Talentgerichte aanpak naschoolse activiteiten

30-10-2017

Esther Blok & Wanda Broers | Talentmakelaars Amsterdam-West

Een avonturenclub, zeilen, yoga of het programmeren van games en apps. In samenwerking met diverse basisscholen in Amsterdam-West organiseert DOCK naschoolse activiteiten die bijdragen aan de talentontwikkeling van kinderen op de basisschool. ‘Wat kinderen leren tijdens onze activiteiten, daar hebben ze hun hele leven profijt van.’

Investeren in de toekomst

Esther Blok en Wanda Broers, talentmakelaars DOCK Amsterdam-West, hebben zich afgelopen tijd hard gemaakt om voor de kinderen van de Catamaranschool, de Westerparkschool, basisschool De Bron en de Dr. Rijk Kramer School een aansprekend, samenhangend en breed aanbod van activiteiten na schooltijd aan te bieden. Het cursusprogramma van de Naschoolse activiteiten richt zich op de ontwikkeling van talenten op het gebied van sport & gezondheid, kunst & cultuur, natuur & techniek, media& communicatie en – sinds kort – ook beroepsoriëntatie & burgerschap. De talentmakelaars Esther en Wanda onderhouden intensief contact met een flexibele pool van ruim veertig specialisten die de activiteiten inhoudelijk verzorgen. ‘Onze activiteiten zijn toegankelijk voor alle kinderen uit Amsterdam-West. We hebben voor ieder wat wils. Kinderen die het thuis niet zo breed hebben, krijgen bij ons de mogelijkheid om te ontdekken waar hun talent ligt’, vertelt Wanda. ‘We investeren zo in de toekomst. Via onze activiteiten krijgen de kinderen een beeld van hetgeen ze goed in zijn en wat ze leuk vinden. Maar ze werken net zo goed aan hun zelfvertrouwen en hun woordenschat.’

Interactief overleggen in het Kidspanel

De kinderen denken zelf ook actief mee over de activiteiten. Tijdens het Kidspanel – een interactieve ‘vergadering’ – gaan de kinderen met elkaar in gesprek. Ze leren vergaderen, notuleren en met elkaar in discussie gaan. Bekijk hier de video om te zien hoe een Kidspanel verloopt.


Aanmeldingen lopen storm 

‘Soms lopen de aanmeldingen voor onze activiteiten echt storm. Dan werken we met een wachtlijst’, vertelt Esther. ‘Vroeger gingen de inschrijvingen op papier, nu online. Dat maakt het een stuk makkelijker.’ Kinderen die op de wachtlijst staan worden gekoppeld aan andere activiteiten, of krijgen volgend semester voorrang.  ‘Een ontwikkeling is dat we zien dat de Naschoolse activiteiten worden overgenomen door de scholen. Die krijgen dan de regie en het geld’, vertelt Wanda zorgelijk. ‘Het aanbod wordt daardoor ook magerder en is hierdoor niet meer buurtgericht. Onze kennis en kunde verdwijnt hierdoor. Maar wellicht komen ze er nog op terug. Het is namelijk ontzettend veel werk om te organiseren en dat kan niet iedere school erbij hebben. Maar we blijven enthousiast over ons werk. Net als de kinderen.’ ‘We zijn supertrots op dit product en kunnen er zelfs meer basisscholen bij hebben’, vult Esther aan. ‘Maar nu staan we klaar in de startblokken; de inschrijvingen zijn zojuist weer gestart!

Meehelpen in de buurt?

Buurtgenoten kunnen elkaar altijd een handje helpen.

DOCK is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die kunnen helpen in de buurt. Dat kan bij van alles zijn: van boodschappen doen voor iemand, helpen bij het ordenen van de administratie tot het geven van computercursussen. Alle soorten vrijwilligers zijn van harte welkom.

Lees verder  

Ik wil mijn hulp aanbieden