DOCK

Activiteitenoverzicht Parkwijk

DOCK Haarlem biedt in Parkwijk een ruim aanbod aan activiteiten in Wijkcentrum Alleman (Jan Sluyterslaan 11), de Bibliotheek Oost (Leonard Springerlaan 5) en Wijkcentrum de Sprong (Prinses Beatrixdreef 2). Bekijk en download het activiteitenoverzicht van Parkwijk hier.

Activiteitenoverzicht Buurtwinkel Hof van Leijh

Buurtwinkel Hof van Leijh (Merovingenstraat 79) biedt een ruim aanbod aan activiteiten. Bekijk en download het activiteitenoverzicht van Buurtwinkel Hof van Leijh hier.

Hulp van maatschappelijk werk

De maatschappelijk werkers van DOCK Haarlem bieden individuele ondersteuning aan de bewoners van Haarlem en Zandvoort die worstelen met:

 • Somberheid
 • Stress/overspannenheid
 • Partner relatieproblematiek
 • Spanning in de huiselijke sfeer
 • Huiselijk geweldssituaties
 • Gevoelens van verlies

Ook starten er in 2022 diverse groepen, o.a. een Mannengroep, een Assertiviteitsgroep en een groep voor vrouwen die uit een problematische relatie komen. Daarnaast is een apart aanbod Ouderschap Blijft, bedoeld voor ouders die uit elkaar zijn en conflicten ervaren in het gezamenlijk ouderschap.

Ouderschap Blijft

Na een scheiding staat het gezamenlijk belang van ouders voorop: de gezonde ontwikkeling van de kinderen in de nieuwe situatie. Het is belangrijk dat ouders goed met elkaar blijven communiceren. En dat zij goede afspraken maken met elkaar.

Hulp van sociaal raadslieden

Heb je hulp nodig of wil je advies over uitkeringen, schulden, beslagleggingen, belastingen, toeslagen of wetten en regels? De sociaal raadslieden bieden online en telefonisch gratis juridisch en financieel advies voor inwoners van Haarlem en Zandvoort. Wil je zelf alvast aan de slag? Klik dan op deze link waar je korte duidelijke instructievideo’s vindt om zelf je administratie te ordenen.

Spreekuur Echtscheiding

Het Spreekuur Echtscheiding is onderdeel van het Informatiepunt Echtscheiding en is voor inwoners van Haarlem, Zandvoort, Heemstede en Bloemendaal die overwegen om te scheiden en/of relatieproblemen hebben. Je kunt bij ons terecht voor informatie, voor onafhankelijk advies en desgewenst een verwijzing naar een andere dienst van DOCK Haarlem of een andere organisatie. Als je het wilt, kunnen wij ook bemiddelen tussen jou en jouw partner.

Formulierenbrigade: plan hier zelf je afspraak in

Hoe weet je of je recht hebt op toeslagen? Heb je hulp nodig bij het aanvragen van een uitkering, maar weet je niet waar je moet beginnen? Heb je een laag inkomen en wil je weten op welke voorzieningen je een beroep kunt doen? Hoe vraag je kwijtschelding aan? Wil je hulp bij het invullen van formulieren of wil je dat graag leren? Blijf niet met deze vragen rondlopen, maar kom naar de Formulierenbrigade van DOCK Haarlem.

Ondersteuning door opbouwwerkers

Opbouwwerk is vaak het cement van een stevige en leefbare stad. De opbouwwerkers van DOCK Haarlem werken als stille kracht samen met bewoners, vrijwilligers en samenwerkingspartners aan het verbeteren van de leefbaarheid in de wijken van Haarlem Noord, Oost en Schalkwijk.

Ze staan midden in de wijk, kennen het netwerk, weten wat er speelt, leggen verbindingen, zoeken naar mogelijkheden en brengen bewoners en organisaties samen. Met inwoners bespreken ze welke thema’s belangrijk zijn in de wijk en waar (meer) aandacht voor moet komen om het een fijnere buurt te maken om in te wonen. Hierbij hebben ze extra aandacht voor kwetsbare bewoners.

Eerste Hulp bij Buurtinitiatieven

Ben je op zoek naar advies of ondersteuning bij het organiseren van een activiteit in je straat of buurt? Neem contact op met de opbouw werkers van DOCK Haarlem of Haarlem Effect voor Eerste Hulp bij Buurtinitiatieven! Er gingen je al veel bewoners voor, bijvoorbeeld met het vergroenen van een plein, het organiseren van een kunstroute door de wijk, het opzetten van het Lief & Leedpotje, het maken van een muurschildering of het samen eten.

Zoefzoef

Zoefzoef, biedt plezierig (electrisch) vervoer van deur tot deur. Zoefzoef is voor iedereen en speciaal voor ouderen en mensen die minder mobiel zijn. En, wanneer ander vervoer geen oplossing is. Zoefzoef rijdt in Haarlem Noord, Oost, Zuidwest, Centrum en Schalkwijk. Zoefzoef rijdt van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Vrijwillige Vervoersdienst Haarlem

Zoekt u vervoer binnen of buiten Haarlem en heeft u geen mogelijkheid om dit zelf te organiseren? Maak gebruik van de Vrijwillige Vervoersdienst Haarlem! Van maandag t/m donderdag kunt u een rit aanvragen via telefoonnummer 023 543 60 15 door uw naam en telefoonnummer in te spreken op de voicemail. U kunt ook een e-mail sturen naar vvh@dock.nl. Let op: vraag de rit minimaal 2 werkdagen van tevoren aan!

Welzijn op Recept Haarlem

Heb je zin om iets te gaan ondernemen, andere mensen te ontmoeten of weer wat vaker je huis uit te gaan, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Of ervaar je wel eens klachten als slapeloosheid of hoofdpijn? Misschien is Welzijn op Recept dan iets voor jou.

