DOCK

‘Als ik de verhuizing even niet meer zag zitten, was Nassira er voor me’

maandag, juni 7, 2021

Mevrouw Leemans kwam nauwelijks buiten, omdat traplopen te zwaar voor haar was. Nu woont ze als een vorstin in een woongebouw met lift. Ze vond de woning met hulp van verhuiscoach Nassira, die als stagiaire van het Nova College actief is bij DOCK Haarlem. Nassira begeleidde mevrouw Leemans bij de verhuizing.

32 jaar woonde mevrouw Leemans in de Amsterdamse buurt in Haarlem. Om bij haar galerijwoning op de tweede etage te komen, moest ze een ijzeren wenteltrap op. Na een knieoperatie ging dat niet meer. ‘Ik ben toen een jaar niet buiten geweest’, vertelt mevrouw Leemans. ‘Tuurlijk denk je dan weleens aan verhuizen, naar een appartement op de begane grond of met een lift. Maar hoe vind je zoiets? En wie kan me daarbij helpen? Hulp vragen vind ik moeilijk.’

Hof van Leijh
De wijkverpleegkundige van het Sociaal Wijkteam, die weleens bij mevrouw Leemans thuis kwam, zag dat het zo niet langer ging. Ze opperde om een verhuiscoach van DOCK Haarlem in te schakelen.

‘Nassira heeft me ontzettend geholpen’, zegt mevrouw Leemans. ‘Samen hebben we op de website van Woonservice gereageerd op woningen voor ouderen. Dat had ik zelf nooit gekund, ik heb niet eens een computer. Nassira heeft met me uitgezocht of er misschien een appartement vrij was in Hof van Leijh, aan de rand van de Slachthuisbuurt. Toen dat nog in aanbouw was, kwam ik daar weleens langs met de bus. Ik vond het er toen al zo mooi uitzien.’

Zenuwachtig
Dankzij haar zorgindicatie en lange inschrijfduur bij Woonservice kwam mevrouw Leemans hier inderdaad voor in aanmerking, met voorrang. Nassira ondersteunde bij al het papier- en regelwerk voor het verkrijgen van de benodigde zorgindicatie tot aan de inschrijving bij de woningbouwvereniging. Soms werd het mevrouw Leemans een beetje te veel: ‘Ik werd erg zenuwachtig van alles wat geregeld moest worden. Nassira stelde me gerust als ik het even niet zag zitten. Al die afspraken, al die papieren, ik overzag het gewoon niet. Nassira gaf me telkens het zetje dat ik nodig had om verder te gaan. ‘Alles komt goed’, zei ze dan, heel lief. Met haar mooie ogen.’

Altijd gezellig
En daar zitten ze dan samen in de woonkamer van mevrouw Leemans. Want Nassira komt nog steeds elke week op bezoek. ‘Door de verhuizing hebben we een band opgebouwd’, vertelt Nassira. ‘Ze is altijd blij om me te zien, is heel attent en heeft veel belangstelling in hoe het gaat met mij en bij ons thuis.’ Mevrouw Leemans: ‘En ik ben een kwebbel, dus het is altijd erg gezellig.’

Nieuwsgierig
Wat is er in een jaar tijd veel veranderd. Nassira: ‘Ik zie echt een hele andere mevrouw Leemans. Ze is opgewekt en kijkt uit naar de zomer. Dan gaan we samen de omgeving verkennen. Hof van Leijh heeft een mooie binnentuin en er is ook een ontmoetingsruimte , waar je kunt mee-eten en activiteiten worden georganiseerd.’ Mevrouw Leemans: ‘Als ik al die balkonnetjes om de binnentuin zie, met al die verschillende mensen die hier wonen, dan word ik erg nieuwsgierig. Laat de zomer maar snel komen.’

Meer weten over de verhuiscoach?
Veerle Sterk, projectleider Verhuiscoach DOCK Haarlem, vertelt u er graag alles over.
Mail vsterk@dock.nl of bel: 06 39022369