DOCK

Hulp van Sociaal Raadslieden

Heb je hulp nodig of wil je advies over uitkeringen, schulden, beslagleggingen, belastingen, toeslagen of wetten en regels? De Sociaal Raadslieden bieden online en telefonisch gratis juridisch en financieel advies.
je kunt zelf al aan de slag. Klik op deze link en je vindt hele korte duidelijke instructievideo’s om zelf je administratie te ordenen.
En bekijk eens de praktische instructiefilmpjes die onze sociaal raadslieden van DOCK Haarlem voor je maakten:

De sociaal raadslieden maakten ook een overzicht met veel gestelde vragen en antwoorden.

Hoe kun je de sociaal raadslieden bereiken?
Wanneer: maandag t/m vrijdag van 9:30 tot 13:00 uur
Tel:
088 – 855 5178
E-mail: sociaalraadsliedenhaarlem@dock.nl
Facebook: Sociaal Raadslieden DOCK Haarlem

En natuurlijk via het Sociaal Wijkteam bij jou in de buurt.

Hulp door Sociaal Wijkteam

Heb jij hulp of ondersteuning nodig bij vragen over werk, inkomen, wonen, welzijn of zorg? Neem contact op met het Sociaal Wijkteam bij jou in de buurt van maandag tot en met vrijdag 9:00 – 17:00 uur. Kijk op sociaalwijkteamhaarlem.nl voor het telefoonnummer.

Hulp van maatschappelijk werk

Waarvoor kunt u in deze coronatijd terecht bij het maatschappelijk werk:
ondersteunende en inzichtgevende gesprekken voor alle bewoners van Haarlem die te maken hebben met spanningen binnen relaties (familie, vrienden, werk, organisaties etc.).
Ondersteuning bij relatieproblematiek met behulp van het digitale zelfhulpprogramma ‘Two2Tango’.

Verhuiscoach

Bent u 65 jaar of ouder? Woont u in een sociale huurwoning in Haarlem met een trap binnenshuis of een trappenhuis buiten? En wilt u graag naar een gelijkvloerse sociale huurwoning zonder trap? Dan is de regeling ‘Ouder worden & prettig wonen’ wellicht interessant voor u.
Een verhuiscoach van DOCK ondersteunt u bij allerlei praktische zaken ter voorbereiding op een verhuizing;

Blik op Busreisjes

Ze zijn razend populair: de bustochtjes voor ouderen. Met elkaar een dag op stap gaat nu helaas niet. Geniet na van de bustochtjes die zijn geweest. En bekijk de foto’s die de chauffeurs maakten op Facebook. Irma plaatst ze iedere donderdag op Facebook DOCK Haarlem.
Met: Irma Hoorn, T: 088 855 5416 of e-mail ihoorn@dock.nl

Vertalingen corona-informatie

Niet iedereen spreekt of leest de Nederlandse taal. Informatie over maatregelen laten we vertalen door onze wijkbewoners en die uit het netwerk van samenwerkingspartners, als er nog geen vertaling bestaat. We delen de vertalingen via Facebook DOCK Haarlem en via de Sociaal Wijkteams.
Informatie: Dineke Schoofs, T: 088 855 5451 / dschoofs@dock.nl & Souad Afatan, T: 088 855 5394 / safatan@dock.nl

CLEO nu via telefoon of beeldbellen

CLEO, Centrum voor levensvragen en ouder worden is er voor ouderen die graag betekenisvolle gesprekken voeren, maar dat in hun eigen omgeving te weinig kunnen doen. Bij CLEO gaan vrijwilligers graag die gesprekken aan met de ouderen.  
De ouderen waarderen deze gesprekken als bijzonder waardevol. Zij kijken altijd uit naar het volgende gesprek. En ook de vrijwilliger houdt er stof tot nadenken aan over; de gesprekken geven veel voldoening. Onze vrijwilligers voeren die gesprekken nu telefonisch. CLEO, Iets voor u?
Informatie: Martin van den Oever, T: 088 855 5442 / E: mvdoever@dock.nl

Meeschrijfboek: in coronatijd heb ik….

