DOCK

Hulp van Sociaal Raadslieden

In verband met de coronamaatregelen hebben wij onze bereikbaarheid aangepast. Uitkeringen en hun verplichtingen lopen door. In deze tijden kan wetgeving (tijdelijk) worden aangepast. Onze Sociaal Raadslieden volgen deze wijzigingen nauwlettend. Heb je hulp nodig of wil je advies over uitkeringen, schulden, beslagleggingen, belastingen, toeslagen of wetten en regels? De Sociaal Raadslieden bieden online en telefonisch gratis juridisch en financieel advies. Zij maakten een overzicht met veel gestelde vragen en antwoorden.
Wanneer: maandag t/m vrijdag van 9:30 tot 13:00 uur
Tel:
088 – 855 5178
E-mail: sociaalraadsliedenhaarlem@dock.nl
Facebook: Sociaal Raadslieden DOCK Haarlem
foto: Dayde Drieskens, sociaal raadsvrouw DOCK Haarlem

Bellijn Altijd Contact

Voel je je alleen, heb je behoefte aan een praatje? Heb je hulp nodig nu je niet terecht kunt bij een van de wijkcentra? Bel Altijd Contact. Daar zit een belteam met medewerkers van verschillende organisaties uit Haarlem klaar om met je te praten. En als dat nodig is zoeken ze samen met je naar oplossingen. Bij het uitvoeren van de oplossingen helpen de werkers, vrijwilligers en jongeren in de wijk.
Tel: 088 – 855 5195 van maandag tot en met vrijdag 11:00 en 13:00 uur

Bellijn Altijd Contact voor doven en slechthorenden

De Altijd Contactlijn is ook bereikbaar voor doven en slechthorenden.
Hoe werkt ‘t? Zet het nummer 023 – 543 60 90 in je telefoon en installeer WhatsApp op tablet of mobiel. Maak contact via WhatsApp met dit nummer.
Wanneer: maandag, woensdag en donderdag 11:00 en 13:00 uur

Hulp door Sociaal Wijkteam

Heb jij hulp of ondersteuning nodig bij vragen over werk, inkomen, wonen, welzijn of zorg? Neem contact op met het Sociaal Wijkteam bij jou in de buurt van maandag tot en met vrijdag 9:00 – 17:00 uur. Kijk op sociaalwijkteamhaarlem.nl voor het telefoonnummer.

Hulp van maatschappelijk werk

Waarvoor kunt u in deze coronatijd terecht bij het maatschappelijk werk:
Ondersteunende en inzichtgevende gesprekken voor alle bewoners van Haarlem die te maken hebben met spanningen binnen relaties (familie, vrienden, werk, organisaties etc.).
Ondersteuning bij relatieproblematiek met behulp van het digitale zelfhulpprogramma ‘Two2Tango’.
Ondersteunende gesprekken voor mensen die te maken hebben met huiselijk geweld of daarin terecht dreigen te komen.
Bel of mail voor informatie en een afspraak.
Tel: 088 – 855 5177
Wanneer: maandag t/m vrijdag 9:00 – 17:00 uur
E-mail: maatschappelijkwerkhaarlem@dock.nl

Verhuiscoach

Bent u 65 jaar of ouder? Woont u in een sociale huurwoning in Haarlem met een trap binnenshuis of een trappenhuis buiten? En wilt u graag naar een gelijkvloerse sociale huurwoning zonder trap? Dan is de regeling ‘Ouder worden & prettig wonen’ wellicht interessant voor u.
Een verhuiscoach van DOCK ondersteunt u bij allerlei praktische zaken ter voorbereiding op een verhuizing; van het doorspreken van uw woonwens tot aan het doorgeven van adreswijzigingen aan bedrijven en gemeente. Wij pakken niet in en helpen niet met de verhuizing zelf. Wij ondersteunen u in de coronatijd graag telefonisch.
Bel: Veerle Sterk, projectleider, T: 088 855 5417 of mail vsterk@dock.nl

Blik op Busreisjes

Ze zijn razend populair: de bustochtjes voor ouderen. Met elkaar een dag op stap gaat nu helaas niet. Geniet na van de bustochtjes die zijn geweest. En bekijk de foto’s die de chauffeurs maakten op Facebook. Irma plaatst ze iedere donderdag op Facebook DOCK Haarlem.
Met: Irma Hoorn, T: 088 855 5416 of e-mail ihoorn@dock.nl

