online bijeenkomsten en activiteiten die in de buitenlucht kunnen plaatsvinden.  Mocht u naar aanleiding van bovenstaande informatie nog vragen hebben, neem dan gerust contact net ons op. Contactgegevens vindt u onderaan deze pagina.

Wat is de kinderraad?

De Kinderraad vertegenwoordigt de stem van leeftijdsgenoten in de school, wijk, straat of stad. Dit doet zij door met andere kinderen te praten en goed te luisteren en kijken naar wat er speelt.  Tijdens de bijeenkomsten van de Kinderraad worden deze onderwerpen besproken. Er worden keuzes gemaakt over wat er moet gebeuren en over wie en wat er nodig is om dat te bereiken. Vervolgens zet de Kinderraad samen met andere buurtkinderen concrete acties op in de wijk, straat, stad of school. Op die manier draagt de Kinderraad bij aan het creëren van een omgeving waarbinnen kinderen prettig, veilig en met plezier kunnen leven en opgroeien. De Kinderraad werkt vanuit het principe Vreedzaam en draagt daarmee bij aan het creëren van een vreedzamere wijk, stad en school.

Als lid van de Kinderraad ben je dus bezig met:

 • Je mening laten horen en met elkaar debatteren over wat er nodig is, waarom en hoe dat kan worden aangepakt.
 • Onderzoeken wat er speelt onder leeftijdsgenoten, welke behoeftes er zijn en wat er nodig is om prettig te kunnen leven, spelen en opgroeien.
 • In gesprek gaan met mensen uit de gemeente en andere volwassenen die kunnen helpen bij wensen, doelen en acties van de Kinderraad. -Acties organiseren en uitvoeren in de school, wijk, straat of stad en daar andere kinderen bij betrekken.

Waarom is er een kinderraad?

De Kinderraad leert kinderen op een speelse manier over beleid, politiek, democratie, debatteren en andere vormen van communicatie. Daarnaast draagt de Kinderraad bij aan Actief Burgerschap, waardoor kinderen zich meer betrokken voelen met hun medemens en met de plek waar zij wonen. Hier op jonge leeftijd al mee bezig zijn, draagt bij aan de persoonlijke ontwikkeling van kinderen en de vorming van betrokken burgers die zich met en voor elkaar willen inzetten voor de samenleving.  Verder is het deelnemen aan de Kinderraad ook een leuke manier om kennis te maken met politiek (is dit iets voor mij?) en een mooie voorbereiding voor onze toekomstige beleidsmakers en landsbestuurders.

Onder professionele begeleiding van jeugdwerkers van DOCK en trainers van Open Up, leren kinderen al spelenderwijs de volgende dingen:
 • Contact maken & Communiceren (praten, luisteren, vragen stellen, meningen vormen en onderbouwen, kritisch denken, besluitvorming, compromissen sluiten).
 • Verantwoordelijkheid nemen & Samenwerken.
 • Een eerste kennismaking met politiek, democratie en burgerschap. 
 • Hoe je vanuit eigen kracht iets kunt betekenen voor de samenleving.
 • Dat het leuk is om samen met anderen een positieve bijdrage te leveren aan de omgeving.

Voor wie is de kinderraad?

Alle kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool, die zich willen inzetten voor hun buurt of stad, en die meer willen leren over politiek, democratie en burgerschap. 

Waar en wanneer is de kinderraad?

De Kinderraad begint in maart en eindigt in juni 2022. In juli (vlak voor de zomervakantie) is er nog een feestelijke afsluiting! De bijeenkomsten vinden plaats op donderdag van 15.30-17.00 uur. Het precieze programma met exacte data en tijden zullen wij spoedig bekendmaken. Houd voor alle informatie over de kinderraad deze site in de gaten.

WijkDagLocatieContactpersoon
BinnenstadDonderdagNader te bepalenWard Verbeek
T: 0659938788
E: wverbeek@dock.nl
OostDonderdagBuurtcntrum Sterrenzicht
Keerkringplein 40
3582 PM
Chaja Thöenes
T:0659967752
E: cthoenes@dock.nl
Noord-OostDonderdag Buurtcentrum De Leeuw 
Samuel van Houtenstraat 1
3515 EA
Karlijn van den Dungen
T: 0641563366
E:kvddungen@dock.nl
Via deze website kun je zien in welk gebied jouw buurt valt.
Wist je.. Dat bijna elke wijk in Utrecht zijn eigen Kinderraad heeft. Klik hier voor meer informatie over DOCK in andere wijken.

Hoe kan ik me aanmelden?

Voorwaarden om je aan te melden:

 • Je zit in groep 7 van de basisschool
 • Je woont in Utrecht in een wijk in de Binnenstad, in Oost, of in Noordoost.
 • Je bent beschikbaar vanaf maart t/m juni, op donderdagmiddag.

Laat ons  weten waarom jij bij de Kinderraad wil. Bijvoorbeeld:

 • Een filmpje van maximaal 3 minuten.
 • Een brief, rap of gedicht.
 • Een Prezi of een Powerpoint. 
 • Of bedenk je eigen creatieve manier..

              Wat wij verder van jou willen weten*:

 • Voor- en achternaam, leeftijd en adres
 • Contactgegevens van ouders/verzorgers
 • School en klas

Meld jij je samen met een vriend(in) aan? Leuk! Stuur dan wel allebei je eigen aanmelding in.

Exclusief bij de kinderraad 2022!!

Speciaal in dit jaar krijgen de kinderen van de Kinderraad in Oost, Noord Oost en de Binnenstad, professionele debattrainingen! Deze trainingen worden verzorgd door Open Up onder leiding van één van Nederlands Kampioenen Debatteren. Voor meer informatie check de website: https://www.openupconnect.nl/

Aanmelden kan t/m 22 februari 2022
Stuur je aanmelding naar:
bon@dock.nl

Heb je nog vragen of wil je meer informatie over de Kinderraad? Dan kun je mailen naar bon@dock.nl of stuur een WhatsApp-bericht naar Ward: 06 599 387 88.