Landlustlab in Amsterdam West

23-06-2017

In 2015 startten DOCK, stadsdeel West, het Jongeren Service Punt West, het ROC van Amsterdam en ROCTOP een bijzonder project: Landlustlab. In het kader van dit project kunnen leerlingen van verschillende zorg- en welzijnsopleidingen stage lopen in de wijk Landlust in Amsterdam West. Het doel van het project is drieledig: het verbeteren van de aansluiting van de zorg- en welzijnsopleidingen bij de praktijk, studenten laten kennismaken met het wijkgericht werken, en het ondersteunen van de bewoners in de wijk Landlust.  Robin Polak, gebiedscoördinator DOCK Bos en Lommer spreekt over dit bijzondere project.

De opleiding in de praktijk
‘Landlustlab is een integraal onderwijs- en stageproject dat is opgezet om studenten van zorg- en welzijnsopleidingen de mogelijkheid te geven om hun kennis te toetsen in de praktijk’, zegt Robin Polak, gebiedscoördinator van DOCK. ‘DOCK en haar partners spelen met een wijkgerichte aanpak continu in op de veranderingen die vanuit de overheid en de ontwikkelingen in de maatschappij op ons afkomen. Die veranderingen vragen om een nieuw soort welzijnswerker.’

Bijzondere hulp voor wijkbewoners
Binnen het project lopen studenten uit verschillende leerjaren een halfjaar tot een jaar stage in de wijk Landlust. De studenten ondersteunen de wijkbewoners door proactief uiteenlopende taken op te pakken. Denk daarbij aan het bezoeken van eenzame ouderen, het begeleiden van hulpbehoevende buurtbewoners naar een doktersbezoek, het doen van boodschappen of het organiseren van activiteiten voor jongeren uit de wijk. ‘Een hulpvraag komt soms letterlijk uit de lucht vallen’, vertelt Robin. ‘Zo liep een oude mevrouw langs een voetbalkooi. Ze kreeg per ongeluk een voetbal op haar hoofd, viel op de grond en was ontroostbaar. Een student zag het gebeuren en nam haar mee naar binnen voor een glaasje water. Tijdens het gesprek kwam haar echte verdriet naar boven: ze was hartstikke eenzaam. De student heeft toen huisbezoeken voor haar georganiseerd om haar eenzaamheid te verlichten.’

Weten wat je kunt en wat je wilt
In de tweede helft van 2015 startte Landlustlab als een pilot. In 2016 ging het echt van start met 24 studenten. ‘Studenten geven aan dat het werken met verschillende doelgroepen en hulpvragen heel leuk en dynamisch is’, zegt Robin. ‘Het werken in een wijk als Landlust geeft veel vrijheid, maar vraagt ook om een proactieve houding. Niet elke student kan die verantwoordelijkheid aan. Landlustlab is daarom een mooi project om te ontdekken wat je kunt en wat je wilt.’ Bekijk hieronder de video die bij dit project hoort:

 

Meehelpen in de buurt?

Buurtgenoten kunnen elkaar altijd een handje helpen.

DOCK is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die kunnen helpen in de buurt. Dat kan bij van alles zijn: van boodschappen doen voor iemand, helpen bij het ordenen van de administratie tot het geven van computercursussen. Alle soorten vrijwilligers zijn van harte welkom.

Lees verder  

Ik wil mijn hulp aanbieden