Vertalingen corona-informatie

Niet iedereen spreekt of leest de Nederlandse taal. Informatie over maatregelen laten we vertalen door onze wijkbewoners en die uit het netwerk van samenwerkingspartners, als er nog geen vertaling bestaat. We delen de vertalingen via Facebook DOCK Haarlem en via de Sociaal Wijkteams.
Informatie: Dineke Schoofs, T: 088 855 5451 / dschoofs@dock.nl & Souad Afatan, T: 088 855 5394 / safatan@dock.nl

CLEO nu via telefoon of beeldbellen

CLEO, Centrum voor levensvragen en ouder worden is er voor ouderen die graag betekenisvolle gesprekken voeren, maar dat in hun eigen omgeving te weinig kunnen doen. Bij CLEO gaan vrijwilligers graag die gesprekken aan met de ouderen.  
De ouderen waarderen deze gesprekken als bijzonder waardevol. Zij kijken altijd uit naar het volgende gesprek. En ook de vrijwilliger houdt er stof tot nadenken aan over; de gesprekken geven veel voldoening. Onze vrijwilligers voeren die gesprekken nu telefonisch. CLEO, Iets voor u?
Informatie: Martin van den Oever, T: 088 855 5442 / E: mvdoever@dock.nl

Meeschrijfboek: in coronatijd heb ik….

We maken een bizarre coronatijd door. Van afstand, elkaar minder zien en omhelzen, van zorgen maken. Maar ook van zorg om elkaar en tijd voor elkaar, even aandacht voor een oudere in de buurt, van nieuwe initiatieven, van beeldbellen, van….? Wij zijn benieuwd wat corona jou brengt, waar je nu wel tijd voor hebt, wat mooie momenten waren, naar je nieuwe inzichten etc. Mail ze naar Souad. Wij maken er een boekje van. Een boekje vol gespreksstof voor later in het wijkcentrum.
Met: Souad Afatan, T: 088 855 5394 / safatan@dock.nl

Individuele coaching

Wil jij jezelf verder ontwikkelen en ondersteuning krijgen bij het bereiken van persoonlijke doelen, zoals het vergroten van je zelfvertrouwen, het verbeteren van je leefstijl, de keuze voor een training, het zoeken naar passend (vrijwilligers)werk of het omgaan met deze coronatijd? Onze ervaren coaches ondersteunen je bij het werken aan je persoonlijke ontwikkeling en het bereiken van doelen. Voor Haarlemmers van 18 jaar en ouder met een Haarlem Pas of een laag inkomen.
Kosten: 20 euro voor acht sessies. De coaching is telefonisch of via beeldbellen.
Informatie: Antsje Zeldenrust, T: 088 855 5393 / azeldenrust@dock.nl & Souad Afatan, T: 088 855 5393 / safatan@dock.nl

Groepsgesprek voor ouderen: ‘In je uppie – Aan de lijn’

Hoe zou u het vinden om met een kleine groep leeftijdgenoten uit Haarlem te praten? ‘In je Uppie aan de lijn’ is een groepsgesprek – per telefoon – met ouderen. De gespreksleider leidt het gesprek over een thema, zoals vriendschap, familie of dankbaarheid. Inbellen kan met elk type telefoon. Geef u eens op voor een gesprek.
Bel: 06 171 762 82 of meldt u aan via upinnederland.nl
De foto is gemaakt door Marijke Kuiper in opdracht van upinnederland.nl.

