Boodschappenhulp op maat

27-12-2017

Mevrouw Van der Vliet (90) haalde jarenlang haar boodschappen bij de Plus aan de overkant. Een halfjaar geleden verhuisde de supermarkt naar een andere buurt in Amsterdam-Noord. En nu? Dankzij de inzet van de jongeren van DOCK doet mevrouw nog dagelijks boodschappen.

Lisette Korbee | Jongerenwerker DOCK De Banne

Dichter bij elkaar
Het idee voor de boodschappenhulp is vanuit de gebiedsmakelaar stadsdeel Amsterdam-Noord Nico Karsijns ontstaan. “Hier in Tuindorp zie je dat jongeren en ouderen niet altijd even goed met elkaar overweg kunnen. De leefwerelden liggen soms ver uit elkaar”, zegt Lisette. “Jongeren zijn nog veel bezig met ontdekken, doen wat ze zelf willen en stralen dit ook uit. Door de generatiekloof tussen de jongeren en ouderen begrijpen ze elkaars beleveniswereld niet altijd even goed.  Door onze DOCK-jongeren te koppelen aan senioren hier in buurt, hopen we dit gat te verkleinen.”

Mevrouw Van der Vliet: “De nieuwe supermarkt is tien minuten lopen. Elke donderdagmiddag haal ik samen met Zineb boodschappen. Zineb helpt me om alles te dragen. Tussendoor kletsen we over van alles; ik ben er erg blij mee.” Zineb (14): “Boodschappen doen voor mevrouw vind ik heel leuk. Ik word begeleid door een jongerencoach van DOCK om te kijken of het goed gaat. Later wil ik in de verpleging werken.”

 Iets terugdoen voor een ander
Samen met de gebiedsmakelaar is Lisette nu aan het kijken of er meer ouderen animo hebben voor hulp bij het boodschappen doen. “We draaien nu een pilot met Zineb en mevrouw Van der Vliet, en dat gaat hartstikke goed”, zegt Lisette. “Zineb verdient er zakgeld mee, zo’n € 2,50 per uur. O.a. via dit project leren ze bij ons om een professionele beroepshouding te ontwikkelen. Op tijd komen, afspraken nakomen en vertrouwen opbouwen zijn belangrijke facetten die aan de hand van dit project worden ontwikkeld. Vanwege het idee dat jongeren iets terug kunnen doen voor de maatschappij, zijn ze ontzettend gemotiveerd.


Pilotfase
Het is alleen nog wachten op de aanmeldingen van de ouderen. “Daar helpen we ook bij”, vertelt Lisette. De buurt en andere participatiemakelaars zijn erg enthousiast en steunen dit project. Lisette: “Mijn ultieme droom is dat we het in heel Amsterdam breed kunnen uitrollen. Dat alle supermarkten het belang gaan inzien en hierin willen bijdragen. Wie weet wat de toekomst brengt.”

Foto Marco Keyzer Fotografie

Meehelpen in de buurt?

Buurtgenoten kunnen elkaar altijd een handje helpen.

DOCK is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die kunnen helpen in de buurt. Dat kan bij van alles zijn: van boodschappen doen voor iemand, helpen bij het ordenen van de administratie tot het geven van computercursussen. Alle soorten vrijwilligers zijn van harte welkom.

Lees verder  

Ik wil mijn hulp aanbieden