Sexting & exposing Bos & Lommer

30-03-2018

Woensdagavond 14 maart was het jongerenavond in ’t Landhuis in Amsterdam-West. Maar liefst 65 jongeren kwamen meepraten over het onderwerp ‘sexting & exposing’. Een hedendaagse probleem waar veel jongeren mee te maken hebben. Sexting is het sturen van seksueel getinte berichten of beeldmateriaal, meestal via een smartphone. De meest voorkomende manier van sexting is het sturen van naaktfoto’s naar leeftijdsgenoten, zonder dat hier goedkeuring voor is gegeven; het exposen. Het kan soms erg pijnlijk en bovenal vervelende situaties opleveren. Hoe ga je hiermee om? In Amsterdam-West organiseerde jongerencoach Naima met haar collega’s en jongeren uit de buurt een jongerenavond.

Maak het bespreekbaar

De bijeenkomst is georganiseerd omdat er veel signalen bij de jongerencoaches binnen kwamen dat veel meisjes en jongens direct in aanraking zijn geweest met sexting & exposing. Zo zijn er alleen al vanuit de groep van Naima twee meisjes ‘ge-exposed’ op het internet met intieme foto’s die zij ooit in vertrouwen naar hun vriend hebben gestuurd. Om andere jongeren bewust te laten worden van de ernst van het probleem voelden we ons geroepen om een bijeenkomst te organiseren. Het blijkt dat veel jongeren in aanraking komen met ‘sexting & exposing’ maar niet altijd even goed weten hoe hiermee om te gaan.

Interactieve avond
De avond is geopend door Leyla die het waargebeurde verhaal van Lina heeft naverteld. Lina (16 jaar) heeft een zelfmoordpoging gedaan omdat haar naaktfoto viraal op het internet ging. Lina is een actief deelneemster van de meidengroep in Bos & Lommer. Verder was de avond gevuld met een debat, een stukje wetgeving en informatievoorziening en veel muziek van de rapper Cladistino. In totaal zijn er ruim 65 jongeren op de avond afgekomen. “De jongeren vonden het erg waardevol dat ze opeen open en eerlijke manier omtrent dit gevoelige thema konden spreken”, vertelt Naima. “Een avond als deze draagt bij aan de bewustwording dat je goed moet omgaan met privacygevoelige informatie. Komende tijd willen we samen met de jongeren meer activiteiten en bijeenkomsten organiseren om dit onderwerp bespreekbaar te houden.”

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met jongerencoach Naima Siti via nsiti@dock.nl 

Meehelpen in de buurt?

Buurtgenoten kunnen elkaar altijd een handje helpen.

DOCK is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die kunnen helpen in de buurt. Dat kan bij van alles zijn: van boodschappen doen voor iemand, helpen bij het ordenen van de administratie tot het geven van computercursussen. Alle soorten vrijwilligers zijn van harte welkom.

Lees verder  

Ik wil mijn hulp aanbieden