‘Licht in de duisternis’

09-03-2017

Jos Kroon is met bijna 20 casussen per jaar een energieke bemiddelaar in Rotterdam. Wat maakt Buurtbemiddeling voor hem zo aantrekkelijk?

 

Toch geen ‘rijdende rechter’

Na mijn recente pensionering, heb ik mij eind 2015 bij Buurtbemiddeling Rotterdam gemeld. De rol van buurtbemiddelaar leek mij uitdagend en gaf mij de kans om mijn opgedane werkervaring en mensenkennis toe te passen. Aanvankelijk dacht ik bij de rol van buurtbemiddelaar aan een soort ‘rijdende rechter’ bij burenkwesties. Het werd me echter snel duidelijk dat het compleet anders is. Dat we juist door niet te oordelen, de buren zelf op het juiste pad zetten om positieve verandering mogelijk te maken. De ondersteuning van een Basistraining en inzet dat altijd in tweetal is, helpt daarin om snel op gang te komen.

Als bemiddelaar maak je het verschil

Voor de bewoners is de impact van een burenkwestie groot. Het maakt dat bewoners thuis vaak niet de noodzakelijke rust ervaren, met alle gevolgen van dien. Onze inzet in het ontspannen van de situatie is dus van enorm belang. Daarbij proef je soms aan alles dat er veel meer speelt dan een kwestie met de buren. Zo ben ik al een aantal bewoners tegengekomen die zich erg van de buitenwereld afsluiten. Vaak kom je dan in schrijnende situaties terecht. Bij één bezoek lukte het mij zelfs niet om aantekeningen te maken: De gordijnen zaten dag en nacht dicht en er brandde maar een klein lampje.

Eigen zorgen verdwijnen

Ik zie mijzelf als een toegankelijk persoon die goed kan luisteren. Twee eigenschappen die erg aansluiten bij de rol van bemiddelaar. Ieder gesprek vraagt ook wat van je, dit maakt het prettig uitdagend. Normaal gesproken hou ik er ook van om situaties luchtig te houden en hier en daar een grap te maken. Dit kan goed vallen en de situatie ontspannen, maar timing is daarin erg belangrijk. Om toch zorgvuldig te zijn, ben ik hierin dus wat terughoudender dan normen. Waar ik door dit werk wel luchtiger in ben geworden, zijn de eventuele kwesties privé. Als ik de problemen van bewoners aanhoor, dan is dit meestal in groot contrast met mijn eigen zorgen. En ook dat is verrijkend.

 

Meehelpen in de buurt?

Buurtgenoten kunnen elkaar altijd een handje helpen.

DOCK is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die kunnen helpen in de buurt. Dat kan bij van alles zijn: van boodschappen doen voor iemand, helpen bij het ordenen van de administratie tot het geven van computercursussen. Alle soorten vrijwilligers zijn van harte welkom.

Lees verder  

Ik wil mijn hulp aanbieden