DOCK

Boek nu je inkomenscheck met een sociaal raadsman of raadsvrouw van DOCK Haarlem

woensdag, januari 5, 2022

Het komt helaas nog te vaak voor dat mensen niet weten wat hun rechten en plichten zijn als het gaat om geldzaken. Daarom organiseert het team van sociaal raadslieden van DOCK Haarlem samen met het Sociaal Wijkteam én deskundige vrijwilligers regelmatig de gratis Inkomenscheck voor inwoners van Haarlem en Zandvoort. De Inkomenscheck voorkomt dat mensen nieuwe schulden bij de belastingdienst opbouwen en/of zorgt ervoor dat ze de toeslagen krijgen waar ze recht op hebben.

Daniëlle Beevendorp is een van die sociaal raadslieden bij DOCK. In haar dagelijkse praktijk maakt ze dikwijls mee dat mensen niet op de hoogte zijn van hun recht op toeslagen. Daniëlle: “Zij weten niet hoe zij toeslagen kunnen aanvragen bij de belasting en ontvangen dus niet het geld waar ze recht op hebben. Maar ik zie ook het omgekeerde. Mensen die een brief van de belastingdienst krijgen waarin staat dat ze teveel ontvangen geld moeten terugbetalen. Ze hadden een te hoog inkomen en hebben dat niet tijdig doorgegeven aan de Belastingdienst. Dat is natuurlijk heel vervelend en dat je wil je graag voorkomen.“

Wat is de Inkomenscheck?
Daniëlle vertelt hoe de Inkomenscheck gaat: “Bij de Inkomenscheck lopen we alle aspecten van het inkomen na. We zoeken van alles uit, zoals:

  1. Wat is het inkomen uit werk of uitkering?
  2. Kloppen de toeslagen? Krijgt iemand teveel, te weinig of helemaal niks?
  3. Zit iemand aan het sociaal minimum?
  4. Heeft iemand ook recht op een aanvulling of een minimavoorziening? Ons uitgangspunt begint met het invullen van de NIBUD-tool op www.berekenuwrecht.nl. Hierin worden de gegevens van de persoon ingevuld. Is alles ingevuld, dan laat de tool zien waar iemand recht op heeft.“

In gesprek over inkomenscheck
De sociaal raadsman of raadsvrouw neemt ruim de tijd voor een Inkomenscheck. Daniëlle: “We reserveren voor elke klant 1,5 uur. We beginnen met de inkomenscheck en controleren meteen of de klant krijgt waar die recht op heeft, zoals bijvoorbeeld huur- of zorgtoeslag. En als dat nodig is regelen we ook ter plekke de zaken om het in orde te maken.

Wil jij ook een gesprek over jouw inkomenscheck?

De Inkomenscheckdagen op 9 en 16 december in Zandvoort waren goed bezocht! De eerstvolgende momenten voor de inwoners van Haarlem zie je in de tabel hieronder. Bel snel voor een afspraak naar 088 – 855 5178 (tussen 10:00 en 12:00 uur) of mail haarlemsr@dock.nl

DatumWijkcentrumTijd
Maandag 17 januari 2022Trefpunt ‘t Trionk
Van Oosten de Bruijnstraat 60 (West)
9:00 – 13:00 uur
Maandag 17 januariHet Broederhuis
Nagtzaamplein 67 (Oost)
9:00 – 17:00 uur
Dinsdag 18 januari Alleman
Jan Sluijterslaan 11 (Oost)
12:00 – 17:00 uur
Woensdag 19 januariDa Vinci, centrum voor ontmoeting
Leonardo Da Vinciplein 73 (Schalkwijk)
9:00 – 13:00 uur
Woensdag 19 januari De Horizon
Ambonstraat 2a (Noord)
13:00 – 17:00 uur
Donderdag 20 januariDe Wereld
Laan van Berlijn 1 (Schalkwijk)
9:00 – 13:00 uur
Donderdag 20 januari De Ringvaart
Floris van Adrichemlaan 98 (Schalkwijk)
9:00 – 17:00 uur
Vrijdag 21 januariLoket in de Stad
Nieuwe Groenmarkt 22 (Centrum)
9:00 – 13:00 uur