Lief & Leedstraten Haarlem

Voel je je verbonden met je eigen straat en wil je af en toe iets aardigs doen voor jouw buren? Doe dan mee met de Lief & Leedstraten! Word gangmaker in jouw eigen straat of flat en vraag daarvoor een Lief & Leedpotje aan. Vanuit zo’n Lief & Leedpotje kun je een kleine attentie verzorgen voor een buur die wat extra aandacht nodig heeft. Vanwege ziekte bijvoorbeeld, eenzaamheid, het verlies van een dierbare. Of juist vanwege een vrolijke gebeurtenis, zoals het halen van een diploma of de geboorte van een baby.

Inkomen op Orde

Inkomen op Orde is voor alle mensen uit Haarlem en Zandvoort die:
• Hun post willen ordenen
• Overzicht willen krijgen in hun inkomsten en uitgaven
• (Beginnende) financiële problemen hebben
• Een inkomenscheck willen doen

Inkomen op Orde is een werkplaats waar je samen met een sociaal raadsvrouw, een maatschappelijk werker en vrijwilligers aan de slag gaat om overzicht te krijgen in je administratie en financiën.

PlusBus DOCK Haarlem

PlusBus biedt bustochtjes aan die speciaal voor ouderen worden georganiseerd. Op deze manier bent u er niet alleen een dagje op uit, maar ontmoet u ook nog eens nieuwe mensen waaruit waardevolle vriendschappen kunnen ontstaan. In de bus kunnen naast de (vrijwillige) chauffeur en (vrijwillige) begeleider 7 personen mee. Om iedereen gelijke kansen te geven om even vaak met een tochtje mee te gaan, kunnen deelnemers per kwartaal maximaal met 3 dagtochtjes mee.

Digitaal Sterk!

Misschien heb je nog maar net een computer, tablet of smartphone en kun je er nog niet zo goed mee overweg. Maar het kan ook zijn dat je zo’n apparaat al wat langer in huis hebt en het al wat beter begrijpt. Of je nu beginner of gevorderd bent: iedereen kan wel eens vastlopen. Woon je in Haarlem en wil jij bijvoorbeeld makkelijker e-mailen of whatsappen of je computer, tablet of telefoon beter begrijpen? Maak dan een afspraak en de vrijwilligers van Digitaal Sterk! helpen je verder.

Hulp door Sociaal Wijkteam

Heb jij hulp of ondersteuning nodig bij vragen over werk, inkomen, wonen, welzijn of zorg? Neem contact op met het Sociaal Wijkteam bij jou in de buurt. Het Sociaal Wijkteam is bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9:00 en 17:00 uur. Kijk op www.sociaalwijkteams.nl voor het telefoonnummer.

Spel aan Huis

Spel aan Huis is voor ouders en kinderen van 0 tot 7 jaar. Onze speelcoaches, stagiaires opvoedondersteuning, komen graag bij jou aan huis met een tas vol speelgoed om samen met jou met jouw kind(eren) te spelen. Want, spelen met kinderen stimuleert onder meer hun (taal)ontwikkeling en zo sta je er als ouder(s) niet alleen voor.

De speelcoach maakt een oefenplan met de ouder(s) en praat vervolgens met de kinderen, doet een spelletje, knutselt samen of leest voor. De speelcoach kan ook helpen bij de opdrachten die voor school gedaan moeten worden.

Heb je vragen over de opvoeding van je kind(eren)? Dan kun je daar ook met de speelcoach over praten. Deze helpt ook graag met het geven van informatie en biedt steun die je nodig hebt.

Individuele Coaching

Wil jij jezelf verder ontwikkelen en ondersteuning krijgen bij het bereiken van persoonlijke doelen? Dan kun je de kennis en ervaring van onze ervaren coaches goed gebruiken! Zij kunnen jou bijvoorbeeld helpen met:

 • Zelfvertrouwen vergroten
 • Jouw kwaliteiten en interesses ontdekken, versterken en inzetten
 • Het verbeteren van jouw levensstijl
 • Het zoeken naar geschikte opleiding, scholing, trainingen
 • Het zoeken naar (vrijwilligers- of betaald) werk

De individuele coaching is voor Haarlemmers van 18 jaar en ouder met een Haarlem Pas of een laag inkomen, die gemotiveerd en actiebereid zijn om aan persoonlijke ontwikkeling te werken.

Verhuiscoach

Bent u 65 jaar of ouder? Woont u in een sociale huurwoning in Haarlem met een trap binnenshuis of een trappenhuis buiten? En wilt u graag naar een gelijkvloerse sociale huurwoning zonder trap? Dan is de regeling ‘Ouder worden & prettig wonen’ wellicht interessant voor u.

Een verhuiscoach van DOCK ondersteunt u bij allerlei praktische zaken ter voorbereiding op een verhuizing; van het doorspreken van uw woonwens tot aan het doorgeven van adreswijzigingen aan bedrijven en gemeente. Wij pakken niet in en helpen niet met de verhuizing zelf.

CLEO nu via telefoon of beeldbellen

CLEO, Centrum voor levensvragen en ouder worden, is er voor ouderen die graag betekenisvolle gesprekken voeren, maar dat in hun eigen omgeving te weinig kunnen doen. Bij CLEO gaan vrijwilligers graag die gesprekken aan met de ouderen.

De ouderen waarderen deze gesprekken als bijzonder waardevol. Zij kijken altijd uit naar het volgende gesprek. En ook de vrijwilliger houdt er stof tot nadenken aan over; de gesprekken geven veel voldoening. Onze vrijwilligers voeren die gesprekken nu telefonisch. CLEO, Iets voor u?