DOCK

Hulp van Sociaal Raadslieden

Heb je hulp nodig of wil je advies over uitkeringen, schulden, beslagleggingen, belastingen, toeslagen of wetten en regels? De Sociaal Raadslieden bieden online en telefonisch gratis juridisch en financieel advies.
je kunt zelf al aan de slag. Klik op deze link en je vindt hele korte duidelijke instructievideo’s om zelf je administratie te ordenen.
En bekijk eens de praktische instructiefilmpjes die onze sociaal raadslieden van DOCK Haarlem voor je maakten:

De sociaal raadslieden maakten ook een overzicht met veel gestelde vragen en antwoorden.

Hoe kun je de sociaal raadslieden bereiken?
Wanneer: maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 12:00 uur
Tel:
088 – 855 5178
E-mail: sociaalraadsliedenhaarlem@dock.nl
Facebook: Sociaal Raadslieden DOCK Haarlem

En natuurlijk via het Sociaal Wijkteam bij jou in de buurt.

Hulp door Sociaal Wijkteam

Heb jij hulp of ondersteuning nodig bij vragen over werk, inkomen, wonen, welzijn of zorg? Neem contact op met het Sociaal Wijkteam bij jou in de buurt van maandag tot en met vrijdag 9:00 – 17:00 uur. Kijk op sociaalwijkteamhaarlem.nl voor het telefoonnummer.

Hulp van maatschappelijk werk

Down door corona?
Maatschappelijk werk biedt ondersteunende en inzichtgevende gesprekken voor alle bewoners van Haarlem die te maken hebben met spanningen binnen relaties (familie, vrienden, werk, organisaties etc.).
Ook jong volwassenen (18 – 35  jaar) hebben last van somberheidsgevoelens en andere klachten als gevolg van alle coronabeperkingen waar zij mee te maken hebben. Veel van hen vinden de weg naar hulp en ondersteuning nog niet.

Verhuiscoach

Bent u 65 jaar of ouder? Woont u in een sociale huurwoning in Haarlem met een trap binnenshuis of een trappenhuis buiten? En wilt u graag naar een gelijkvloerse sociale huurwoning zonder trap? Dan is de regeling ‘Ouder worden & prettig wonen’ wellicht interessant voor u.
Een verhuiscoach van DOCK ondersteunt u bij allerlei praktische zaken ter voorbereiding op een verhuizing;

Blik op Busreisjes

Ze zijn razend populair: de bustochtjes voor ouderen. Met elkaar een dag op stap gaat nu helaas niet. Geniet na van de bustochtjes die zijn geweest. En bekijk de foto’s die de chauffeurs maakten op Facebook. Irma plaatst ze iedere donderdag op Facebook DOCK Haarlem.
Met: Irma Hoorn, T: 088 855 5416 of e-mail ihoorn@dock.nl

Vertalingen corona-informatie

Niet iedereen spreekt of leest de Nederlandse taal. Informatie over maatregelen laten we vertalen door onze wijkbewoners en die uit het netwerk van samenwerkingspartners, als er nog geen vertaling bestaat. We delen de vertalingen via Facebook DOCK Haarlem en via de Sociaal Wijkteams.
Informatie: Dineke Schoofs, T: 088 855 5451 / dschoofs@dock.nl & Souad Afatan, T: 088 855 5394 / safatan@dock.nl

CLEO nu via telefoon of beeldbellen

CLEO, Centrum voor levensvragen en ouder worden is er voor ouderen die graag betekenisvolle gesprekken voeren, maar dat in hun eigen omgeving te weinig kunnen doen. Bij CLEO gaan vrijwilligers graag die gesprekken aan met de ouderen.  
De ouderen waarderen deze gesprekken als bijzonder waardevol. Zij kijken altijd uit naar het volgende gesprek. En ook de vrijwilliger houdt er stof tot nadenken aan over; de gesprekken geven veel voldoening. Onze vrijwilligers voeren die gesprekken nu telefonisch. CLEO, Iets voor u?
Informatie: Gerrit Haagsman, T: 088 855 5435 / E: ghaagsman@dock.nl

Meeschrijfboek: in coronatijd heb ik….

