DOCK

Stedelijke voorlichting over vuurwerk

woensdag, december 30, 2020

De DOCK-jongerenwerkers in Amsterdam-Noord, -West, -Nieuw-West, -Centrum en Zaanstad zetten zich ook dit jaar weer preventief in om het veilig en gezellig te houden op straat vóór en na de jaarwisseling. Jongeren bewust maken van de gevaren van (dit jaar: kinder)vuurwerk, maar vooral ook hoe ze vuurwerk veilig kunnen afsteken. “Ondanks de aangescherpte maatregelen kunnen we alsnog een hoop organiseren dit jaar,” vertelt Rabi Zeijl, jongerenwerker uit Nieuw-West. 

F1-kindervuurwerk 

“We geven eigenlijk ieder jaar vuurwerkvoorlichting samen met het JIP in Nieuw-West. Het is belangrijk dat jongeren leren hoe ze veilig omgaan met vuurwerk, het is natuurlijk geen speelgoed. Dit jaar is het helemaal anders: enkel gecategoriseerd F1-vuurwerk is toegestaan. Daar geven we de jongeren nu eigenlijk uitleg over, wat wel, maar wat vooral niet mag. Daar is gelukkig begrip voor bij de jongeren. De wijkagent sluit ook ieder jaar aan om ons mee te nemen in de regels en vragen te beantwoorden.” 

Vermaak tijdens Oud & Nieuw 
“Tijdens de jaarwisseling zijn we ook gewoon aan het werk. Voor jongeren onder de 17 jaar organiseren we op locatie een FIFA  voetbaltoernooi. Zo houden we de jongeren van de straat en bieden we ze toch een gezellige, feestelijke plek. Na 00.00 uur houden we ambulante rondes om te kijken of alles veilig verloopt in de wijk. We hebben korte lijnen met de wijkagenten en jeugd & veiligheid, mocht er actie ondernomen moeten worden, dan zijn zij zo ingeschakeld en kunnen acteren op de situatie. Zo houden we het samen veilig!”

Amsterdam-Centrum 
De wijkagent uit Kattenburg, Amsterdam-Centrum is positief over de vuurwerkvoorlichting en de samenwerking met het jongerenwerk. De afgelopen tijd hebben zij met gezamenlijke acties diverse resultaten bereikt, waaronder het terugdringen van de vuurwerkoverlast en de hoeveelheden vuurwerk die daarbij in beslag zijn genomen. “De sterke samenwerking met de straatcoaches en de jongerenwerkers van DOCK en Sciandri hebben ervoor gezorgd dat de overlastmeldingen sterk zijn afgenomen. Dit is lastig gebleken, want door de coronamaatregelen werden sommige activiteiten tijdelijk stilgelegd. De positieve investeringen leiden hopelijk naar een gemoedelijke jaarwisseling. Ondanks de enorme uitdaging waar niet alleen de wijk, maar iedereen voor staat,” schrijft hij op zijn persoonlijke Instagram. De samenwerking met de wijkagenten, jeugdagenten en Sciandri worden komende week nog intensiever. Op naar een veilige, gezellige jaarwisseling!

Meer over DOCK Amsterdam.