‘Telkens die opluchting, daar doe je het voor’

13-07-2017

Karin is drie jaar geleden begonnen als Buurtbemiddelaar in Rotterdam Zuid. Al snel werd ze één van de meest actieve bemiddelaars in Rotterdam. Samen met de medebemiddelaars en projectleider Edwin Kroon voelt ze zich als een vis in het water binnen “een hechte groep”.

 

De waarheid bestaat niet

Nadat ze in tientallen burensituaties heeft bemiddeld, gaat Karin nu steeds vrijer een nieuwe situatie in. Een door buur A. geschetst angstbeeld van buur B. is voor Karin nooit een belemmering om ook met buur B. een rustig en nuttig gesprek te voeren over zijn of haar wensen. ‘De waarheid’ bestaat niet. Beide buren hebben een beeld over wat tussen hen is gebeurd en die beelden verschillen.

Lamgeslagen

“Als ik langsga bij bewoners die overlast ervaren, valt het me op dat bewoners vaak lamgeslagen zijn”. Ze hebben er in hun ogen alles aan gedaan en zien de oplossing niet meer. Ze voelen zich machteloos en klampen zich vast aan de bemiddelaars om – eindelijk – een oplossing te vinden. Al bij de eerste gesprekken, merk je als bemiddelaar dat er iets verandert. Bewoners voelen zich eindelijk gehoord en er ontstaat weer hoop. Dan voel je als bemiddelaar ook direct dat jouw inzet van belang is.

In beweging

Wat Karin ook veel voldoening geeft, is dat tijdens het bemiddelingsproces bijna altijd een positieve verandering ontstaat. Situaties worden voor beide buren duidelijker. Ze merken bovendien dat de buren meestal wel positieve intenties hebben. Als gevolg daarvan laten bewoners hun eigen vaste overtuigingen een beetje varen en krijgen ze meer oog voor elkaars wensen. Ze bewegen naar elkaar toe. Daarbij merk je dat zelfs als één van de bewoners niet met de ander wil praten, ze in veel gevallen toch wel meer rekening met elkaar gaan houden.

Opluchting

Als eindelijk de mogelijke oplossingen kunnen worden besproken, dan komen bewoners tijdens het bemiddelingsgesprek zelf ook vrijwel altijd met goede en creatieve oplossingen. Zo toewerkend naar oplossingen, geniet Karin van het effect dat dit op de bewoners heeft. De opluchting is voelbaar.

Ieder gesprek is zinvol

Karin is voornamelijk bemiddelaar om “het leven iets leuker voor anderen te maken”. Haar drive als bemiddelaar is na drie jaar onveranderd sterk. Ieder gesprek is zinvol. Soms is dat heel erg zichtbaar, soms blijkt dat juist uit hele kleine dingen. Dat je daarbij als bemiddelaar ook nog veel leert van de diversiteit die Rotterdam heeft te bieden, is een mooie extra.

 

Zelf interesse om bemiddelaar te worden?
Zie de vacature op  
https://www.dock.nl/vacatures/vrijwilliger-buurtbemiddeling
of neem contact op via 010 – 727 10 40

Meehelpen in de buurt?

Buurtgenoten kunnen elkaar altijd een handje helpen.

DOCK is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die kunnen helpen in de buurt. Dat kan bij van alles zijn: van boodschappen doen voor iemand, helpen bij het ordenen van de administratie tot het geven van computercursussen. Alle soorten vrijwilligers zijn van harte welkom.

Lees verder  

Ik wil mijn hulp aanbieden