‘Ruzie geeft heel veel stress dus buren willen graag dat het weer goed komt’

13-03-2017

 

Hillegersberg-Schiebroek – Harde muziek, blaffende honden of takken die over de schutting hangen. Kleine ergernissen die uit de hand kunnen lopen als buren er niet met elkaar over kunnen praten. Een onpartijdige buurtbemiddelaar kan dan helpen. Dock traint vrijwilligers die de kemphanen bijstaan in hun pogingen om de lucht weer te klaren. “Burenruzie heeft zo’n impact op een leven”, zegt Jefke van Kerkwijk, buurtbemiddelaar in Hillegersberg-Schiebroek en Rotterdam Noord. “Als het is opgelost, schieten mensen er ook echt iets mee op.”

“Het hoeft geen slaande ruzie te zijn, voor we in actie komen”, zegt Van Kerkwijk. “Soms heeft iemand last van de buren maar durft dat zelf niet zo goed ter sprake te brengen uit verlegenheid of uit angst om voor zeurpiet versleten te worden. Ook dan proberen we te helpen” Soms durft Buur A, zoals de bemiddelaars hem of haar noemen, het na een eerste gesprek met buurtbemiddeling wel aan om op de buur af te stappen, soms leggen de vrijwilligers het contact. “Wat Buur A ons heeft verteld, is vertrouwelijk. Wij melden dat hij of zij graag wil werken aan een betere verstandhouding en vragen of Buur B open staat voor een gesprek. Het kan zijn dat Buur B zich nergens van bewust is, maar best wil praten. Of dat hij of zij ook wel het een en ander op de lever heeft. Van daaruit gaan we verder, als beide partijen daarmee instemmen tenminste. Mijn ervaring is dat je eigenlijk altijd welkom bent. Ruzie geeft heel veel stress en mensen willen graag dat het goed komt.”  Buurtbemiddelaars lossen geen ruzies op en zijn ook geen scheidsrechters. De betrokken buren houden altijd de regie en zoeken zelf naar een oplossing. Van Kerkwijk: “Het belangrijkst is dat je goed kunt luisteren, ieders belang in de gaten houdt en kunt ontdekken of er niet iets heel anders achter een klacht steekt.” Haar collega Margriet Maris vult aan: “Als iemand bijvoorbeeld de hele dag door geluidsoverlast ervaart, kan het ook betekenen dat hij of zij te vaak alleen thuis zit.” Van Kerwijk vervolgt: “En je moet neutraal zijn en nooit partij kiezen. Soms krijg je na een gesprek met Buur A het idee dat Buur B wel een monster moet zijn. En dan bel je aan bij het ‘monster’, blijkt het een heel aardig mens.”

Ruzie is niet leuk. Hoe komt iemand erbij zich in zijn vrije tijd bezig te houden met conflicten van anderen? “Het helpt dat het mijn conflict niet is”, zegt Van Kerkwijk. “Ik ben er geen partij in. Maar ik kan wel bijdragen aan een positieve uitkomst. Dat is heel fijn. Burenruzie heeft zo’n impact op een leven. Als het is opgelost, schieten ze er ook echt iets mee op. Soms lukt het niet, dat moet je dan accepteren. Je bent er niet om mensen te redden, je kunt wel een zetje in de goede richting geven.” Maris: “Als bemiddelaar kom je in contact met mensen met wie je normaal gesproken niet zo gauw in gesprek zou raken. Iemand die maar drie straten bij jou vandaan woont, kan een heel ander beeld hebben van de wereld dan jij. De ene dag zit je op de bank bij een Marokkaans gezin en de volgende bij een kraker die last heeft van zijn bovenbuurman. Je eigen vooroordelen worden aardig op de proef gesteld. Daarom doe ik het zo graag.”

 

Artikel in Hart van Holland, 10-2-17: http://www.hvhonline.nl/pages/posts/ruzie-geeft-heel-veel-stress-dus-buren-willen-graag-dat-het-weer-goed-komt-56387.php?p=161&s=265

Zelf interesse om bemiddelaar te worden? Zie de vacature via https://www.dock.nl/vacatures/vrijwilliger-buurtbemiddeling/ of neem contact op via 010 – 727 10 40

 

 

Meehelpen in de buurt?

Buurtgenoten kunnen elkaar altijd een handje helpen.

DOCK is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die kunnen helpen in de buurt. Dat kan bij van alles zijn: van boodschappen doen voor iemand, helpen bij het ordenen van de administratie tot het geven van computercursussen. Alle soorten vrijwilligers zijn van harte welkom.

Lees verder  

Ik wil mijn hulp aanbieden