Pact Gezond Gewicht Slotervaart

07-12-2017

Op donderdag 30 november verklaarde DOCK Nieuw-West met 31 partners in een ‘Pact Gezond Gewicht’ te gaan samenwerken om het aantal kinderen met overgewicht of obésitas in Slotervaart te verminderen. Raoul White, manager Amsterdam Nieuw-West tekende namens het hele DOCK Nieuw-West team. De basis voor deze samenwerking is het ‘Zo Blijven Wij Gezond’ programma, dat in twaalf risico gebieden in Amsterdam de gezonde leefstijl van kinderen en ouders stimuleert. Slotervaart is één van die risicogebieden, waar overgewicht en obésitas bij kinderen meer voorkomt dan in andere delen van de stad.

Pact Gezond Gewicht
In het Pact staan afspraken over de samenwerking tussen zorg- en welzijnsprofessionals en vrijwilligers, zoals huisartsen, ouder- en kindteams, fysiotherapeuten, diëtisten, buurtorganisaties en sportverenigingen. Samen gaan wij ervoor zorgen dat gezinnen waar deze problematiek speelt in beeld komen en blijven én voorkomen zij dat kinderen overgewicht krijgen. Samen leggen we ouders uit wat een gezonde leefstijl is, niet alleen gezond eten en drinken, maar ook genoeg slapen en bewegen. Gezinnen worden geholpen bij het verbeteren van de leefstijl, waarbij ze zelf het goede voorbeeld te geven. Door gezamenlijk verschillende activiteiten in de wijk te organiseren stimuleren we kinderen actief dit goede voorbeeld te volgen.

Sporten en bewegen in het jongerenwerk
Een gezonde leefstijl is een belangrijke pijler voor DOCK Nieuw-West. Ons activiteitenaanbod sluit hierop aan. Zo organiseren we jaarlijks in samenwerking met Dynamo Expeditie JIJ, waarin actief bewegen centraal staat. De jongeren gaan sporten op hun eigen niveau in een veilige omgeving en kunnen kiezen uit bewegen, kracht- en duursport of dans. Ze worden hierin gecoacht vanuit verschillende invalshoeken. Zo is er begeleiding van een psycholoog en orthopedagoog, een voedingsdeskundige, een personal trainer, een dansdocent, een psychomotorisch therapeut en een opvoeddeskundige. Tijdens de activiteiten stimuleren we een gezonde leefstijl. Chips en frisdrank zijn uitgesloten. Wel hebben we water, thee en diverse fruit en groentesoorten. Ook organiseren we het gehele jaar door diverse sportactiviteiten. Alles om gezonde voeding te stimuleren en bewustwording te creëren, want je kunt niet vroeg genoeg beginnen.

Meehelpen in de buurt?

Buurtgenoten kunnen elkaar altijd een handje helpen.

DOCK is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die kunnen helpen in de buurt. Dat kan bij van alles zijn: van boodschappen doen voor iemand, helpen bij het ordenen van de administratie tot het geven van computercursussen. Alle soorten vrijwilligers zijn van harte welkom.

Lees verder  

Ik wil mijn hulp aanbieden