Gepensioneerd? Zes goede redenen om buurtbemiddelaar te worden

05-09-2016

“Wat ga je in hemelsnaam doen met al die vrije tijd?”, vragen ze plagend op uw afscheidsborrel. En de waarschuwingen zijn niet van de lucht: “ Kijk maar uit. Je gaat je vast vervelen. Straks val je in een diep, donker gat!”. Natuurlijk: het kritisch commentaar van uw collega’s is gemengd met een vleugje jaloezie. Tegelijkertijd is het waar. Hoe gaat u uw tijd zinvol besteden?

Mijn advies: word buurtbemiddelaar! Prachtig vrijwilligerswerk, juist voor mensen met levenservaring. Werk dat bovendien goed aansluit bij wat veel gepensioneerden wensen.

Ik geef u zes redenen om buurtbemiddelaar te worden.

 

Voldoening ervaren

Niet meer werken kan heerlijk zijn. Tegelijkertijd gaf het werk vaak ook voldoening.

Buurtbemiddeling kan u opnieuw veel voldoening geven. Mensen vinden het vaak heel fijn als er iemand – de bemiddelaar – langskomt en naar ze luistert, als ze zich gehoord voelen, als er iemand tijd en aandacht voor ze heeft. Buurtbemiddelaars krijgen vaak te horen hoe prettig dat is. Nog mooier is het, als het lukt om buren samen aan tafel te krijgen en te begeleiden naar een oplossing van hun onderlinge probleem.

 

Samenwerken

Veel onlangs gepensioneerden vinden het prettig om niet meer te hoeven werken, maar missen hun collega’s: de samenwerking, de gezelligheid, het samen iets tot stand brengen.

Als buurtbemiddelaar gaat u altijd samen met een collega-bemiddelaar op stap. Zo leert u nieuwe mensen kennen: mensen met eenzelfde belangstelling en dezelfde motivatie om iets positiefs tot stand te brengen. En als het lukt om de relatie tussen buren te herstellen, dan kunt u samen met uw collega genieten van het succes.

 

Werken met behoud van autonomie

Wie werkte voor een ‘baas’, kan na het pensioen erg genieten van de terugveroverde autonomie. Eindelijk weer eigen baas zijn!

Als buurtbemiddelaar kunt u heel zinvol ‘werk’ doen en tegelijkertijd eigen baas blijven. Een buurtbemiddelaar heeft een grote autonomie. Nadat u in een basistraining geleerd hebt hoe u bemiddelt, past u uw kennis en vaardigheden zelfstandig toe in de praktijk. U werkt niet in opdracht van iets of iemand, niet met strakke protocollen, maar u bent een autonome vrijwilliger. Tegelijkertijd kunt u altijd terugvallen op de coördinator en op het team als u wilt overleggen over een moeilijke kwestie.

 

Omgaan met mensen

U hebt jarenlang gewerkt en daardoor jarenlange ervaring in het omgaan met mensen: collega’s, bazen, opdrachtgevers, leerlingen, cliënten of patiënten.

Buurtbemiddeling kan die ervaring goed gebruiken. Buurtbemiddeling heeft mensen nodig die kunnen omgaan met allerlei soorten mensen, van allerlei leeftijden en uit allerlei culturen. Buurtbemiddeling vraagt om mensen die contact kunnen maken en kunnen luisteren, die een gesprek kunnen leiden. Omgekeerd geeft buurtbemiddeling u de kans om uw rijke ervaring in te zetten en er iets positiefs mee te doen: luisteren naar de behoeftes en wensen die achter de klachten en problemen liggen. En uiteindelijk ruziënde buren weer met elkaar in gesprek brengen.

 

Gelegenheid om te blijven leren       

Tijdens het werkzame leven doet een mens niet alleen veel ervaring op; hij of zij leert ook veel. Dat geeft een prettig gevoel: je staat niet stil, maar bent in ontwikkeling. De behoefte om te leren houdt na het pensioen niet op. Bij sommigen groeit die juist weer.

In buurtbemiddeling kun u uw gespreksvaardigheden verbeteren en uitbreiden. Daarvan heeft u ook veel plezier buiten buurtbemiddeling: in het omgaan met familie, vrienden en kennissen en met uw eigen buren. Verder leert u omgaan met een enorme diversiteit aan mensen, uit allerlei culturen. En u kunt als collega-bemiddelaars van elkaar leren. Als bemiddelaar ziet u hoe de ander gesprekken voert en geeft en krijgt u feedback. Daarnaast is er in de teambijeenkomsten gelegenheid om ervaringen uit te wisselen.

 

Regelmatige maar kortdurende activiteiten

Wie net met pensioen is, zit meestal niet te wachten op nieuwe dagelijkse, langlopende verplichtingen. Maar je regelmatig inzetten voor een zinvolle, kortdurende activiteit: dat kan juist heel aantrekkelijk zijn en een te lege agenda voorkomen.

Actief worden als buurtbemiddelaar betekent dat u af en toe wordt gevraagd voor een ‘casus’. U gaat praten met elk van de buren apart, u overlegt met uw collega-buurtbemiddelaar en soms ook met de coördinator. Daarna leidt u – als de beide buren dat willen – met uw collega het gesprek met allebei de buren samen, het zogenaamde ‘bemiddelingsgesprek’. Daarna is uw inzet weer afgelopen, tot een volgende casus.

Vijf goede redenen om buurtbemiddelaar te worden! Meld u aan en kom ons team versterken.

 

Meer informatie?

Wilt u meer weten over wat het werk inhoudt, dan kunt u bijvoorbeeld terecht bij onze coördinator in Prins Alexander, Christian Asche (06 48462182). Hij kan u voor meer informatie ook in contact brengen met één van de gepensioneerden/ buurtbemiddelaars in ons team. Met mij bijvoorbeeld.

 

Want u raadt het al: ik ben een enthousiaste pensionada-bemiddelaar. En ik wil u graag alles over dit zinvolle, boeiende werk vertellen!

Hanne Groenendijk, buurtbemiddelaar Rotterdam

—————————————————————————————————————————–

Voor de vrijwilligersvacature, kunt u hier klikken.

Meehelpen in de buurt?

Buurtgenoten kunnen elkaar altijd een handje helpen.

DOCK is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die kunnen helpen in de buurt. Dat kan bij van alles zijn: van boodschappen doen voor iemand, helpen bij het ordenen van de administratie tot het geven van computercursussen. Alle soorten vrijwilligers zijn van harte welkom.

Lees verder  

Ik wil mijn hulp aanbieden