Gevangenisbezoek aan PI Krimpen aan den IJssel

27-10-2017

Een groep jongeren uit de Banne, Molenwijk en Vogelbuurt uit Amsterdam Noord is afgelopen dinsdag 24 oktober naar de penitentiaire inrichting in Krimpen aan den IJssel geweest voor een rondleiding. Het doel van de rondleiding was om jongeren bewust te maken van de consequenties van het criminele leven. Gedurende de dag werd duidelijk dat het gevangenisleven niet prettig is en werd het helder wat er allemaal gebeurt tijdens de detentie.

Om 10.30 uur werd de groep ontvangen en iedereen moest elektronica inleveren om vervolgens piepvrij door de metaaldetector te gaan. Na een korte rondleiding volgde een voorlichting over de rechten, plichten en gevolgen van het gevangenisleven. Verder kwamen twee leden van het IBT (oproer eenheid) tijdens de voorlichting binnen stormen. Zij riepen: “iedereen handen omhoog” en sloegen twee jongens uit de groep in de boeien, zoals ze dat in de praktijk ook zouden doen. Vervolgens vertelden zij wat zij doen als er gevechten zijn en/of een gedetineerde niet meewerkt.

Toen alle gedetineerden op cel zaten kreeg de groep een rondleiding. Zij kregen te zien dat er per 51 gedetineerden 6 telefoons zijn. Iets waar veel ruzie over ontstaat. Vervolgens zijn zij langs de bakafdeling en metaalafdeling geweest. Hier moeten gedetineerden verplicht werken en kunnen ze diploma’s halen om na de detentie een startkwalificatie op zak te hebben. Ook de isoleercel heeft indruk gemaakt. Als een gedetineerde hier terecht komt moet hij 23 uur op cel blijven en mag hij maar één uur luchten. Slapen gaat op een matras op de grond.

Rond 13.30 uur keerde de groep terug naar huis. De jongens hadden een ander beeld over het gevangenisleven. Ze schrokken toen ze hoorden dat de gedetineerden iedere dag verplicht om 07.00 uur moesten opstaan, verplicht moesten werken en maar een uurtje per dag maar mochten luchten.

 

Meehelpen in de buurt?

Buurtgenoten kunnen elkaar altijd een handje helpen.

DOCK is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die kunnen helpen in de buurt. Dat kan bij van alles zijn: van boodschappen doen voor iemand, helpen bij het ordenen van de administratie tot het geven van computercursussen. Alle soorten vrijwilligers zijn van harte welkom.

Lees verder  

Ik wil mijn hulp aanbieden