Verbouwing jongerenlocaties Nieuw West

26-10-2017

Hameren, boren en… chillen!

Mike Lust | Jongerenwerker Amsterdam Nieuw-West

Mike heeft een hart én handen van goud. Hij combineert namelijk meer dan twintig jaar ervaring als jongerenwerker met een ongeëvenaard klustalent. Die combinatie heeft geleid tot een mooi project, waarbij het team van vrijwilligers en jongerenwerkers samen met jongeren een aantal jongerenlocaties in Nieuw-West ‘jeugdproof’ heeft gemaakt.

 


Van kwast naar schroeftol 

Mike vond dat de jongeren in Nieuw-West wel een frisse start van het schooljaar en een mooi thuishonk hadden verdiend. Met dit idee zijn de locaties De Tikkel en De Honingraat stevig onder handen genomen. Tijdens de reguliere inloopuren is er flink geklust. ‘Eerst geef je ze een verfkwast, dan een hamer en een paar spijkers, en uiteindelijk een schroeftol. Jongeren meekrijgen met je ideeën begint met langzaam opbouwen en interesse opwekken’, vertelt Mike. Sommige jongeren hielpen vrijwillig mee. Andere jongeren deden mee aan het project ‘Zakgeld’, waarmee ze voor een kleine inspanning maximaal vijf uur per week wat kunnen bijverdienen. ‘Het klussen werd al snel vrij cool gevonden. Kijk, sommige jongens komen hier iedere dag; die willen ook iets terugdoen.’

Samen bouwen

Ondanks de vakantieperiode wisten Mike en zijn collega’s toch een behoorlijke groep jongeren bij elkaar te verzamelen. Alle locaties zijn opgeruimd, schoongemaakt en opnieuw ingericht. Onder leiding van Mike zijn er diverse objecten gebouwd. Zo zijn de keukens verbouwd, en is er een podium en een loungebank van steigerhout gebouwd. Ook hebben de jongeren toegang gekregen tot een eigen muziekstudio en is er een dj-booth geplaatst om muziek te remixen en dj-lessen te volgen.

Een stapje dichter bij de arbeidsmarkt

De groep jongens heeft naast kennis van klussen ook kennis opgedaan waar het gaat om effectief samenwerken. ‘Een taakverdeling, een planning maken, een overleg organiseren: wij laten de jongeren groeien. Met het huidige tekort aan technische vakkrachten op de arbeidsmarkt in het achterhoofd is dat geen gekke gedachte. Ik ben daarom bijvoorbeeld ook bezig met een woningbouwvereniging om jongeren naar werk te begeleiden’, zegt Mike. ‘Ik geloof zelfs dat het mogelijk is om de jongeren via deze weg te stimuleren om fysieke, handgemaakte producten te verkopen via de toekomstige DOCK online winkel. Ik hoop dat ze bij mij iets leren en dat ik ze over tien jaar nog eens tegenkom en ze dan zeggen; “Hey Mike, ik ben zzp’ende timmerman. Weet je nog, toen we aan het klussen waren?”’

Meehelpen in de buurt?

Buurtgenoten kunnen elkaar altijd een handje helpen.

DOCK is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die kunnen helpen in de buurt. Dat kan bij van alles zijn: van boodschappen doen voor iemand, helpen bij het ordenen van de administratie tot het geven van computercursussen. Alle soorten vrijwilligers zijn van harte welkom.

Lees verder  

Ik wil mijn hulp aanbieden