DOCK

De zomerschool

dinsdag, september 15, 2020

We kijken terug op een mooie zomervakantie. De kinderen hebben veel geleerd en wij ook en er zijn vele vriendschappen gesloten. Een mooie terugblik:

21 juli
De eerste dag was speciaal voor de kinderen van 9 t/m 12 jaar. Zij hebben een flipperkast gemaakt, georganiseerd door DOCK en een workshop Street Art gevolgd. Deze workshop is mogelijk gemaakt door de bibliotheek Rotterdam.

22 juli
Deze dag was speciaal voor de kinderen van 4 t/m 7 jaar. Zij gingen op ontdekkingstocht in de dicht begroeide voedseltuin in Kralingen. Daar hebben zij spinnen, lieveheersbeestjes, mieren en slakken bestudeerd en iemand heeft zelfs een klavertjes vier gevonden. De kinderen hebben zelfs van een paar bramen gesmuld.

28 juli
Een lange wandeling naar de kinderboerderij met 4 t/m 7 jarigen. Wat hebben ze dat goed gedaan! Op de kinderboerderij hadden ze een ontdekkist. De kinderen moesten allerlei opdrachten doen, zoals hokken schoonmaken, beesten voeren en vragen beantwoorden. Zowel de begeleiders als de kinderen hebben wat nieuws ontdekt. Wist je dat geiten (vrouwtjes) ook horens kunnen hebben?

4 augustus
Een dag in het teken van gezonde voeding, cultuur en sport. De kinderen van 4 t/m 7 jaar hebben gezonde snacks gemaakt en gegeten. Daarna mochten ze schilderen op een doek en een dierenmasker maken. De kinderen mochten op de foto die direct werden geprint en ze vonden zo’n polaroidfoto erg wonderlijk. Ten slotte sport en spel op het plein.

18, 19 en 20 augustus
Deze week in de vakantieschool begon de driedaagse voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. De groepen werden in drie leeftijdscategorieën verdeeld. De oudste groep kinderen begonnen met een workshop ‘Mijn familie en ik’, dat werd gegeven door Indigo. De andere twee groepen hebben een educatieve speurtocht gedaan door de wijk waarbij ze veel voor moesten puzzelen, een stempelworkshop kregen en ze hebben een heuse High tea gemaakt.  

Daarnaast werd er een kunstworkshop gegeven door Guus en Mila, zij zijn betrokken bij het Tropicana Fest. Een van hun vertelde eerst het een en ander over kunst en daarna mochten ze zelf kunstwerken maken. Zij hebben zich laten inspireren door kunstwerken van een aantal kunstenaars. De werken van de kinderen zullen tussen die van de professionele kunstenaars tentoongesteld worden. Wat een eer!  

De tweede dag zijn de oudste kinderen naar de Kunsthal geweest. Daar zagen we een tentoonstelling over hele grote wandkleden en mochten we zelf kunst maken. We werden heel goed ontvangen in het museum. Het was fantastisch. De jongste kinderen hebben monsters gemaakt van klei. Deze enge, maar zeker ook lieve monsters dienen ook als fotohouder. De middag sloten we gezamenlijk af op het Schuttersveld, waar de medewerkers van TOS allerlei spellen verzorgden.

De laatste dag van deze week zijn wij naar de Ontdekhoek geweest, die was speciaal voor ons open. Kalligraferen, koffie branden en patat bakken waren populaire activiteiten. Bij het bouwen van dijken ontstonden samenwerkingsbondjes. De begeleiders van de Ontdekhoek hebben met de jongste groepen vlaggen gemaakt, terwijl de oudste groep het tweede deel van de les van ‘Mijn familie en ik’ had in samenwerking met Indigo.

25, 26 en  27 augustus
Dit was de laatste week van de vakantie en de tweede vakantieschool driedaagse. De eerste dag zijn alle groepen naar de Speeldernis gegaan. Heerlijk spelen met water, modder, takken, dammen bouwen etc.. Kortom veel samenwerken en lekker vies worden.

De dag erna kregen alle groepen een zang en dansworkshop en gingen zij muziekinstrumenten maken van afval. Deze workshops werden verzorgd door Pacific Enterprises Unlimited. Het zingen was voor sommigen erg spannend, maar door de goede begeleiding ontstond er toch een mooi lied. De twee oudste groepen zijn daarna naar All You Can Art gegaan op de Crooswijkseweg. Daar hebben zij goed samengewerkt en hierdoor ontstond er een mooi kunstwerk. Deze zal worden opgehangen in het Huis van de Wijk.

Wij hebben hierboven een aantal activiteiten benoemd, maar de kinderen hebben nog veel meer gedaan. De weken zijn voorbij gevlogen. De kinderen hebben aangegeven het erg leuk te hebben gehad. We hebben ontzettend veel hulp gehad van vrijwilligers.