Gebiedsbeurs Charlois: horen, zien en proeven van zelfredzaamheid

03-11-2017

Dat er veel animo is om met elkaar in gesprek te gaan over zelfredzaamheid, blijkt uit de volle zaal op de gebiedsbeurs Charlois op donderdag 26 oktober. Zo’n honderd professionals van diverse organisaties in Charlois komen die middag samen in Huis van de Wijk Het Middelpunt om te leren en elkaar te ontmoeten. Van politie, gemeente, tot medewerkers en bestuurders van organisaties op het gebied van cultuur, welzijn en zorg. Deze derde editie van de gebiedsbeurs Charlois werd georganiseerd door de gemeente Rotterdam en DOCK. Hieronder een terugblik op deze middag.

Het puberbrein & waardering
“De grootste angst van een puber is om niet gezien en erkend te worden.” Spreker Dirceu da Silva (coach, trainer) neemt de bezoekers in zijn lezing mee naar het puberbrein. Een brein waarvan het deel dat in staat is tot het nemen van rationele besluiten nog niet volledig is ontwikkeld en gevoelig is voor korte termijnbeloning. “Bij kleine kinderen staan we te juichen als ze naar de wc gaan en zelf vinden we het prettig om waardering te krijgen van collega’s terwijl we bij pubers vooral denken: ze moeten toch normaal doen.” Hij nodigt de deelnemers uit om tieners de waardering te geven waarnaar ze op zoek zijn én jongeren vooral te laten zien wat de mogelijkheden zijn.

Gesprekken in de wijk
De gemeente Rotterdam (afdeling Ontwikkeling Arbeidspotentieel OAP) presenteert een nieuwe wijkgerichte aanpak waarin ze met bijstandsgerechtigden die al vrijwilligerswerk doen, in gesprek gaan over een vervolgstap. De gesprekken vinden plaats in de wijk en de kracht van de wijk wordt ingezet. Bijvoorbeeld door het inzetten van lokale werkervaringsplekken.

Ideeën over de wijk in beeld
Bezoekers delen tijdens de gebiedsbeurs niet alleen ideeën met elkaar, ze leggen ze ook vast op camera. Een voor een vullen ze de zin aan: Ik maak Charlois zelfredzamer door…. De reacties zijn veelzijdig: van meer verbinden, meer samen doen, de wijk- en dagbesteding samen brengen, jongeren hun talenten te laten ontdekken tot ‘soms een gaatje te laten vallen’. Alex de Beer, gebiedsadviseur jeugd Charlois: ‘Zorg – en welzijnsprofessionals schieten vaak direct in ‘helpstand’. Soms kan het juist goed werken om even achterover te leunen en te kijken hoe een situatie zich ontwikkelt. Waardoor je ruimte geeft aan bijvoorbeeld mogelijke oplossingen uit iemands netwerk.’

Over denk- en doekracht
Om te slagen in de participatiesamenleving blijkt naast denk- ook doenvermogen minstens zo belangrijk. “Wat betekent dat je in actie moet komen, moet volhouden en met tegenslagen en verleidingen om moet kunnen gaan”, aldus Anne-Greet Keizer, onderzoeker bij de Wetenschappelijk raad voor de Regering (WWR). Zij schreef het rapport ‘Weten is nog geen doen, een realistisch perspectief op redzaamheid’. “Doenvermogen hangt af van meerdere factoren, een hoog opleidingsniveau geeft geen garantie. Ook zaken als stress, armoede, verdriet, eenzaamheid en mentale vermoeidheid spelen een rol. Waardoor je bijvoorbeeld na een lange werkdag lastiger de verleiding om te snacken op het station kunt weerstaan.”

Wie niets doet, zit goed
Het trainen van doenvermogen blijkt lastig. Daarom adviseert de WWR de overheid o.a om de keuzearchitectuur te veranderen: wie niets doet, zit goed. “Een voorbeeld hiervan is een verlopen studenten ov-chipkaart. Iemand moet nu zelf het reisproduct van de kaart afhalen, als je dit vergeet loopt de boete snel op. Het zou helpen als we ervoor zorgen, dat het product automatisch van de kaart wordt gehaald. Ze adviseren de overheid ook om rekening te houden met het totaalplaatje van wat we van de burger vragen.

Over de streep naar de borrel
De medewerkers van Homerun (Humanitas DHM zetten bezoekers aan het denken over de LVB-doelgroep. Aan de hand van prikkelende stellingen wordt het spel ‘Over de streep’ gespeeld. Een interactieve afsluiting van een geslaagde gebiedsbeurs, want over de streep kunnen de bezoekers direct door naar de borrel, waar de vrijwilligers van Het Middelpunt allerlei lekkere hapjes serveren.

 

 

Meehelpen in de buurt?

Buurtgenoten kunnen elkaar altijd een handje helpen.

DOCK is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die kunnen helpen in de buurt. Dat kan bij van alles zijn: van boodschappen doen voor iemand, helpen bij het ordenen van de administratie tot het geven van computercursussen. Alle soorten vrijwilligers zijn van harte welkom.

Lees verder  

Ik wil mijn hulp aanbieden