DOCK

Haarlem Oost proeft de ramadan-sfeer: met soep!

maandag, april 26, 2021

Nu er ook dit jaar vanwege corona geen Iftar is, een groepsmaaltijd aan het einde van een dag vasten, verzorgt de Werkgroep Interculturele Activiteiten Haarlem Oost tijdens de ramadan, wekelijks soep voor wijkbewoners. En met succes! “De soep was heerlijk en helemaal niet pittig” en “wat een leuke verrassing, ik heb van de soep genoten” zijn enkele van de vele positieve reacties van de buurtbewoners.

Op woensdag 14 april stonden Saida en Yasdina vroeg in de keuken van wijkcentrum Alleman op de Jan Sluijterslaan 11. Het rook er al snel naar heerlijk naar harrira, Marokkaanse soep. Vrijwilligers van Stichting Ontmoet Elkaar deelden de soep uit in Haarlem Oost. Saida en Yasdina koken in coronatijd iedere woensdag voor oudere buurtbewoners en mensen met een beperkt budget. Voor deze ramadanactie maakten zij er 50 porties extra bij.

Op maandag 19 april was het de beurt aan de Silimiye Moskee. In grote pannen werd er 15 liter Turkse Linzensoep gekookt. Met de rode Buurttuk werd de soep naar het nieuwe Hof van Leijh gebracht, waar o.a. ouderen en mensen met een zorgindicatie met veel plezier naast elkaar wonen. De soep werd met een grote glimlach ontvangen en met mooie gesprekjes aan de deur over de betekenis van de ramadan. Bewoners die in deze periode vasten verheugden zich op de soep om later die dag, na zonsondergang te kunnen eten.

Ramadan is meer dan vasten alleen. Zo wordt er ook aan moslims gevraagd tijdens de  maand iets bijzonders te doen voor wie het niet zo goed heeft. Ook op 28 april en 3 mei verrast de Werkgroep Interculturele Activiteiten Haarlem Oost opnieuw bewoners met soep.

Het koken en rondbrengen van soep aan buurtbewoners in Haarlem Oost is een initiatief van DOCK, de Selimiye Moskee, Stichting Ontmoet Elkaar in Haarlem Oost, het Sociaal Wijkteam Parkwijk/Zuiderpolder en de Oosterkerk.

Meer weten? Souad Afatan, sociaal werker DOCK Haarlem vertelt er graag over: 06 41597319