Een zak chips, of een zak wortels?

20-12-2017

Kas van Putten | Jongerencoach Amsterdam-West

Een gezond voedingspatroon is belangrijk voor een gezond gewicht en het voorkomen van ziekten. Eetgewoonten worden vaak al in de jeugd gevormd. Maar stel, je bent 11 jaar. Kies je dan voor een zak chips, of ga je liever voor een zak wortels? Kas, jongerencoach uit Amsterdam-West, probeert jongeren bewustere keuzes te laten maken en na te laten denken over gezond eten. 

Koken met kids

Naast breakdancen, voetballen, zwaardvechten en tekenen organiseren Kas en zijn collega’s iedere week op dinsdag de kookclub. “Om de acht à negen weken starten we met werven. We gaan langs scholen en lopen door de buurt. Dit werkt erg goed; de animo voor onze kookclub is groot. We houden de groep zo divers mogelijk”, vertelt Kas. “Op dit moment hebben we een groep van acht kids tussen de 11 en 13 jaar. Op dinsdagmiddag gaan we aan de slag met kokkerellen in de BSO De Waterval. Marokkaans, Mexicaans, Hollandse pot: iedere week staat er een gezonde maaltijd op het menu.”

Zo gezond mogelijk   

“Blikjes energiedrank, chips, donuts; je ziet het vaak voorbijkomen”, vertelt Kas. “Soms zelfs terwijl ze onderweg zijn naar de kookclub. Dan zeg ik er wat van. We geven bijvoorbeeld uitleg over welke voedingsstoffen je lichaam nodig heeft en laten zien hoeveel suikerklontjes er in frisdrank zitten. Op dit moment hebben we twee vegetariërs in de club en koken we zonder vlees. De kinderen vinden het geweldig. Soms proeven ze het verschil tussen vlees en vega niet eens!” De kookclub kookt alleen met verse ingrediënten. Af en toe doen we ook samen boodschappen om de kinderen inzicht te geven in de manier waarop dit werkt. “Eens in de zoveel tijd hebben we een healthy cheatmeal”, vertelt Kas lachend. “We maken dan zelf verse friet en mayonaise met wat lekkers erbij. Als ze zich hard hebben ingezet en goed luisteren, is dat een leuke beloning.”

Chef-koks aan het woord

Ben je na acht lessen een mini-chef-kok? “Nee. Maar we streven ernaar dat de deelnemers in ieder geval drie gerechten zelfstandig kunnen maken. En ze gaan naar huis met kennis over schoonmaken, boodschappen doen en samenwerken in de keuken. Een klein beetje voorbereiding voor later”, vertelt Kas. Dat lukt aardig!

Hamza (11) vertelt. “Ik weet nu hoe ik met pannen moet omgaan, hoe ik moet afwassen en de tafel moet dekken. Ook heb ik geleerd dat je vlees kunt vervangen door verschillende groentes. Komkommer, courgette en sla: erg lekker en vers. Ik heb nu 4 gerechten gemaakt  voor mijn ouders. Wraps, maaltijdsalade, pasta-pesto en rijst met bonen. Ik vind koken leuk.”

Kas en zijn DOCK-collega’s houden toezicht en zorgen voor veiligheid in de keuken. “Ook koken we de gerechten van de jongeren zelf voor, om te testen of het wel smaakt”, lacht Kas. “Na de acht weken ontvangen de jongeren een certificaat om mee naar huis te nemen en worden de ouders uitgenodigd om een maaltijd te komen proeven.”

Meehelpen in de buurt?

Buurtgenoten kunnen elkaar altijd een handje helpen.

DOCK is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die kunnen helpen in de buurt. Dat kan bij van alles zijn: van boodschappen doen voor iemand, helpen bij het ordenen van de administratie tot het geven van computercursussen. Alle soorten vrijwilligers zijn van harte welkom.

Lees verder  

Ik wil mijn hulp aanbieden