We maken een bizarre coronatijd door. Van afstand, elkaar minder zien en omhelzen, van zorgen maken. Maar ook van zorg om elkaar en tijd voor elkaar, even aandacht voor een oudere in de buurt, van nieuwe initiatieven, van beeldbellen, van….? Wij zijn benieuwd wat corona jou brengt, waar je nu wel tijd voor hebt, wat mooie momenten waren, naar je nieuwe inzichten etc. Mail ze naar Souad. Wij maken er een boekje van. Een boekje vol gespreksstof voor later in het wijkcentrum.
Met: Souad Afatan, T: 088 855 5394 / safatan@dock.nl

Individuele coaching

Wil jij jezelf verder ontwikkelen en ondersteuning krijgen bij het bereiken van persoonlijke doelen, zoals het vergroten van je zelfvertrouwen, het verbeteren van je leefstijl, de keuze voor een training, het zoeken naar passend (vrijwilligers)werk of het omgaan met deze coronatijd? Onze ervaren coaches ondersteunen je bij het werken aan je persoonlijke ontwikkeling en het bereiken van doelen.

Groepsgesprek voor ouderen: ‘In je uppie – Aan de lijn’

Hoe zou u het vinden om met een kleine groep leeftijdgenoten uit Haarlem te praten? ‘In je Uppie aan de lijn’ is een groepsgesprek – per telefoon – met ouderen. De gespreksleider leidt het gesprek over een thema, zoals vriendschap, familie of dankbaarheid. Inbellen kan met elk type telefoon. Geef u eens op voor een gesprek.
Bel: 06 171 762 82 of meldt u aan via upinnederland.nl
De foto is gemaakt door Marijke Kuiper in opdracht van upinnederland.nl.

Op zoek naar een praatje? Doe mee met de Babbelcirkel

Van veel mensen horen we dat het niet meevalt om de wekelijkse activiteiten en contacten te moeten missen. Vanuit DOCK ondersteunen we buurtbewoners graag om elkaar te vinden en een gezellige babbelcirkel te starten met mensen met vergelijkbare interesses. Nadat u zich aanmeldt, leggen wij de verbinding met Haarlem voor Elkaar en BUUV en kijken we in ons eigen bestand of we mensen kennen die bij u passen.

Belmaatjes – een luisterend oor voor ouderen die veel alleen zijn

u bij elkaar over de vloer komen niet mogelijk is, zijn er gelukkig wel mogelijkheden om telefonisch contact te hebben. Kijk maar op haarlem.nl.
Er zijn nu ook de belmaatjes! Een belmaatje belt u wekelijks op. Een vrijwilliger of stagiaire van DOCK neemt dan de tijd om met u te praten. Het is fijn om gebeld te worden, zo staat u er niet alleen voor. Heeft u behoefte aan een belmaatje of lijkt het u fijn om iemand wekelijks te bellen?
Neem dan contact op met Anouk Bliek, sociaal werker DOCK Haarlem. Bel 06 148 812 43 of mail abliek@dock.nl

Inkomen op orde

Ouderschap blijft: bemiddeling na echtscheiding

In het belang van de kinderen
Na een scheiding staat het gezamenlijk belang van ouders voorop: de gezonde ontwikkeling van de kinderen in de nieuwe situatie. Het is belangrijk dat ouders goed met elkaar blijven communiceren. En dat zij goede afspraken maken met elkaar.

Spreekuur echtscheiding

Het echtscheidingsspreekuur, het Informatiepunt Echtscheiding, is voor mensen die overwegen om te scheiden en/of relatieproblemen hebben. U kunt bij ons terecht voor informatie, voor onafhankelijk advies en desgewenst een verwijzing naar een andere dienst van DOCK of een andere organisatie. Als u dat wilt, kunnen wij ook bemiddelen tussen u en uw partner.