DOCK

Zorg en Zekerheid ondersteunt project Positieve Gezondheid in Haarlem Schalkwijk

vrijdag, december 18, 2020

Hoe kunnen we de gezondheid van nieuwe Nederlanders in Haarlem verbeteren? Door kleinschalig te beginnen en de bewoners van één specifieke migrantengroep mee te nemen in de principes van Positieve Gezondheid. Dit gezonde project van DOCK Haarlem wordt van harte ondersteund door zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid. Casper van den Bergh, commercieel manager bij Zorg en Zekerheid bracht vandaag het goede nieuws aan Wendy Prince, accountmanager van DOCK Haarlem.

Normaliter organiseert zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid ieder jaar een bijeenkomst voor belangrijke relaties. “In verband met de coronapandemie konden relaties dit jaar als alternatief voor de relatieavond een gezond idee aandragen”, vertelt Casper van den Bergh.

“Samen met regionale organisaties, gemeenten en zorgverleners houdt Zorg en Zekerheid zich dagelijks bezig met projecten op het gebied van gezonde voeding, voldoende beweging en ontspanning. Voor verbinding binnen de lokale gemeenschap. Het idee van DOCK Haarlem om Positieve Gezondheid te introduceren bij nieuwe Nederlanders, voldoet aan deze criteria en is vandaag gehonoreerd met een cheque.”

In het stadsdeel Schalkwijk in Haarlem leven veel migrantengroepen. Door cultuur -en taalbarrières is het lastig aan te sluiten op hun behoeften. Tegelijk kampen zij vaker met schulden, een hoge werkloosheid en veel gezondheidsproblemen. Daarom start DOCK Haarlem, in samenwerking met het Spaarne Gasthuis, Ground8Stichting Somaliërs Haarlem en omgeving en de gemeente Haarlem, met een project gericht op het verbeteren van de gezondheid binnen de Somalische gemeenschap in Haarlem.

“Dankzij de financiële steun van Zorg en Zekerheid gaan we ervoor zorgen dat er binnen de Somalische gemeenschap aandacht en kennis is rond positieve gezondheid”, vertelt accountmanager Wendy Prince-Pot van DOCK Haarlem. “Mensen weten waar hun kracht en mogelijkheden liggen en kunnen meedoen in de samenleving. Ook weten ze hoe ze aan hun psychische en fysieke gezondheid kunnen werken en welke ondersteuning ze daarbij kunnen krijgen. Tegelijkertijd werken we samen aan het ontwikkelen van meer cultuursensitiviteit in de zorg en ondersteuning. De lessons learned bij het opzetten van deze preventiestructuur kunnen worden ingezet voor de ondersteuning van andere kwetsbare groepen.