DOCK

Buurtmaaltijd aan huis

dinsdag, april 28, 2020

Buurtmaaltijd, een project van Stichting Buurtbuik en DOCK Utrecht loopt door. Driemaal per week koken vrijwilligers een verse vegetarische maaltijd voor mensen die in de knel zitten. Sommige buurtbewoners komen door de aangescherpte maatregelen nauwelijks meer buiten en kunnen geen boodschappen doen. Voor anderen is het juist van belang dat zij een aantal keer per week toch iemand spreken nu buurtcentrum de Boog dicht is. 

Zaterdag 
Normaal gesproken koken studenten, vrijwilligers van stichting Buurtbuik wekelijks op zaterdag een verse vegetarische maaltijd. Bewoners die in de directe omgeving van het buurtcentrum wonen genieten erg van hun wekelijkse maaltijd waarbij ze elkaar ontmoeten. Ook treffen ze er de vrijwilligers van het sociaal beheer van De Boog. Het is een laagdrempelig en gezellig initiatief. 

Tijdens de coronacrisis werd ook stichting Buurtbuik per direct geconfronteerd met social distancing. Sociaal makelaar Geesje Kramer: “Dat is waar wij als sociaal makelaars en de studenten van Buurtbuik elkaar in de kern vonden. Want het kon toch niet zo zijn dat we elkaar zo lang niet zouden zien en spreken? We bedachten een plan om de activiteit toch voort te zetten, maar dan door maaltijden te bezorgen. Met coördinator Erwin van Asselt en ons netwerk van sleutelfiguren werd de lijst uitgebreid. Naast de vaste bezoekers, konden we meer buurtbewoners een maaltijd aanbieden.” 

“Erwin kreeg veel hulp aangeboden van allerlei mensen die thuis kwamen te zitten zonder werk. Koks die in het centrum van de stad werken en nu vrijwillig komen koken in het buurtcentrum voor de buurtmaaltijd. Maar ook ZZP’ers die nu geen opdrachten meer krijgen en willen helpen met aansturen en de maaltijd bezorgers instrueren hoe ze de bezorging zo veilig mogelijk kunnen doen. Veel studenten melden zich bij Erwin aan. Er is een eigen website in de maak die aankomende week in de lucht gaat. Dit omdat Stichting Buurtbuik een landelijke stichting is en dit initiatief Buurtmaaltijd echt heel veel aandacht krijgt en er nieuwe vrijwilligers zijn aangehaakt. 

Maaltijdbezorgers van de Buurtmaaltijd