Op zoek naar een praatje? Doe mee met de Babbelcirkel

Van veel mensen horen we dat het niet meevalt om de wekelijkse activiteiten en contacten te moeten missen. Vanuit DOCK ondersteunen we buurtbewoners graag om elkaar te vinden en een gezellige babbelcirkel te starten met mensen met vergelijkbare interesses. Nadat u zich aanmeldt, leggen wij de verbinding met Haarlem voor Elkaar en BUUV en kijken we in ons eigen bestand of we mensen kennen die bij u passen.
In zo’n cirkel deelt u uw telefoonnummer met andere Haarlemmers, zodat u elkaar regelmatig kunt bellen. Gewoon om te vragen hoe het gaat, om uw zorgen te delen of om een gezellig gesprek te voeren. Zo kijken we toch naar elkaar om en hoeven we de coronacrisis niet alleen te doorstaan.
De spelregels? Die bepaalt u met elkaar! U belt gewoon een van de nummers uit de lijst of iemand belt u. Hoe vaak u elkaar belt, bepaalt u samen. Er zit geen organisatie of ingewikkeld systeem tussen. Deelname is dan ook gratis, afgezien van uw gebruikelijke belkosten uiteraard.
Schalkwijk: Gea Zaadnoordijk – Apeldoorn, T: 088 855 5408 / gapeldoorn@dock.nl & Susanne de Smit – van Leeuwen, T: 088 855 5407/ svleeuwen@dock.nl
Oost: Suzanne van Rijn, T: 088 855 5397 / svrijn@dock.nl
Noord: Irma Hoorn, T: 088 855 5416 / ihoorn@dock.nl

Belmaatjes – een luisterend oor voor ouderen die veel alleen zijn

u bij elkaar over de vloer komen niet mogelijk is, zijn er gelukkig wel mogelijkheden om telefonisch contact te hebben. Kijk maar op haarlem.nl.
Er zijn nu ook de belmaatjes! Een belmaatje belt u wekelijks op. Een vrijwilliger of stagiaire van DOCK neemt dan de tijd om met u te praten. Het is fijn om gebeld te worden, zo staat u er niet alleen voor. Heeft u behoefte aan een belmaatje of lijkt het u fijn om iemand wekelijks te bellen?
Neem dan contact op met Anouk Bliek, sociaal werker DOCK Haarlem. Bel 06 148 812 43 of mail abliek@dock.nl

Inkomen op orde

Ouderschap blijft: bemiddeling na echtscheiding

In het belang van de kinderen
Na een scheiding staat het gezamenlijk belang van ouders voorop: de gezonde ontwikkeling van de kinderen in de nieuwe situatie. Het is belangrijk dat ouders goed met elkaar blijven communiceren. En dat zij goede afspraken maken met elkaar.

Ouderschap Blijft
Ouderschap Blijft is een methode die ouders met kinderen in de leeftijd tot en met 18 jaar, ondersteunt bij het maken van afspraken over het ouderschap. Afspraken over bijvoorbeeld het omgaan met de kinderen, het informeren van elkaar, de breng- en haaltijden, het verdelen van de opvoedtaken. De bemiddeling van Ouderschap Blijft is kosteloos. Geen verwijzing nodig.

Vijf gesprekken
Ouderschap Blijft bestaat uit vijf bemiddelingsgesprekken. Onder begeleiding van een maatschappelijk werker werken de ouders aan het oplossen van knelpunten, een goede communicatie en het herstel van vertrouwen in elkaar.

Bekijk de film

Uitgangspunten Ouderschap Blijft:

  • Kinderen hebben het recht om zich op een gezonde manier te ontwikkelen.
  • Kinderen hebben recht op regelmatig contact met beide ouders.
  • Ouders blijven samen ouder van hun kinderen, ook na een scheiding.
  • Beide ouders zijn verantwoordelijk voor een goede omgang met hun kinderen.
  • De wensen en belangen van de kinderen staan centraal.

Informatie en aanmelding
Om gebruik te kunnen maken van deze dienst, dient minimaal één van de (ex)partners woonachtig te zijn in Haarlem of Zandvoort.

Spreekuur echtscheiding

Het echtscheidingsspreekuur, het Informatiepunt Echtscheiding, is voor mensen die overwegen om te scheiden en/of relatieproblemen hebben. U kunt bij ons terecht voor informatie, voor onafhankelijk advies en desgewenst een verwijzing naar een andere dienst van DOCK of een andere organisatie. Als u dat wilt, kunnen wij ook bemiddelen tussen u en uw partner.

Spreekuur
Iedere donderdag tussen 16:00 en 19:00 uur is er een spreekuur. U heeft dan een gesprek met een maatschappelijk werker en een sociaal raadsman of raadsvrouw. Dit gesprek duurt 45 minuten. De gesprekken zijn vertrouwelijk.

Aanmelden bij DOCK Haarlem: 088 – 855 5178 of mail haarlemsr@dock.nl