DOCK

“In het uitproberen van nieuw gedrag, online of fysiek, zit de magie. Dat maakt impact”

woensdag, augustus 11, 2021

Martijn Nije, Jongerencoach DOCK Amsterdam-Noord

“Forumtheater wil zeggen dat je een interactief toneelstuk maakt waarin het publiek kan participeren. Met Strijders maken wij forumtheater voor scholieren en professionals die met jongeren werken. In de voorstellingen zit altijd een stuk onderdrukking verwerkt, bijvoorbeeld huiselijk geweld, jongere mantelzorg, pesten of sextortion. In het stuk voeren we een aantal scenes op waarin je ziet het dat het misgaat. Op het hoogtepunt stopt het stuk en gaan we met het publiek analyseren wat er gebeurd is en hoe we de hoofdrolspeler kunnen steunen of de situatie positief kunnen beïnvloeden. Vervolgens vragen we mensen uit het publiek om die rol te pakken.”

Nieuw gedrag uitproberen

De magie van forumtheater is dat je nieuw gedrag met elkaar uitprobeert. Iemand die uit het publiek opstaat en die goede vriendin naspeelt, of voor zichzelf opkomt. Dat maakt het niet alleen heel leuk, maar vooral heel waardevol. In het uitproberen van nieuw gedrag, online of fysiek, zit de magie. Dat maakt impact.

Eigen verhalen delen

We hebben een stuk over sexting en exposing gemaakt. Dat was al gepland, maar werd actueler door corona. Als gevolg van corona zat iedereen thuis, waar verveling soms leidde tot digitale uitwassen richting leraren en medeleerlingen. Ook sextortion en exposing namen toe. Eerst onderzochten we in eigen kring wat voor ervaringen we onderling hadden. De acteurs zijn vooral stagiairs van Social Work aan de Hogeschool van Amsterdam, die dus hun eigen verhalen delen. Een van de studenten vertelde dat ze ooit een foto van zichzelf had verstuurd en hoe die foto haar jarenlang achtervolgd heeft. Die ervaringen hebben we verwerkt. Hoe kan dit gebeuren? Hoe kan een situatie als deze voorkomen worden? Wie hebben daar een rol in? En wat kun je doen als het je overkomen is? Dat sloeg geweldig aan. Deelnemers herkenden het, vonden het realistisch en hadden er regelmatig zelf ervaring mee. Dat maakt het dus direct heel relevant en dichtbij.

Nieuwe mogelijkheden

Aan eind van het jaar, in de tweede lockdown, besloten we te gaan experimenteren met online en video. Door nieuwe manieren en media te vinden kunnen we nog breder de mogelijkheid benutten om jongeren te bereiken. Zo hebben we een korte film gemaakt die we online en live kunnen vertonen, waarmee we in aangepaste vorm ons verhaal kunnen vertellen en impact kunnen maken. Strijders is nu actief in meerdere stadsdelen in Amsterdam en we kunnen niet wachten om uit te breiden naar andere steden.”

Dit interview is onderdeel van het DOCK jaarverslag 2020. Klik hier om het hele jaarverslag te lezen.