MySchoolCoach

03-01-2018

Begin 2013 is DOCK in Amsterdam-Noord en Nieuw-West gestart met MySchoolCoach. Het project is erop gericht om het vroegtijdig schoolverlaten van vmbo-leerlingen terug te dringen. Hoe? Door leerlingen die extra ondersteuning kunnen gebruiken bijtijds te koppelen aan een schoolcoach die ongeveer dezelfde leeftijd heeft.

Jona Huppes | Projectcoördinator MySchoolCoach

Peer-2-peer

Deelname aan MySchoolCoach is vrijwillig. Jongeren die een coach willen, krijgen eerst een intakegesprek met een projectleider. Jona: “We kijken samen wat de jongere wil. Denk daarbij aan beter leren plannen, betere cijfers halen, meer zelfvertrouwen krijgen of geconcentreerder kunnen werken. Vervolgens zoeken we een geschikte coach en volgt er een matchingsgesprek.”

Alle schoolcoaches hebben een training Oplossingsgericht coachen gehad en worden goed begeleid. Ze richten zich op dat wat de jongere wil veranderen en ze versterken dat wat al goed gaat. Dat geeft de jongere zelfvertrouwen. “De grote kracht van MySchoolCoach is de jonge leeftijd van de coaches; ze zijn allen tussen de 17 en 24 jaar. Ze begrijpen de jongeren goed, spreken hun taal en kunnen een rolmodel voor hen zijn”, vertelt Jona.

Bewezen effectief 

Onderzoeksbureau DSP-groep onderzocht de MySchoolCoach-methodiek en concludeert dat met deze methodiek in een kort tijdsbestek dreigende schooluitval kan worden voorkomen. De risicoleerlingen leren vaardigheden die ertoe bijdragen dat zij de opleiding succesvol kunnen afronden. Ze leren ook meer zelfverzekerd te zijn en met vertrouwen hun onderwijscarrière te vervolgen. De methodiek waarbij jongeren als peer de risicoleerlingen coachen is laagdrempelig en voorziet in een behoefte.

Ontwikkeling van de methodiek 

“De unieke peer-2-peer aanpak werpt z’n vruchten af. In Nieuw-West zijn we bezig om een herstart te maken. In Rotterdam zijn we op dit moment aan de slag om MySchoolCoach in twee wijken op te zetten. En in Zaandam starten we in februari in samenwerking met de gemeente Zaanstad het traject op”, vertelt Raoul, manager DOCK Amsterdam Nieuw-West. “Er lopen gesprekken om MySchoolCoach ook in Haarlem uit te rollen. Op dit moment maken we een kwaliteitsslag. Alle projectleiders volgen een intensieve cursus Oplossingsgericht werken. Daarnaast hebben we de methodiek iets bijgeschaafd om de kans van slagen te vergroten.”

Meehelpen in de buurt?

Buurtgenoten kunnen elkaar altijd een handje helpen.

DOCK is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die kunnen helpen in de buurt. Dat kan bij van alles zijn: van boodschappen doen voor iemand, helpen bij het ordenen van de administratie tot het geven van computercursussen. Alle soorten vrijwilligers zijn van harte welkom.

Lees verder  

Ik wil mijn hulp aanbieden