DOCK

Digitale ondersteuning bij administratie ordenen

vrijdag, oktober 16, 2020

De behoefte om bewoners digitaal te ondersteunen is enorm versterkt door de gevolgen van het coronavirus. Schulddienstverlening op locatie is beperkt, inloopspreekuren en bijeenkomsten kunnen niet plaatsvinden. Daardoor kunnen bewoners niet optimaal ondersteund worden met het op orde maken van de administratie en bij korte hulpvragen zoals het aanmaken van een DigiD en e-mailadres. Dit heeft nadelige gevolgen voor de financiële situatie van bewoners. Een vorm van digitale ondersteuning is noodzakelijk.

In 10 stappen is jouw administratie op orde!

Wij leggen daarom in 10 stappen uit hoe je weer grip op je administratie krijgt. Dit doen wij online zodat je op elk gewenst tijdstip je administratie kunt ordenen. Via een aantal instructievideo’s en een instructieboekje nemen we je stap voor stap mee. Benieuwd? Klik op onderstaande knop voor de digitale ondersteuning bij Administratie Ordenen: