DOCK

Hümeyra, welzijnscoach, neemt afscheid: ‘Soms doet één gesprek al heel veel voor iemand’

maandag, augustus 30, 2021

Hümeyra Kutlu weet wat ze wil. Naast haar baan als doktersassistente in het Spaarne Gasthuis liep ze de afgelopen twee jaar stage bij DOCK Haarlem. Als welzijnscoach sprak en motiveerde ze deelnemers. “Je ziet dat het echt effect heeft. Dat geeft mij en de andere coaches heel veel kracht.” Een gesprek over goede vragen stellen en de kracht van mensen.

Twee jaar geleden stapte Hümeyra voor het eerst een wijkcentrum binnen, in Haarlem Noord. De sociaal werker met wie ze een kennismakingsgesprek had voor een stageplek, had het goed gezien: Hümeyra zou haar talenten kunnen inzetten als welzijnscoach.

De buitenlucht biedt inspiratie voor fijne gesprekken met welzijnsoach Hümeyra (rechts). Anneke Naddeo vroegen we voor deze fotoshoot. Zij is een voormalig deelnemer van Welzijn op Recept. [Foto Susanne de Smit]

Hümeyra: ‘Ik volg de hbo-opleiding Social Work omdat ik me graag wil ontwikkelen. Ook de meeste deelnemers van Welzijn op Recept met wie ik praat hebben de wens om iets in hun leven te gaan doen waardoor zij zich gelukkiger of vitaler voelen. Ze vertellen mij hun vraag of probleem. Bijvoorbeeld dat ze veel thuis zitten en meer in contact willen komen met anderen. Of ze willen weer gaan sporten of met anderen samen eten, maar durven niet zo goed in hun eentje er naartoe te gaan.’

Bijna alle deelnemers komen bij Welzijn op Recept via huisartsenpraktijken. Ze hebben vaak klachten als slecht slapen of hoofdpijn. Medicijnen zijn dan meestal niet de oplossing. Hümeyra: In het eerste gesprek, als het kan gaan we even wandelen, maken we kennis en verkennen we de vraag en het gevoel van de deelnemer. In maximaal zes vervolggesprekken komen we tot een plan. Ze lacht: “Ik geef geen advies en ik kom niet met oplossingen. Maar ik luister goed en ik help ze op weg door het stellen van de juiste vragen. Zo ontdekken ze wat ze écht willen. Ik denk wel mee wat er voor nodig is om de volgende stap te zetten.”

Samen naar de eetgroep
Hümeyra weet wat er te doen is in de wijk of vraagt het aan collega’s. “Ik ging een eerste keer mee met een deelnemer van 55 jaar naar een eetgroep bij het Huis van de Wijk in zijn buurt. Dat was net wat hij nodig had. Ik vond het heel leuk om te zien hoe gemakkelijk meneer in gesprek raakte. Dat had hij zelf niet verwacht. Hij eet er nu wekelijks en geniet van de gesprekken. Het alleen thuis zijn drukt nu veel minder op hem. En geweldig toch”, lacht ze, “hij start binnenkort als vrijwilliger!”

Hümeyra voelt zich betrokken bij haar deelnemers, zelfs als de gesprekken zijn beëindigd.
“We bellen altijd na twee maanden op. Om te vragen hoe het gaat, en hoe de deelnemer terugkijkt op de gesprekken. Het geeft veel voldoening als je hoort dat mensen echt wat aan de gesprekken hebben gehad. En wat zij zelf voor elkaar hebben gekregen. Ik heb geleerd dat gesprekstechnieken heel belangrijk zijn en dat mensen zelf met oplossingen komen. Als jij met oplossingen komt, helpt dat minder.”

Trainer
Tijdens haar stage kreeg Hümeyra de kans om nieuwe welzijnscoaches te trainen in twee gespreksmethoden. “Ik ben goed in overbrengen. Wat ik geleerd heb aan  oplossingsgericht coachen en motiverende gespreksvoering wil ik graag overdragen.”
Ze kijkt met een goed gevoel terug op haar stage. “Ik voelde me op mijn gemak en kreeg fijne begeleiding van Susanne en Anouk [sociaal werkers]. Ik kon altijd bij ze terecht en ik heb veel van ze geleerd.”
Eind augustus neemt Hümeyra afscheid van DOCK Haarlem. Er komen vast weer nieuwe leerervaringen op haar pad. “Ik kijk ernaar uit om mijn talenten verder te ontwikkelen.”

Meer over Welzijn op Recept
Wil je meer weten over Welzijn op Recept of wil jij ook eens met een welzijnscoach van DOCK of Haarlem Effect praten? Bel dan het algemene nummer van DOCK Haarlem: 088 855 5175.

In Haarlem
DOCK Haarlem en Haarlem Effect verbinden en ondersteunen mensen en initiatieven in de wijken in Haarlem. We dragen, samen met bewoners, vrijwilligers en partners, bij aan sociale samenhang en inclusieve wijken en buurten in Haarlem. Waarin mensen prettig kunnen samenleven en iedereen de kans krijgt zich maximaal te ontwikkelen en zich in kan zetten voor anderen.