In de Spotlight in HIS

14-04-2017

Y is 1 van de vrijwilligers in HIS. Hij komt uit Somalie en woont sinds zijn 15e in Nederland.
Tot zijn 9e jaar woonde hij met zijn ouders en 10 broers en zussen in een stad in Somalië. Zijn moeder was hoog opgeleid en als docent gaf zij les in Engels, Italiaans en Arabisch. Zijn vader was zakenman en zat in de export. Ze hadden het goed en woonden in een mooie grote villa.
Tot de oorlog uitbrak. Toen werden zij gedwongen huis en haard te verlaten. Alles had geen waarde meer en in feite raakte hij ook zijn identiteit kwijt. In groepjes zijn ze gevlucht. Y ging op pad met 3 broers maar onderweg raakten zij elkaar kwijt. Ieder ging zijn weg en moesten zwervend van land tot land. Deels met de auto, deels lopend is Y zo’n 4 jaar door verschillende landen getrokken. Van Somalië naar Soedan, naar Jemen, Dubai, Kenia en tot slot naar Egypte. Door slim te zijn, te werken, goede contacten op te bouwen wist hij steeds verder te trekken. In geen enkel land was hij welkom en moest steeds verder.
Op zijn 15e kwam hij uiteindelijk in Nederland. In het asielcentrum en daarna in een AMA huis heeft hij 8 jaar gewacht op een verblijfsvergunning. Men wilde in eerste instantie niet geloven dat hij Somalisch is omdat hij geen bewijs had. Hij mocht die periode niet naar school en had alleen contacten met mensen in het huis. Na de 8 jaar kon hij eindelijk naar school en aan het werk. Inmiddels heeft hij goede contacten op gebouwd in Rotterdam.
Y wil graag zijn verhaal gaan vertellen aan kinderen en jongeren.

Meehelpen in de buurt?

Buurtgenoten kunnen elkaar altijd een handje helpen.

DOCK is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die kunnen helpen in de buurt. Dat kan bij van alles zijn: van boodschappen doen voor iemand, helpen bij het ordenen van de administratie tot het geven van computercursussen. Alle soorten vrijwilligers zijn van harte welkom.

Lees verder  

Ik wil mijn hulp aanbieden