We maken een bizarre coronatijd door. Van afstand, elkaar minder zien en omhelzen, van zorgen maken. Maar ook van zorg om elkaar en tijd voor elkaar, even aandacht voor een oudere in de buurt, van nieuwe initiatieven, van beeldbellen, van….? Wij zijn benieuwd wat corona jou brengt, waar je nu wel tijd voor hebt, wat mooie momenten waren, naar je nieuwe inzichten etc. Mail ze naar Souad. Wij maken er een boekje van. Een boekje vol gespreksstof voor later in het wijkcentrum.
Met: Souad Afatan, T: 088 855 5394 / safatan@dock.nl

Individuele coaching

Wil jij jezelf verder ontwikkelen en ondersteuning krijgen bij het bereiken van persoonlijke doelen, zoals het vergroten van je zelfvertrouwen, het verbeteren van je leefstijl, de keuze voor een training, het zoeken naar passend (vrijwilligers)werk of het omgaan met deze coronatijd? Onze ervaren coaches ondersteunen je bij het werken aan je persoonlijke ontwikkeling en het bereiken van doelen.

Groepsgesprek voor ouderen: ‘In je uppie – Aan de lijn’

Hoe zou u het vinden om met een kleine groep leeftijdgenoten uit Haarlem te praten? ‘In je Uppie aan de lijn’ is een groepsgesprek – per telefoon – met ouderen. De gespreksleider leidt het gesprek over een thema, zoals vriendschap, familie of dankbaarheid. Inbellen kan met elk type telefoon. Geef u eens op voor een gesprek.
Bel: 06 171 762 82 of meldt u aan via upinnederland.nl
De foto is gemaakt door Marijke Kuiper in opdracht van upinnederland.nl.

Op zoek naar een praatje? Doe mee met de Babbelcirkel

Van veel mensen horen we dat het niet meevalt om de wekelijkse activiteiten en contacten te moeten missen. Vanuit DOCK ondersteunen we buurtbewoners graag om elkaar te vinden en een gezellige babbelcirkel te starten met mensen met vergelijkbare interesses. Nadat u zich aanmeldt, leggen wij de verbinding met Haarlem voor Elkaar en BUUV en kijken we in ons eigen bestand of we mensen kennen die bij u passen.

Inkomen op orde

Ouderschap blijft: bemiddeling na echtscheiding

In het belang van de kinderen
Na een scheiding staat het gezamenlijk belang van ouders voorop: de gezonde ontwikkeling van de kinderen in de nieuwe situatie. Het is belangrijk dat ouders goed met elkaar blijven communiceren. En dat zij goede afspraken maken met elkaar.

Spreekuur echtscheiding

Het echtscheidingsspreekuur, het Informatiepunt Echtscheiding, is voor mensen die overwegen om te scheiden en/of relatieproblemen hebben. U kunt bij ons terecht voor informatie, voor onafhankelijk advies en desgewenst een verwijzing naar een andere dienst van DOCK of een andere organisatie. Als u dat wilt, kunnen wij ook bemiddelen tussen u en uw partner.

Altijd Contactlijn 0888 – 555 195

Heb je hulp nodig of zit je verlegen om een praatje dan kun je maandag, woensdag en vrijdag tussen 09.00 en 12.00 uur bellen met de Altijd Contactlijn: 088 – 855 5195.
De betrokken vrijwilligers van het Altijd Contactteam nemen de tijd en zoeken samen met jou naar praktische oplossingen voor vragen of problemen. Indien nodig zoeken zij contact met professionals.

