‘Wie in conflictsituatie zit, wil aandacht voor zijn gevoelens en belangen’

22-03-2017

Rotterdam – Samen met buren zoeken naar een oplossing bij ruzie, waarbij het eigen initiatief van de kemphanen centraal blijft staan. Dat is de taak van de vrijwillige buurtbemiddelaar. Om deze taak goed te vervullen, worden vrijwilligers uit de hele stad in het Huis van de Wijk in Charlois klaargestoomd om op te treden bij burenconflicten.

Bij deze training zijn een paar dingen belangrijk, legt mediator Helma Faber uit: “De procedure, je vaardigheden als bemiddelaar, de rol die je speelt en je houding ten opzichte van de conflicterende partijen.” Gevoelens spelen bij conflictbemiddeling een belangrijke rol. Het allerbelangrijkste is het ontwikkelen van de juiste houding en vaardigheden om het werk als bemiddelaar uit te kunnen voeren. “Bij een conflict hebben mensen behoefte aan iemand die aandacht heeft voor hun gevoelens en belangen”, vertelt Faber.

Wanneer er een conflict is, komt de klacht als eerste bij de verwijzer terecht, bijvoorbeeld een woningcorporatie. Die schakelt de projectleider buurtbemiddeling in. Vervolgens worden er twee buurtbemiddelaars gevraagd om de gesprekken te gaan begeleiden. Eerst gaan ze langs bij buur A en vervolgens bij buur B om de andere kant van het verhaal te horen. Het is belangrijk dat de buurtbemiddelaars altijd neutraal blijven. De bemiddelende rol moet er uiteindelijk toe leiden, dat beide partijen met elkaar om de tafel gaan zitten om tot een oplossing te komen. “De buren moeten zelf een brug willen maken naar elkaar toe”, zegt Faber.

Louise Quekel en Max Bernard uit Hillegersberg-Schiebroek luisteren en schrijven mee. Ze hebben er zin in. Quekel heeft de opleiding alternatieve psychotherapie gevolgd: “Ik wilde graag vrijwilligerswerk doen, dat bij mijn opleiding aansluit. Ik geloof namelijk in de kracht van de mensen. Wanneer beide partijen zelf met een oplossing komen, is dit krachtiger”, vertelt ze.
Bernard is participatiemakelaar. “Een ander woord voor sociaal werker”, legt hij uit. Bemiddeling is hem met de paplepel ingegoten. Zijn vader werkte bij het mediationbureau van de rechtbank Rotterdam en vertelde vaak over zijn werk. “Thuis heb ik meegekregen, dat alles bespreekbaar is. Ik vind het daarom onbegrijpelijk als mensen een conflict niet kunnen uitpraten. Ik wil daar graag bij helpen.”

Voordat ze in het diepe worden gegooid, oefenen cursisten met rollenspellen. Andere buurtbemiddelaars in spé observeren en geven commentaar. De twee Hillegersbergers doen het goed, vinden de observanten. Bernard stelt de juiste vragen, luistert goed en blijft rustig en onpartijdig, is het oordeel. Ook over Quekel zijn de observatoren lovend: ze is respectvol, luistert aandachtig en haar lichaamstaal straalt empathie en vertrouwen uit. Met deze complimenten op zak en nog een les te gaan, lijken beide vrijwilligers al heel aardig uitgerust voor de taak die hen wacht.

Artikel en foto van Amel Bali in Hart van Holland, 17-3-17 http://www.hvhonline.nl/pages/posts/wie-in-conflictsituatie-zit-wil-aandacht-voor-zijn-gevoelens-en-belangen-56884.php?p=161&s=265

Zelf interesse om bemiddelaar te worden? Zie de vacature via https://www.dock.nl/vacatures/vrijwilliger-buurtbemiddeling/ of neem contact op via 010 – 727 10 40

 

 

 

 

 

 

Meehelpen in de buurt?

Buurtgenoten kunnen elkaar altijd een handje helpen.

DOCK is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die kunnen helpen in de buurt. Dat kan bij van alles zijn: van boodschappen doen voor iemand, helpen bij het ordenen van de administratie tot het geven van computercursussen. Alle soorten vrijwilligers zijn van harte welkom.

Lees verder  

Ik wil mijn hulp aanbieden