DOCK

Tas voor Thuis

dinsdag, april 14, 2020

Utrechtse organisaties slaan handen ineen   

Met een Tas voor Thuis zijn de Utrechtse organisaties DOCK Utrecht, ZIMIHC (amateurkunst), SportUtrecht, het Buurtteam en Jeugdfonds Sport & Cultuur een unieke samenwerking aangegaan. De Tas voor Thuis is bedoeld voor gezinnen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken, nu kinderen langer thuis zitten en ouder(s) thuiswerken. Het gaat met name om gezinnen met kinderen (4-12 jaar) voor wie voldoende digitale middelen en gemakkelijk thuisonderwijs niet vanzelfsprekend zijn.   

De Tas voor Thuis is een tas vol sportieve en leuke gezinsactiviteiten een project dat begon 
bij de sport & cultuurmakelaars van ZIMIHC/SportUtrecht en het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Inmiddels, twee weken en tweehonderd tassen later, is de samenwerking flink uitgebreid. DOCK Utrecht, het Buurteam, Jeugdfonds Sport & Cultuur, gemeente Utrecht en JGZ zijn ook aangesloten bij het project.  

Naast het onderwijs ligt in deze tijd de vrijetijdsbesteding grotendeels stil. Meerdere organisaties hadden eenzelfde idee. Sociaal makelaar Marlies van Echtelt: “Vanuit DOCK Utrecht hebben we veel contact met gezinnen in de wijk. De laatste weken is dat fysieke contact weggevallen. Nu het allemaal wat langer gaat duren, willen we toch graag iets voor hen betekenen. Dus we hebben als verbinder onze partners opgezocht en samen het idee van de Tas voor Thuis in no-time samengesteld.”  
 
Trots   
“Ik ben zo trots op alle partijen die meteen ‘ja’ zeiden op dit initiatief! Prachtig om te zien dat organisaties echt wat willen betekenen voor mensen die het minder hebben,” aldus Anne Rutten, sport- en cultuurmakelaar bij ZIMIHC en SportUtrecht. “Vorige week heeft GrowWizzKid ons benaderd, een organisatie die lespakketten over voeding, natuur en techniek samenstelt. Zij waren direct enthousiast en doen een Vitamine-C-boost Challenge in de tas, samen met een fleurig plantje. Én een versgemaakte soep. Fantastisch! We kunnen niet wachten om de tassen zo snel mogelijk bij de gezinnen te brengen.”  

 Uitdaging  
Niet voor alle ouders is de taak weggelegd om thuisonderwijs op een prettige manier te combineren met het eigen werk. Of ouders zijn de taal niet voldoende machtig om deze klus te klaren. De inhoud draagt bij aan activering van het hele gezin. De tas zit vol ‘analoge’ materialen waar geen wifi of computer voor nodig is en die de creatieve en sportieve ontwikkeling van kinderen stimuleren. Denk aan talenten- en complimentenkaartjes, een leuk gezinsspel, stoepkrijt en stiften, knutselspullen, koekjes, thee en ander lekkers. Er zijn zowel bekende als onbekende sportieve en culturele doe-dingen toegevoegd, zodat kinderen voldoende uitdaging krijgen én in beweging blijven.  
Naast specifiek aanbod voor kinderen, vind je in de tas ook informatie over hoe je met elkaar omgaat in deze tijd. Hoe bespreek je lastige situaties? Wat zijn tips en trucs om de dagen met thuisonderwijs makkelijker te laten verlopen? Hoe houd je contact met je buren en familie? En er zit een kleine uitleg over de verschillende organisaties in. Zo lezen gezinnen over bijvoorbeeld de mogelijkheden die het Buurtteam heeft voor gezinsondersteuning.  

De Tas voor Thuis is een gezamenlijk initiatief van: sociaal makelaars DOCK Utrecht, sport- en cultuurmakelaars van ZIMIHC, het Jeugdfonds Sport & Cultuur, beweegmakelaars en adviseurs van SportUtrecht, medewerkers van het Buurtteam, en gemeente Utrecht.  
 
Hoe kom ik aan een Tas voor Thuis?  
Aanvragen voor de tas kunnen worden gedaan door professionals van onder andere bovengenoemde organisaties, scholen en het netwerk binnen zorg en welzijn. De duizend tassen worden geheel gratis beschikbaar gesteld door de deelnemende organisaties. De verspreiding van de tassen vindt plaats vanaf vrijdag 10 april 2020.