DOCK

Jubileum Tassen Actie Zaanstad

maandag, mei 10, 2021

Een jaar geleden introduceerden vrijwilligsters Wendy Appelman en Else-Mieke Steenkamp TAZ binnen de Sociale Wijkteams Poelenburg, Peldersveld en Hoornseveld, Rosmolenwijk en Zaandam Zuid die onder de regie van DOCK Zaanstad vallen. TAZ staat voor Tassen Actie Zaanstad waarvoor er maandelijks meer dan 350 tasjes gratis uitgedeeld worden aan Zaankanters die extra getroffen zijn door de coronamaatregelen, zoals mensen met GGZ problematiek, ouderen en mantelzorgers. Dit project wordt gedragen door vrijwilligers en ondersteund door de medewerkers van het Sociaal Wijkteam. De inhoud van de tasjes is onder meer afkomstig van sponsors en het tasje zelf wordt aangeboden door Zaanse onderneming ZITO|TEER. Het 1-jarig jubileum wordt op 10, 11 en 12 mei gevierd met het verspreiden van een speciale Ramadan editie waarbij wethouder Songül Mutluer het eerste tasje uitdeelt.

Stagiaire Iris onderweg met de tasjes

Speciale Ramadan editie
De tasjes hebben iedere keer een ander thema en worden samengesteld met artikelen van sponsors, maar ook met zelfgemaakte producten door bewoners. Zo is er een tasje uitgedeeld in het kader van Valentijnsdag waarbij kinderen uit de wijken een kaart voor ieder tasje maakten en Tante Tee, een sociale werkvoorziening voor jongeren met een beperking, lekkere fudge. Daarbij is er ook een door vrijwilligers gemaakt boekje met verhalen en puzzels, iets creatiefs en informatie uit de wijk in terug te vinden. Om het 1-jarig jubileum van TAZ te vieren zullen er speciale Ramadan tasjes worden uitgedeeld waarvan de eerste op maandag 10 mei door wethouder Songül Mutluer: “TAZ is een prachtige samenwerking tussen de wijkteams, vrijwilligers, bewoners en sponsors. Het zorgt voor verbinding en ondersteuning in Zaanstad die in deze tijd hard nodig is.”

Vrijwilligsters Wendy Appelman en Else-Mieke Steenkamp

Onmisbare vrijwilligers
TAZ is bedacht door vrijwilligers en wordt hierdoor ook grotendeels uitgevoerd, met minimale begeleiding van het Sociaal Wijkteam. De vrijwilligers stellen de tasjes samen, bezorgen ze, maken een praatje met de Zaankanters die ze ontvangen en houden zo contact met de meest kwetsbare bewoners. Opbouwwerker en vrijwilligerscoördinator Mirte Agter van Sociaal Wijkteam Peldersveld en Hoornseveld: “Het is geweldig dat Wendy en Else-Mieke dit bedacht hebben. We hebben veel goede respons gekregen van de mensen die de tasjes hebben mogen ontvangen. Ik ben blij dat we ondanks de maatregelen de Zaankanters die het nodig hebben toch een hart onder de riem hebben kunnen steken. Onze vrijwilligers zijn van onschatbare waarde: ik ben enorm trots op ze.” 

Mee doen?
Wil je mee doen aan TAZ als vrijwilliger, bewoner of sponsor? Neem dan contact op met Mirte Agter via telefoonnummer 06 14 43 49 25 of e-mailadres m.agter@swt.zaanstad.nl. Voor meer informatie over SWT Zaanstad kun je terecht op www.swtzaanstad.nl.