DOCK

Chama Yassir blij met gezinsondersteuners in Crooswijk

woensdag, november 24, 2021

Chama Yassir, medewerker bij DOCK, is hoofdbeheerder van het Huis van de Wijk in Crooswijk. Ze ontvangt buurtbewoners, luistert naar hun verhalen en helpt bij vragen. Daarbij werkt ze nauw samen met de ondersteuners van de Gezinsaanpak. “Ik noem mezelf ook weleens de oren, ogen en handen van mijn collega’s. Negen van de tien keer verwijs ik mensen door naar de gezinsondersteuners.”

In het Huis van de Wijk lopen buurtbewoners makkelijk binnen voor een kop koffie, een praatje of een vraag. Chama merkt dat vragen voor een buurtbewoner soms groot kunnen voelen, terwijl ze voor de gezinsondersteuners eigenlijk heel klein zijn. “Veel mensen weten alleen niet waar zij terechtkunnen. Velen van hen zijn nogal eens van het kastje naar de muur gestuurd; daardoor hebben zij er vaak geen vertrouwen meer in dat ze bij ons wél goed geholpen worden. Juist daarom is het belangrijk dat we hen betrouwbare informatie geven en de juiste weg wijzen.”

Buurtbewoners krijgen gelijk hulp in het Huis van de Wijk

Eén op de vijf kinderen in Rotterdam groeit op in armoede, juist dan kan er veel stress zijn in gezinnen. Reden voor de gemeente om in november 2019 te starten met de Gezinsaanpak in onder andere Crooswijk. Buurtbewoners kunnen hulp krijgen van een gezinsondersteuner bij het invullen van een formulier, het schrijven van een brief of het gebruik van de coronacheck app. Maar er is ook ondersteuning bij wonen, werk, de kinderen of geldzorgen.
 
Een goede zet, vindt Chama. “Ook is het handig dat de gezinsondersteuners in het Huis van de Wijk zelf aanwezig zijn. Je kunt hen gewoon bellen en iedereen die hier aanklopt, wordt gelijk geholpen. Ook is er elke dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur een inloopspreekuur.”
 

Een vertrouwensband helpt

Zelf woont Chama ook in Crooswijk. “Dat vind ik een voordeel. Als ik mijn zoontje naar school heb gebracht ga ik soms bij een groepje ouders staan. Dan hoor en zie je ook het een en ander. Het komt weleens voor dat ik zeg: “Kom gerust eens bij ons langs, dan kan ik kijken wat ik voor je kan betekenen.” Een vertrouwensband en bekend gezicht helpen daarbij.” Verder gaat ze altijd af op haar gevoel. “Ik ga niet forceren. Mensen hebben vaak al een grote rugzak, die ga ik niet zwaarder maken. Ik wil juist verlichten.”

Contact opnemen met een gezinsondersteuner?

Denk jij dat een gezin bepaalde vragen heeft of ondersteuning kan gebruiken, op welk gebied ook? Neem dan contact op met één van de gezinsondersteuners. Kijk voor meer informatie op: www.rotterdam.nl/gezinsaanpak.