DOCK meets Feyenoord: waar plezier, samenwerken en persoonlijke ontwikkeling centraal staan

27-11-2017

Sportclub Feyenoord en DOCK Rotterdam hebben de handen ineengeslagen om jongeren kennis te laten maken met voetbal en het verenigingsleven. Wekelijks verzorgen jeugdtrainers van Sportclub Feyenoord en jongerencoaches van DOCK voetbalclinics. Door deze voetbalclinics maken jongeren kennis met de verschillende onderdelen van voetbal, leren zij samenwerken en is er aandacht voor weerbaarheid en persoonlijke ontwikkeling. Ook ouders worden betrokken om samen te werken aan een beter klimaat in de wijk.

De start van het project vond plaats op 17 mei 2017 in de wijk Feijenoord. Een project gericht op jongens en meiden in de leeftijd van 12 tot 23 jaar. Kartrekkers van dit initiatief zijn Rinus Mikkers, technisch coördinator van de B t/m F-jeugd van Feyenoord en Ali Rziki, jongerencoah in het gebied Feijenoord bij DOCK én jeugdtrainer bij sportclub Feyenoord.

Een brede aanpak
DOCK meets Feyenoord is in korte tijd breed opgepakt. Jongeren worden aangemeld via basisscholen, het wijkteam en verschillende netwerkpartners. Ook jongeren met een beperking worden door partners in de wijk toegeleid naar het project. De samenwerking met scholen en ouders is versterkt. Risicogedrag van jongeren kan in een vroeg stadium met ouders en school worden besproken. In de aanpak leggen we de focus op het versterken van talenten van de jeugd, met voetbal als middel. Via de clinics proberen we jongeren aan te moedigen zich op een positieve manier te ontwikkelen tot zelfredzame volwassenen en een bijdrage te leveren aan hun eigen leefomgeving. Bovendien bieden we hen toekomstperspectieven. Door deze aanpak wordt een duurzame verandering in de wijk tot stand gebracht.

Alles behalve wijkgebonden
De aftrap van dit project vond plaats in de wijk Feijenoord, maar is alles behalve wijkgebonden. Tijdens de zomerperiode is het project ook opgestart in Schiedam Zuid. Hier deden ruim 36 jeugdigen gedurende zes weken mee aan trainingen en activiteiten. In Feijenoord doen wekelijks 15-35 jeugdigen mee. In oktober zijn we met dit project aangehaakt bij een projectweek van het Vreewijk Lyceum waar 105 jongens en meiden uit de vierde en vijfde klas een voetbalclinic hebben gevolgd. De jeugdtrainers van Sportclub Feyenoord zoeken de jeugd graag op daar waar zij zich bevinden: in de wijk en op school. Naast de jeudigen die meedoen aan de clinics, bereiken we ook jongeren die interesse hebben in het trainersvak. Zo zijn twee stagiairs inmiddels via het project als vrijwilliger bij Sportclub Feyenoord aan de slag gegaan.

Structureel aanbieden van clinics in regio Rotterdam
Het project is door jeugd en ouders in Feijenoord en Schiedam enthousiast ontvangen en heeft de potentie om structureel breed uitgezet te worden. DOCK meets Feyenoord heeft zich bewezen als een krachtig project om op een laagdrempelige manier een doelgroep van jong tot oud te bereiken, te laten participeren in de wijk en samen te werken aan een krachtige wijk.

Voor meer informatie over het project kunt u contact opnemen met Ali Rziki.

 

Meehelpen in de buurt?

Buurtgenoten kunnen elkaar altijd een handje helpen.

DOCK is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die kunnen helpen in de buurt. Dat kan bij van alles zijn: van boodschappen doen voor iemand, helpen bij het ordenen van de administratie tot het geven van computercursussen. Alle soorten vrijwilligers zijn van harte welkom.

Lees verder  

Ik wil mijn hulp aanbieden