DOCK

Welzijn op Recept Haarlem

maandag, november 16, 2020

Heb je zin om iets te gaan ondernemen, andere mensen te ontmoeten of weer wat vaker je huis uit te gaan, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Of ervaar je wel eens klachten als slapeloosheid of hoofdpijn? Misschien is Welzijn op Recept dan iets voor jou.

De ervaring leert dat dit soort lichamelijke klachten vaak het gevolg zijn van nare gevoelens en omstandigheden, zoals eenzaamheid, stress, het verlies van een baan of van een dierbare. Een medicijn helpt niet altijd (voldoende) om jouw klachten te verhelpen. Ook dan kun je terecht bij Welzijn op Recept.

Met een welzijnscoach onderzoek je hoe je letterlijk en figuurlijk in beweging kunt komen en een positieve draai aan het leven kunt geven met een blijvend resultaat. Samen ga je op basis van jouw interesses op zoek naar activiteiten, vrijwilligerswerk of hobby’ s die je energie geven. Deze korte, individuele begeleiding geeft net dat extra duwtje in de rug

Hoe werkt het?
Welzijn op Recept wordt in nauwe samenwerking met de praktijkondersteuners van deelnemende huisartsenpraktijken/ gezondheidscentra uitgevoerd. De huisarts, of een andere zorgverlener, verwijst de bewoner door naar de welzijnscoach van DOCK Haarlem. De welzijnscoach neemt vervolgens binnen tien werkdagen contact op met de deelnemer.

Bij de eerste afspraak leren deelnemer en welzijnscoach elkaar kennen. In één of meerdere gesprekken wordt besproken wat de deelnemer zou helpen en wat diegene zou willen doen. De welzijnscoach zoekt daarna, samen met de deelnemer, naar een passende activiteit. De welzijnscoach helpt indien gewenst met het aanmelden voor de activiteit.

De gesprekken tussen de welzijnscoach en de doorverwezen patiënten/ deelnemers kunnen thuis of in het wijkcentrum plaatsvinden. Indien gewenst kan de welzijnscoach ook de eerste keer meegaan naar de activiteit. De welzijnscoach heeft een overzicht van de sociale kaart. Hierdoor is het mogelijk te verwijzen naar een passend aanbod in de buurt.

Video Welzijn op Recept DOCK Haarlem

Type activiteit waar je aan kunt deelnemen

Sport en bewegen
Bewegen is belangrijk en goed voor iedereen. Door te bewegen wordt je lichaam sterker, het maakt je ook mentaal sterker en energieker. Dit kan je doen bij een wandelclub en/ of fietsclub, sportschool, zwembad of ander beweegaanbod.

Lichaam en geest
Lichaam en geest werken samen. Daarom is het belangrijk aan beiden voldoende aandacht te besteden. Een goede balans tussen lichaam en geest bereik je middels yoga, cursus mindfulness, Thai Chi of Chi Gong.

Kunst en cultuur
Door te doen of te ervaren draagt kunst en cultuur bij aan het eigen welbevinden. Dit kan door naar een museum te gaan, muziek te luisteren of toneel te spelen. Maar ook door deel te nemen aan een schilder- of tekenworkshop.

Ontdekken en doen
Door iets nieuws te doen, te leren of te ontdekken voelen mensen zich gelukkiger. Bijvoorbeeld door een taalles te volgen of door lid te worden van een vereniging.

Smakelijke ontmoetingen
Eten verbindt door het samen te maken en/ of op te eten. Dit bereik je door aan te sluiten bij een buurtrestaurant, kookclub of samen met buurtgenoten te eten.

De kracht van de natuur
Elke dag een halfuur in de natuur doet veel mensen goed. Dit kan door te tuinieren of te wandelen in de buurt.

Maatjes/vrijwilligerswerk
Iets voor een ander betekenen zorgt er voor dat mensen zich goed voelen. Dit kan middels een maatje of het doen van passend vrijwilligerswerk.

Contactpersonen per stadsdeel
Let op: deze informatie is uitsluitend voor zorgaanbieders. Inwoners van Haarlem kunnen bij interesse contact opnemen met hun zorgaanbieder zoals een huisarts.

  • Schalkwijk/Centrum: Florian Gase, telefoonnummer 06 20 41 25 37/e-mailadres fgase@dock.nl
  • Haarlem Oost/Zuidwest: Anouk Bliek, telefoonnummer 06 14 88 12 43/ e-mailadres ABliek@dock.nl
  • Noord-Noord: Rubia Oehlers telefoonnummer 06 24 44 25 01/e-mailadres roehlers@dock.nl
  • Noord-Zuid: Antsje Zeldenrust, telefoonnummer 06 48 98 09 21/e-mailadres azeldenrust@dock.nl

Of stuur een e-mail naar: wor.haarlem@dock.nl.

Welzijn op Recept is een samenwerking van DOCK Haarlem en Haarlem Effect. Kijk voor meer informatie over Welzijn op Recept op www.welzijnoprecept.nl.