DOCK

Dit Doet DOCK in Vleuten de Meern

woensdag, december 22, 2021

Sociaal makelaar in beeld

DOCK Utrecht is er voor u als bewoner. Wij helpen u graag om actief aan de slag te gaan of samen dingen te organiseren. Met u en organisaties in de wijk maken we samen buurten nog levendiger. Onze sociaal makelaars en sociaal beheerders ondersteunen bewoners en versterken netwerken en buurtinitiatieven. Nog niet alle bewoners weten ons te vinden.  Dus stellen we ons een voor een voor.

Mijn naam is Hanna Jacobs, 28 jaar en werkzaam als sociaal makelaar Jeugd in de wijk Veldhuizen. Sinds vorig jaar november werk ik bij DOCK en ben in een bijzondere tijd gestart. Midden in een periode van lockdown de wijk en haar inwoners leren kennen is best een flinke uitdaging. Gelukkig kreeg ik voldoende hulp en sturing van collega’s en medewerkers van andere organisaties. Mijn sociale werkkring werd steeds groter.  
In het voorjaar van 2021 organiseerde ik in buurtcentrum de Pijler samen met jongerenwerkers van Stichting JoU en speeltuinwerkers van SUB voorzichtig de eerste kinderactiviteiten. Ook nodigden we kinderen uit de buurt uit om buiten in het gras te picknicken, of brachten de tafels naar buiten en gingen in het hofje voor het buurthuis zitten knutselen. Na een lange en toch ook wel zware winter kwamen omwonenden op hun balkon zitten, genietend van wat levendigheid in de buurt.  
 

Zenuwachtig 
Na de zomervakantie had ik zin om aan de slag te gaan met iets positiefs voor de wijk. Samen met medewerkers van SUB en Circus Snor besprak ik een leuk plan. Door subsidie aan te vragen bij Jantje Beton en de Vriendenloterij, konden we kinderen vier keer op vrijdagmiddag circuslessen aanbieden in de Pijler. Als afsluiter konden kinderen hun kunsten vertonen aan de buurt via een echte show in een grote circustent.  
Circus is een goed middel om te ontdekken wat je leuk vindt, iedereen is wel ergens goed in. Kinderen en ouders reageerden enthousiast op dit idee. Elke week zag ik kinderen meer behendig worden en sommigen ook steeds zenuwachtiger worden. Zeker naarmate de datum van de show dichterbij kwam. Kinderen leerden samen te werken, stapten uit hun comfortzone en werkten aan een eigen performance. 

Traantje 
Voor een enthousiast publiek presenteerden de kinderen op vrijdagmiddag 15 oktober jl. hun show. Aan het water bij de Zonnedauw stond een schitterende echte circustent met de vlaggen van alle organisaties die dit project mede mogelijk maakten: SUB, DOCK, Plus de Meern (bedankt nog, Stefan!), Jantje Beton, de Vriendenloterij en natuurlijk: Circus Snor. Ouders, beroepskrachten, kinderen en natuurlijk ook ik, stonden te glunderen van trots. Sommige kinderen voerden vol overgave hun act uit, anderen met buikpijn van de zenuwen. Maar ze stonden er! En, zag ik daar nou een oma een traantje wegpinken?  
Een paar uur later was de circustent alweer weg. De kinderen konden nu thuis verder jongleren en balanceren. De circuskist vol spelmateriaal gaan we vaker inzetten in de bouwspeeltuin en op de pleintjes. Gelukkig mogen we dit jaar wel binnenactiviteiten doen met kinderen. Voor wie het leuk vindt: op vrijdagmiddag op schoolgaande weken is er van 14:30 tot 17:00 een inloopactiviteit voor kinderen tussen de 9 en 14 jaar oud in buurtcentrum de Pijler. Superleuk als je komt! Mocht je vragen, ideeën of ergens hulp bij nodig hebben, mail mij dan op hjacobs@dock.nl Graag denk ik met je mee!  
 

De Meern 15-10-2021 Kindervoorstelling in circus Snor in het kader van de Jantje Beton speelkaravaan i.s.m. DOCK. Foto: Gerard Til naamsvermelding verplicht. Rechtenvrij voort redactioneel gebruik