DOCK

Dit Doet DOCK Utrecht in Vleuten de Meern

woensdag, september 8, 2021

Sociaal makelaar in beeld

DOCK Utrecht is er voor u als bewoner. Wij helpen u graag om actief aan de slag te gaan of samen dingen te organiseren. Met u en organisaties in de wijk maken we samen buurten nog levendiger. Onze sociaal makelaars en sociaal beheerders ondersteunen bewoners en versterken netwerken en buurtinitiatieven. Nog niet alle bewoners weten ons te vinden.  Dus stellen we ons een voor een voor.

Ik ben Tamara Leguit. Volgend jaar ben ik twintig jaar werkzaam in het Utrechtse welzijn. Als sociaal makelaar werk ik sinds januari dit jaar 18 uur voor Vleuten – De Meern. Daarnaast werk ik 18 uur voor het Projectteam van DOCK.

Ik vind het leuk om nu in Vleuten en in De Meern aan de slag te zijn met netwerkontwikkeling rondom ouderen. Vanaf 2003 werk ik al met oudere bewoners uit verschillende wijken van de stad. Het langst heb ik gewerkt in de wijk Hoograven.

Als u nieuw bent in de wijk is het soms lastig de weg te vinden. Het is fijn als iemand u wegwijs maakt. Dat geldt voor mij als sociaal makelaar, maar ook voor nieuwe inwoners van deze wijk. Als uw leven om een bepaalde reden verandert, bijvoorbeeld een verhuizing of het verlies van een dierbaar iemand, kan het lastig zijn om andere mensen te leren kennen en/of structuur aan te brengen in het dagelijkse leven.  Als sociaal makelaar kan ik u helpen met wegwijs maken en onderschrijf ik het belang van het hebben van een netwerk. Ik denk graag met u mee. Of u nou alleen woont of met een partner, of u gezond en vitaal bent of met beperkingen leeft.

In mijn functie van sociaal makelaar probeer ik bewustwording te creëren over het hebben van een netwerk. Daarnaast kan ik helpen met het vormen van een netwerk en samen met u op zoek gaan naar verbinding met anderen.  Dit kan ontstaan door bijvoorbeeld deel te nemen aan een actieve of creatieve club, of door vrijwilligerswerk te gaan doen. Maar denk ook aan het vinden van een maatje zodat u  samen iets kunt ondernemen.

Bij mijn oma hing een bordje aan de muur, dat nu bij mij thuis hangt;

 “Van het concert des levens krijgt niemand een program”. Een tekst die aangeeft dat niemand weet wat de toekomst brengt. Uw  levenssituatie kan zomaar veranderen en wie kijkt er dan naar u om? Wie kunt u  om hulp vragen in meer kwetsbare tijden? Het hebben van kennissen, weten bij wie u kunt aanbellen of welke instanties welke hulp kunnen bieden is dan fijn.

Welzijn is belangrijk.  Het gevoel mee te doen is daarin cruciaal.  U  ervaart dit als  u goed in uw vel zit, nuttig weet te maken of een prettige dagbesteding hebt en dat u het gevoel hebt dat u wordt gemist als u ergens niet bent.  Bij het ouder worden kan dat gevoel veranderen. Ook deze fase verdient een mooie invulling! Mocht u een keer kennis willen maken, een vraag hebben of iets dergelijks. Ik ben bereikbaar op:

06-43 555 835 of tleguit@dock.nl.