‘Lezen niet cool, maar het moet wel’

11-04-2018

15 procent van de kinderen verlaat het basisonderwijs met een taalachterstand. Dit komt deels doordat er thuis geen boeken zijn, maar ook omdat lezen onder jonge kinderen minder ‘cool’ wordt gevonden. ‘De afleiding is te groot’, zegt jongerenwerker Kais uit Nieuw-West.

Kinderzwerfboek-station

‘Kinderzwerfboek’ is een project van Kinderhulp waarbij kinderen worden gestimuleerd om meer te lezen. De bedenker van Kinderzwerfboek is Leo Dijkgraaf. In 2010 bestond het Nationaal Fonds Kinderhulp 50 jaar. Voor die gelegenheid gaf Leo Dijkgraaf het idee ‘Kinderzwerfboek’ cadeau. Op 26 mei 2010 gaf Prinses Laurentien het startsein en gingen de eerste kinderboeken zwerven door Nederland. Sinds 2014 worden er KinderzwerfboekStations opgericht in het hele land, hier kan een kind een boek halen of een boek brengen óf allebei.

Op de jongerenlocatie Honingraat staat sinds een paar maanden een ‘Kinderboekenzwerfkast’, gevuld met diverse boeken voor kinderen van groep 7 en 8. ‘De achterliggende gedachte is om zoveel mogelijk jongeren aan het lezen te krijgen’, vertelt Kais. ‘Kinderen kunnen een zwerfboek uitkiezen om hier of thuis te lezen. Het boek hoeft niet teruggebracht te worden naar hetzelfde Kinderzwerfboek-station. De gedachte is dat het boek verder gaat ‘zwerven’. Je mag het achterlaten op school, in een bus, of weer naar een (ander) Kinderzwerfboek-station brengen. Je herkent een zwerfboek aan de speciale sticker op de kaft.’

Verplicht lezen

‘Tijdens studiezalen, iedere maandag tussen 14:00 en 18:00 uur, komen er groepen kinderen uit groep 7 en 8 om huiswerk te maken. Het eerste vaste onderdeel van de begeleiding is twintig minuten tot een halfuur lezen’, vertelt Kais. ‘We liepen er weleens tegenaan dat kinderen geen boeken bij zich hadden; die waren ze vergeten of ze hadden simpelweg geen boeken. Nu kunnen ze gebruikmaken van de zwerfboeken.’

Investeren in de toekomst

Kais merkt dat kinderen een korte concentratieboog hebben, snel afgeleid zijn en dat lezen simpelweg niet echt cool is. Toch is het ontzettend belangrijk om kinderen te blijven stimuleren om te lezen met als doel taalachterstanden te verminderen of te voorkomen. De Kinderzwerfboeken dragen hier zeker aan bij. Of de boekenkast nu in een mum van tijd leeg is? ‘Nee’, lacht Kais, ‘dit kost tijd: we moeten de leesdiscipline langzaam opbouwen en blijven investeren. Maar we doen ons best!’

 

Meehelpen in de buurt?

Buurtgenoten kunnen elkaar altijd een handje helpen.

DOCK is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die kunnen helpen in de buurt. Dat kan bij van alles zijn: van boodschappen doen voor iemand, helpen bij het ordenen van de administratie tot het geven van computercursussen. Alle soorten vrijwilligers zijn van harte welkom.

Lees verder  

Ik wil mijn hulp aanbieden