DOCK

Stoepkrijtactie

donderdag, april 15, 2021

Pingg! De groepsapp van de beheervrijwilligers Hart van Hoograven licht op: “wil je helpen met de stoepkrijtactie?”  Sociaal beheerder Lina Rasoul laat van zich horen en krijgt direct antwoord. 

Iets doen voor alle kinderen in de wijk, dat is wat wijkbureau Zuid en sociaal makelaars van Team Zuid graag wilden doen. Kinderen moeten veel geduld hebben, alles is anders op school, straat en in de speeltuin tijdens deze pandemie. Maar … tekenen kan altijd!  

Door krachten te bundelen van het wijkbureau, sociaal makelaars en buurtbewoners werd stoepkrijtactie een echte actie van én door Zuid. Sociaal makelaars zette de uitvoering in gang en waren aanjagers van het proces. Samen riepen we kinderen op om een hart op straat te tekenen en erbij te schrijven voor wie dit mooie hart is bedoeld. We deelden op acht basisscholen in de wijken Hoograven en Lunetten stoepkrijt uit. Voor ieder schoolgaand kind was er een doosje stoepkrijt, en een kaartje met een kleine opdracht. Ook vroegen we om van deze straatkunstwerken foto’s te maken en naar ons te mailen. Nou, dat hebben we geweten. Wat kregen we veel foto’s van mooie harten en andere kunstwerken op straat. Deze deelden wij op Facebook en Instagram.  

Vrijwilligers Miranda en Fauzia hielpen mee in de voorbereiding. Deze gastdames van buurtcentrum Hart van Hoograven zien elkaar nauwelijks. Omdat tijdens de lockdown het buurtcentrum maar voor een paar heel specifieke groepen open is. Op het bericht van Lina reageerde zij direct heel positief. “We zien elkaar veel minder“, zegt Fauzia “Dit was een prachtige aanleiding om daar voor heel even verandering in te brengen. Naast elkaar in echt te kunnen zien, konden we gelijk iets positiefs voor de wijk doen.” 

Door de geldende coronamaatregelen werd er op drie verschillende dagen door tien vrijwilligers en de sociaal makelaar samengewerkt om de 1700 stoepkrijtdoosjes te voorzien met een kaartje. Miranda blikt terug: “We bedachten samen een systeem om het vol te houden en zo snel mogelijk te werken. Af en toe een ander soort beweging te maken was wel heel belangrijk. Het was een gemakkelijke klus die vooral heel gezellig was om met elkaar te doen.” 

Fauzia en Miranda vertellen dat de vrijwilligers elkaar missen en dat de actie een reden gaf om elkaar te zien. “Het is een groep mensen uit verschillende culturen die goed samen kunnen, omdat ze graag iets betekenen voor de buurt en nu hun taak als gastvrouw-of gastheer zo op een andere manier invulling konden geven. Wat we vooral leuk vinden is, dat het een actie is die uit het hart komt. Je kunt mensen aansporen om contact te maken en naar buiten te gaan. Overal in de buurt kun je dit doen. En zo geven we ook een steuntje in de rug om meer bekendheid te geven aan buitenspelen en de speeltuinen in de wijk.”  

Miranda merkt op dat het fijn zou zijn als er ook aan de kinderen wordt gedacht die op speciaal onderwijs zitten. Deze basisscholen zijn vaak op een andere locatie dan in de wijk en daardoor bereik je niet alle kinderen. “Ik mis daardoor vaker info uit de wijk. Iedereen hoort er in de wijk bij. Ook de kinderen met een beperking.”  “Heb je een idee hoe je dit kunt ondervangen”, vraag ik. “Door de actie bekend te maken bij de sportclubs of op Facebook een oproep te plaatsen, dat voor deze kinderen ook een pakketje met stoepkrijt  op te halen is bij de speeltuinen Kameleon en Fort Luna.” Met haar suggestie hebben we nog een kind blij kunnen maken. Voor een volgende keer zoeken we naar een nog betere verspreiding.  

“We helpen graag een volgende keer weer mee met voorbereiden van een actie! De stoepkrijtactie en de lichtpuntjesactie in december vonden we erg leuk. Allebei de acties staan in het teken van omkijken naar elkaar. Zo heb je aandacht voor elkaar en maak je contact. Je kunt beter de hele dag recepten met elkaar uitwisselen dan klagen.” 

Heb jij ook een idee hoe we alle kinderen van de wijk Zuid bereiken? Laat het ons weten via zuid@dock.nl