DOCK

Onmisbare brug tussen nieuwkomers en gezondheidszorg

maandag, september 27, 2021

Haarlem Effect, DOCK en GGD Kennemerland zijn samen verantwoordelijk voor het project Sleutelpersonen Gezondheid Sleutelhouders (SGS), dat door de gemeente Haarlem wordt ondersteund. Dat project is opgezet om nieuwkomers te helpen hun weg te vinden in hun nieuwe woonomgeving. Sleutelpersonen zijn zelf ooit als statushouder hier gekomen en vormen nu een brug tussen nieuwkomers in Haarlem en de gezondheidszorg. En dat is hard nodig. Toen Hamo zo’n zes jaar geleden naar Nederland kwam in het kader van gezinshereniging, was er niemand die hem op weg hielp. Hij en zijn vrouw moesten zelf hun weg zien te vinden. Dat kon beter, vond hij.

Via de klantmanager van de gemeente Haarlem werd Hamo toen gewezen op het project SGS, dat toen net werd opgezet. Met zijn studie Sociologie en onderzoekservaring als achtergrond, en met zijn eigen ervaringen als nieuwkomer, was Hamo de aangewezen persoon om hieraan mee te doen. Hij werd dan ook meteen aangenomen. Maar wat kan een Sleutelpersoon nu betekenen in de praktijk?
“Nieuwkomers in Nederland lopen niet alleen tegen een taalbarrière aan, maar ook een cultuurbarrière,” aldus Hamo. “Neem nou een gesprek met een huisarts: in Syrië vertel je aan de dokter wat je klachten zijn en vervolgens krijg je een behandeling of medicijnen. Hier vraagt een huisarts wat je zelf denkt wat er aan de hand is, en of je zelf ideeën hebt over je behandeling. Dus er wordt verwacht dat mensen zelf al van alles hebben opgezocht, dat ze hun huiswerk hebben gedaan. Dat is voor veel nieuwkomers echt heel ingewikkeld!

Zo was er een mevrouw uit het Midden-Oosten die al een hele tijd pijn had in haar arm en pols. Ze had geen vertrouwen in de gezondheidszorg hier; de huisarts had haar al een paar keer onderzocht, maar dat schoot voor haar gevoel niet op. Dus bleef ze doorlopen met pijn; ze kon haar arm bijna niet gebruiken. Ik ben toen met de huisarts gaan praten. Die wist namelijk niet dat die mevrouw in haar thuisland al allerlei onderzoeken had ondergaan en al van alles had geprobeerd. Ik heb erop aangedrongen om haar door te verwijzen naar een specialist. Gelukkig was de huisarts blij met mijn uitleg en verwees mevrouw inderdaad door. Binnen twee weken had ze een kleine ingreep gehad vanwege ontstekingen in haar arm en pols en daarna ging het snel beter.”
Hier zaten de taal en cultuur echt in de weg. Deze mevrouw was al een paar keer langsgekomen, soms met een vriendin, dan weer met een buurvrouw. Maar ze kwamen in de gesprekken niet veel verder. Dat lag niet aan de huisarts, hoor! Maar een vraag als ‘Wat zou u zelf willen?’ – voor Nederlanders heel gewoon – daar kon die mevrouw helemaal niets mee! En ze was vanwege de taalbarrière niet in staat om dat te zeggen. “Doordat ik kon uitleggen dat het in haar thuisland heel anders ging tussen dokter en patiënt, en dat ze daar bovendien al uitgebreid was onderzocht, kon ze uiteindelijk toch snel worden geholpen.” 

Haarlem Effect en DOCK Haarlem bundelen hun krachten om de inwoners van Haarlem nóg beter te kunnen ondersteunen. Want alle Haarlemmers verdienen een waardevol leven waarbij zij zich prettig voelen, zo veel mogelijk zelf bepalen hoe ze (samen)leven en zich deel voelen van de samenleving. Hoe jong of oud je ook bent, welke culture, sociale of economische achtergrond je ook hebt, waar je ook woont en of je nu een beperking hebt of niet: je bent thuis in je stad en in je wijk.