Online DOCK Winkel stimuleert creatief talent

23-06-2017

Jongeren in Amsterdam Nieuw-West beschikken over meer talent dan ze zelf beseffen. Geïnspireerd door het succes van creatieve ondernemers op sociale media bedacht jongerenwerker Jamie Duda met een aantal collega’s een bijzonder pilotproject: de online DOCK Winkel. In het kader van het project maken jongens en meiden tussen de 10 en 18 jaar kennis met creativiteit, handvaardigheid en online marketing door zelf een online Winkel met zelfgemaakte producten te runnen.  

Tussen theorie en sport
‘Jongeren uit Amsterdam Nieuw-West zijn vooral bezig met opleidingen en sport’, zegt jongerenwerker Jamie Duda. Dit is op zich goed, ‘maar zorgt ervoor dat er een soort ‘alles-of-niets-mentaliteit’ ontstaat, waarbij jongeren zichzelf de kans ontnemen om hun andere talenten te verkennen. Denk daarbij aan creativiteit en ondernemerschap. Veel jongeren worden van huis of school uit niet gestimuleerd om creatief te zijn, terwijl er online genoeg voorbeelden zijn van creatieve ondernemers die zelf de mooiste dingen maken en daar geld mee verdienen.’ Het pilotproject ‘Online DOCK Winkel’ is erop gericht om de creatieve ondernemer in jongeren wakker te maken.

Starten in de praktijk
Het aanleren van de juiste skills is een belangrijk onderdeel van het project. Het doel is dat een groep van twintig jongeren (tien jongens en tien meisjes) deze zomer start met het ontwikkelen van hun talenten, zoals het maken van make-up, kleding en meubels, het customizen van producten, presenteren en online marketing. De groep wordt begeleid door een aantal jongerenwerkers van DOCK die zelf over specifieke vaardigheden beschikken. De eerste fase van het project duurt twee maanden en wordt afgesloten met een evenement waarbij het werk van de jongeren gepresenteerd en verkocht wordt.

Online platform
‘Als de jongeren succes ervaren en zin hebben om door te gaan dan starten we fase 2: het inrichten van een online winkel’, zegt Jamie. ‘Het idee is om de online DOCK Winkel een platform te laten zijn waar het verkopen van producten en diensten hand in hand gaat met entertainment, zoals blogs, vlogs en korte documentaires. Zodra we die stap gaan maken, willen we ook kijken of we fondsen kunnen vinden om professionele ondersteuning in te kopen met als doel de jongeren nóg beter te kunnen ondersteunen.’

Houd onze website in de gaten voor meer nieuws over de voortgang van dit bijzonder pilotproject.

Meehelpen in de buurt?

Buurtgenoten kunnen elkaar altijd een handje helpen.

DOCK is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die kunnen helpen in de buurt. Dat kan bij van alles zijn: van boodschappen doen voor iemand, helpen bij het ordenen van de administratie tot het geven van computercursussen. Alle soorten vrijwilligers zijn van harte welkom.

Lees verder  

Ik wil mijn hulp aanbieden