‘Laagdrempelige voorziening voor jongeren met (psychische) problemen’

03-05-2018

Stichting @ease zet zich in om jongeren te ondersteunen en weerbaar te maken wanneer ze o.a. vragen hebben over fysieke en psychische klachten, seksualiteit, verslaving, geldproblemen en andere zaken waar je als jongere mee kunt zitten. Samen met DOCK Amsterdam-West is er nu in Volta een inloopvestiging geopend, waar jongeren tussen de 12 en 25 jaar zonder afspraak of verwijsbrief langs kunnen komen om een luisterend oor te vinden bij een van de aanwezige getrainde vrijwilligers.


Variant van Headspace
@ease is de Nederlandse variant van het succesvolle Australische initiatief Headspace. Headspace werd in 2006 opgericht door de Australische overheid en biedt jongeren nu in meer dan 100 centra gratis laagdrempelige hulp en psychische ondersteuning. Landen als Denemarken, Ierland en België namen dit succesvolle concept al over en nu start ook in Nederland met 2 centra in Maastricht en Amsterdam. @Ease is op woensdagmiddag geopend bij Volta DOCK Amsterdam-West tussen 14.00 en 19.00.

‘Jongeren kunnen – zonder verwijzing, gratis en anoniem– het centrum binnenlopen voor een luisterend oor waar jonge vrijwilligers en professionals klaar staan om in gesprek te gaan over allerlei zorgen, problemen of vragen’, zegt Stefanie. ‘Dat kan gaan over omgaan met geld, relaties, seksualiteit, eenzaamheid of ruzies met de ouders, maar ook over meer psychische problemen zoals bv. somberheid of angsten.’ De jongeren vinden een luisterend oor bij vrijwilligers die ervaringsdeskundige zijn of studenten van een sociale studie. ‘Tevens is er professional aanwezig in het geval de problemen toch wat complexer zijn en er meer professionelere hulp van bijvoorbeeld een psycholoog of psychiater nodig is.’

Warme overdracht
De jongerencoaches van DOCK komen vaak in contact komen met jongeren die met genoemde problemen worstelen. Zij zorgen voor een ‘warme overdracht’ naar @ease, mede dankzij de vertrouwensband die zij hebben opgebouwd. Doordat Volta al lange tijd diverse activiteiten aanbiedt op het gebied van talentontwikkeling, is van buitenaf niet duidelijk zichtbaar of een jongeren op zoek is naar een luisterend oor, of naar een bestaande activiteit, wat de drempel kan verlagen om binnen te lopen.

Tussen schip en wal
‘Een belangrijke doelstelling van @ease is dat jongeren zich gehoord voelen en dat als er sprake is van meer complexere problematiek, dat een jongere snel op de juiste plek terecht komt. We zien het nu te vaak gebeuren dat jongeren met psychische problemen tussen wal en schip raken; ze krijgen niet, of te laat de benodigde hulp. Met dit concept hopen we dat jongeren het makkelijker vinden om hulp te vragen zodat ernstige problematiek kan worden voorkomen.’

Klik op onderstaande afbeelding voor een interview over @Ease in EenVandaag: 

Meehelpen in de buurt?

Buurtgenoten kunnen elkaar altijd een handje helpen.

DOCK is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die kunnen helpen in de buurt. Dat kan bij van alles zijn: van boodschappen doen voor iemand, helpen bij het ordenen van de administratie tot het geven van computercursussen. Alle soorten vrijwilligers zijn van harte welkom.

Lees verder  

Ik wil mijn hulp aanbieden