Huiswerkklas in het Huis van de Wijk Waterlandplein

16-11-2017

Het is muisstil als we binnenkomen, vijf meiden zijn hard aan het werk. Ze steken hun hand op als ze vragen hebben. Begeleidster Wilma komt rustig naar ze toe en neemt alle tijd om de vragen te beantwoorden. Zelfs als er iemand later binnenkomt blijft het muisstil, aldus een perfecte sfeer om huiswerk te maken. Het lijkt er een beetje op dat ze allemaal rond dezelfde leeftijd zijn, maar de ene dag is de andere niet. Het wordt ook gewoon toegestaan om lekker muziek te luisteren, zodat ze in hun eigen bubbel kunnen zitten. Ook het gebruik van mobiele telefoons is oké, zolang anderen er geen last van hebben natuurlijk. Ze zijn hier voor zichzelf , waardoor orde houden niet moeilijk is. Het wordt rumoerig op de gang en Wilma gaat er heen om de boel te sussen. Na de huiswerkbegeleiding kregen we de kans om nog even met haar na te praten.

Hoelang doet u dit al?
Voor dat ik met pensioen ging was ik gespecialiseerd in het ondersteunen van HBO studenten, maar nu doe ik dit sinds een paar maanden met middelbare scholieren uit Amsterdam Noord namens DOCK.

Nog steeds met plezier?
Jazeker! Hier word ik gelukkig van. Ik kreeg op het HBO vaak studenten die een voorgeschiedenis hebben van “niet op de juiste manier leren”. Nu zit ik bij de bron, deze jeugd is van de 1e tot de 4e klas.

Wat vind u het moeilijkst?
Elke locatie van DOCK in Amsterdam Noord heeft z’n eigen systeem en dan moet ik me aanpassen. Niet dat het heel erg lastig is, want ook staan ze zeker open voor veranderingen. Wel in overleg natuurlijk.

Wat voor kinderen/jongeren heeft u voorbij zien komen?
Dat is echt verschillend per locatie.

Waar wordt u nou echt gelukkig van?
Als ik zie dat leerlingen met mijn tools vooruitgang boeken.

Zal u dit nog lang blijven doen?
Zolang ik fysiek gezond ben, kan zal ik dit zeker blijven doen!

Als ik zelf iets zou mogen toevoegen wil ik echt mijn bewondering uitspreken voor de werkers van DOCK die met enthousiasme en vol overgave te werk gaan. Met het doel om jongeren een tweede thuis te bieden, maar ook om ze voor te bereiden op de maatschappij.

Zou jij ook gebruik willen maken van de huiswerkklas op het Waterlandplein? Of denkt u dat uw zoon of dochter dit goed zou kunnen gebruiken? Neem dan contact op met Monique!

door Patrick Wattimena en Carmen Bos

Meehelpen in de buurt?

Buurtgenoten kunnen elkaar altijd een handje helpen.

DOCK is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die kunnen helpen in de buurt. Dat kan bij van alles zijn: van boodschappen doen voor iemand, helpen bij het ordenen van de administratie tot het geven van computercursussen. Alle soorten vrijwilligers zijn van harte welkom.

Lees verder  

Ik wil mijn hulp aanbieden