Opgroeien in de Molenwijk

16-10-2017

De Molenwijk in Amsterdam staat bekend als een probleemwijk. Er zijn groepen overlastgevende jongeren, variërend tussen de 12 en 17 jaar, die verantwoordelijk zijn voor diefstallen, vernielingen en (kleine) criminaliteit en agressiviteit. Maar waar komt dit gedrag vandaan? Nog belangrijker: hoe pak je het aan? Bij het project ‘Opgroeien’ gaan we de confrontatie met de jongeren aan.

Kijken naar je eigen gedrag
Het stadsdeel kreeg veel klachten vanuit de buurt. Buurtbewoners, de bibliotheek en de Albert Heijn ervoeren overlast van een specifieke groep jongeren. In samenspraak met het stadsdeel en de politie heeft DOCK Amsterdam-Noord-West een groep van zeventien jongeren in kaart gebracht die preventief extra aandacht verdienen. Speciaal voor deze groep is het project ‘Opgroeien’ gestart, waarin wekelijks gewerkt wordt met verschillende thema’s. ‘Een groot succes’, legt Marcel uit. ‘Iedere woensdagavond zit de jongerenlocatie Satirius vol. We organiseren laagdrempelige bijeenkomsten. We laten de jongeren naar hun eigen gedrag kijken in plaats van met het vingertje te wijzen. Daarbij werken we met de zogenoemde kosten-batentechniek. Een inbraak is opwindend, het is cool, je verdient er geld mee, je hebt een stoer verhaal. Maar wat kost het je? Een strafblad, een enkelband, een taakstraf, een huilende moeder.’ Wij visualiseren dit samen met de jongens. Door de lijsten met elkaar te vergelijken zien ze de consequenties van hun acties in.

Eerlijkheid belonen
Onze formule? ‘We belonen de jongeren voor hun eerlijkheid en stimuleren ze zo om de bijeenkomsten te blijven volgen. Na twee interventies gaan we een hapje eten, karten of kickboksen. Het is voor de jongeren ook niet altijd leuk om alleen maar negatief beoordeeld te worden. Iets positiefs is ook weleens fijn en bovendien werkt het stimulerend. En dat verdienen ze overigens ook’, vertelt Selina. Doordat we nauw contact hebben met ouders, bewoners, winkeliers en samenwerkingspartners weten we precies wat er speelt in de buurt. Voelt een bewoner zich bedreigd? Dan ondernemen we actie. Met daadkracht, niet vanachter onze computer. ‘We spreken de jongeren direct aan op hun gedrag en confronteren ze. We brengen ze in contact met de bewoners die overlast ervaren. Dan gaan ze de interactie met elkaar aan en ervaren ze zelf hoe ze overkomen’, aldus Selina. Deze unieke aanpak is succesvol. Het aantal klachten vanuit de buurt is fors afgenomen en het stadsdeel krijgt minder meldingen binnen.

Gedrag bij de kern aanpakken
Het verminderen van overlast kan alleen wanneer je goed samenwerkt. Door het individu te bekijken, door een-op-een-coachingstrajecten, door goed contact met de ouders en het onderhouden van relaties met andere welzijnspartners is DOCK Noord succesvol. ‘We kwamen erachter dat veel organisaties langs elkaar heen werken en niet naar het probleem kijken’, vertelt Marcel. ‘Wij zijn een van de weinige partijen die kinderen in de buitenruimte zien opgroeien. Door deze informatie met elkaar te delen, in plaats van langs elkaar heen te werken, pakken we het gedrag bij de kern aan.’

Hoe effectief dit is blijkt uit het feit dat een aantal jongerenwerkers in Amsterdam-Noord extra uren krijgen vanuit Jeugdzorg om jongeren te begeleiden. ‘Wij kennen de wijk, wij kennen de jongens. De streken die ze uithalen, het stoer doen op straat, de problemen thuis’, gaat Marcel verder. ‘Het individu staat bij ons centraal. We confronteren de jongeren met hun gedrag, maar proberen het tegelijkertijd te begrijpen.’ De extra uren vanuit Jeugdzorg is nog een pilot; er wordt uitgezocht hoe dit ingericht kan worden. ‘Ik zeg niet dat lukt ‒ het is een vrij nieuwe aanpak. Maar de kans is wel groot.’

Meehelpen in de buurt?

Buurtgenoten kunnen elkaar altijd een handje helpen.

DOCK is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die kunnen helpen in de buurt. Dat kan bij van alles zijn: van boodschappen doen voor iemand, helpen bij het ordenen van de administratie tot het geven van computercursussen. Alle soorten vrijwilligers zijn van harte welkom.

Lees verder  

Ik wil mijn hulp aanbieden