Lief & leedstraat Haarlem

Voelt u zich verbonden met uw eigen straat, en wilt u af en toe iets aardigs doen voor uw buren? Doe dan mee met de Lief & Leedstraten. Word gangmaker in uw eigen straat of flat en vraag daarvoor een Lief & Leedpotje aan. Vanuit zo’n Lief & Leedpotje kunt u een kleine attentie verzorgen voor een buur die wat extra aandacht nodig heeft. Vanwege ziekte bijvoorbeeld, eenzaamheid, het verlies van een dierbare. Of juist vanwege een vrolijke gebeurtenis, zoals het halen van een diploma of de geboorte van een baby.

Wordt u gangmaker in uw straat of flat?

Huiskamer De Wereld

Er even gezellig tussenuit

Elke donderdag is er in Wijkcentrum de Wereld aan de Laan van Berlijn 1 in Haarlem Schalkwijk een huiskamer voor 55+. Hier kunt u diverse activiteiten doen, net waar u zin in heeft. Van spelletjes tot creatief, een boek lezen, een kop koffie drinken en bijkletsen.
Ons motto is: ‘niks moet, maar alles mag’.

Zoefzoef

Zoefzoef, biedt plezierig (electrisch) vervoer van deur tot deur.
De Zoefzoef is voor iedereen en speciaal voor ouderen en mensen die minder mobiel zijn. En, wanneer ander vervoer geen oplossing is.
Zoefzoef rijdt in Haarlem Schalkwijk, Oost, Zuidwest en Centrum.
Vanaf april 2021 rijden wij ook in Haarlem Noord.

De Zoefzoef rijdt van maandag tot en met vrijdag 9:00 tot 17:00 uur.

Waar brengt de Zoefzoef u naar toe?

Hulp van de Formulierenbrigade

Heb je hulp nodig bij het invullen van formulieren? Of wil je dat iemand met je meekijkt bij het invullen van een formulier?  Dan kun je ook in deze coronatijd terecht bij de Formulierenbrigade.
De vrijwilligers van de Formulierenbrigade helpen je bij het aanvragen van bijvoorbeeld:

Speurtocht Boerhaavewijk Haarlem

Ontdek je wijk eens op een andere manier. Opbouwwerkers Susanne, Gea en Salou lopen vaak door Boerhaavewijk in Haarlem Schalkwijk. Even de benen strekken en onderweg praatjes aanknopen met buurtbewoners. Die in coronatijd ook vaak hetzelfde rondje lopen. Dat kan leuker. Dus bedachten ze een speurtocht. Genootschap Oud Schalwijk Haarlem haakte aan, en deelden hun kennis. Want er is nog zoveel te ontdekken in Boerhaavewijk.

Loop de route van de speurtocht en beantwoord de vragen

Even rust aan je hoofd in het wijkcentrum

Hele dagen thuis is lang niet voor iedereen gemakkelijk. Er kunnen spanningen ontstaan en het kan je motivatie en concentratievermogen behoorlijk op de proefstellen. Wie behoefte heeft aan een rustige (t)huiswerkplek, even tot rust wil komen of een hulpvraag heeft, kan ook hiervoor terecht in een van onze wijkcentra in Haarlem. En in die van onze partnerorganisatie Haarlem Effect.

Digitaal sterk!

Woon je in Haarlem en kun je hulp gebruiken bij jouw computer, tablet of smartphone? Maak dan een afspraak en de vrijwilligers van Digitaal Sterk! helpen je verder. Nu ook telefonisch en online.

Eerste hulp bij buurtinitiatieven Haarlem

Zoek je hulp bij het organiseren van een activiteit in je straat of buurt en kun je advies hierbij goed gebruiken? De opbouwwerkers van DOCK Haarlem en Haarlem Effect denken graag met je mee. Ze bieden jou met plezier Eerste Hulp Bij Buurtinitiatieven.

Er gingen je al veel bewoners voor. Met bijvoorbeeld het vergroenen van een plein, het organiseren van een kunstroute door de wijk, het samen muziek maken, een Lief & Leedpotje, een muurschildering, samen eten. En er is vast nog veel meer dat de onderlinge band tussen wijkbewoners versterkt en de wijk mooier maakt.