Pilot Lief en Leedstraten

27-03-2019

‘Aan wie van de buren zou u wel eens een bloemetje willen geven?’ Een prachtige openingszin wanneer je buurtbewoners wilt interesseren voor deelname aan Lief-en-Leedstraatje’, aldus Ireen van der Lem van de Stichting Opzoomer Mee uit Rotterdam. Dinsdag 26 maart jl. verzorgde Ireen een Masterclass Lief & Leedstraat voor participatiewerkers van DOCK, Civic, Prisma en Doras (allen partner in Samen Noord). Ook Burennetwerk nam deel aan de bijeenkomst in het Huis van de Wijk Waterlandplein. Dit ter voorbereiding op de pilots die komende maand gaat starten in alle drie de wijken in Noord.

Lief-en-Leedaanpak
De ‘Lief-en-Leedaanpak’ is ontwikkeld door Opzoomer Mee Rotterdam om buren op straatniveau wat meer naar elkaar om te laten kijken. Per straat worden zogenaamde gangmakers gezocht. Gangmakers zijn bewoners die nu ook al naar anderen omkijken, een oogje in het zeil houden en die je om een boodschap kan vragen. Deze gangmakers worden gestimuleerd om zich actief in te zetten voor het lief en leed in de straat.

Tijdens de pilot worden de gangmakers gestimuleerd om een compleet straatnetwerk op te bouwen. Zo signaleren zij met wie het in de straat niet zo goed gaat of wie vereenzaamt. Het ‘Lief-en- Leedpotje’, dat een onderdeel is van deze aanpak, biedt de gangmakers de gelegenheid om namens de straat een klein geschenkje of boeketje aan te bieden. Zo steken zij hen een hart onder de riem. Dit moment is ook een goed startmoment voor een gesprek tussen de buurtgenoten.

De participatiewerkers in Amsterdam-Noord zijn contactpersoon en achterwacht en kunnen helpen bij ingewikkelde situaties of bij het organiseren van bijvoorbeeld een gezellige bijeenkomst in de straat. Om te ervaren hoe het voelt als buren je onverwachts in het zonnetje zetten schreven alle aanwezige tijdens de Masterclass een kaartje aan een buurman/vrouw en overhandigden die tijdens de masterclass. Het resultaat: een brede glimlach en na afloop een bloemige vrolijke foto met alle betrokken van de Masterclass! De lief-en-leedaanpak zal komende maand gaan starten in alle drie de wijken van Amsterdam-Noord.

Meehelpen in de buurt?

Buurtgenoten kunnen elkaar altijd een handje helpen.

DOCK is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die kunnen helpen in de buurt. Dat kan bij van alles zijn: van boodschappen doen voor iemand, helpen bij het ordenen van de administratie tot het geven van computercursussen. Alle soorten vrijwilligers zijn van harte welkom.

Lees verder  

Ik wil mijn hulp aanbieden