Jongeren verzorgen tuinen

19-04-2019

Jongeren tussen de 12 en 16 jaar gaan hun buren een handje helpen. Die buren zijn huurders van Eigen Haard die moeite hebben met het onderhouden van hun voortuin.

Anne-Miek Fokkens is coördinator wijkaanpak bij Eigen Haard. Zij was al een tijdje aan het kijken hoe huurders geholpen kunnen worden met het onderhoud ervan. En dan bedoelt ze huurders die daar zelf niet toe in staat zijn. “Heb je een tuin? Dan ben je verplicht die te onderhouden. Dat staat in je huurcontract”, aldus Anne-Miek. “Maar er zijn best wel wat huurder die dat niet lukt. Vanwege lichamelijke klachten, of omdat ze er geen geld voor hebben. Hoe kunnen we die helpen?”

Goed ontvangen
Het antwoord vond Anne-Miek in een enthousiaste samenwerking met sociale organisatie DOCK en studenten van Springlevende Wijk. “DOCK heeft een zakgeldproject ontwikkeld. Jongeren voeren klusjes uit voor mensen in de buurt en krijgen daar een kleine vergoeding voor. Het idee om tuinen te gaan onderhouden werd direct omarmd.”

Proef
Het begint met een proef. In de vogelbuurt gaan jongeren tien tuinen onderhouden. Samen met DOCK begeleiden de studenten van Springlevende Wijk de jongeren. “Die gaan eerst op cursus”, vertelt Anne- Miek. “Zodat ze een bestsellers wat er allemaal komt kijken bij tuinonderhoud. De tien tuinen waar ze aan de slag gaan, worden door Eigen Haard eerst onderhoudsvriendelijk gemaakt. Om de jongeren die hierna aan de slag gaan gemotiveerd te houden.” Het is de bedoeling dat ze elke tuin een keer in de maand een onderhoudsbeurt geven.

Toekomstmuziek
“Het zou mooi zijn als buren straks elkaar gaan helpen bij het onderhoud van de voortuinen”, droomt Anne-Miek. Hopelijk inspireren de jongeren anderen om ook handen uit de mouwen te steken. Want verzorgde voortuinen laten een straat er veel aangenamer uitzien. En dat vindt iedereen prettig, toch?”

BRON: Nieuws uit wijk (nummer 29 | april 2019)
Vogelbuurt | IJplein | Hamerkwartier

Meehelpen in de buurt?

Buurtgenoten kunnen elkaar altijd een handje helpen.

DOCK is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die kunnen helpen in de buurt. Dat kan bij van alles zijn: van boodschappen doen voor iemand, helpen bij het ordenen van de administratie tot het geven van computercursussen. Alle soorten vrijwilligers zijn van harte welkom.

Lees verder  

Ik wil mijn hulp aanbieden