DOCK

Klein gebaar met grote impact

maandag, januari 31, 2022

Interview door Marieke Groenendijk en Floor Matla met Lief & Leed gangmaker Henk Klootwijk

Door heel Haarlem zorgen gangmakers vanuit de Lief & Leedstraten voor meer sociaal contact in hun straat. Dit is een project van Haarlem Effect en DOCK Haarlem. Ondertussen zijn de Lief & Leedstraten al meer dan een jaar actief in Haarlem. In deze tijd zijn er in tijden van Lief & Leed een hoop presentjes uitgedeeld aan buren en zijn er nieuwe contacten gelegd. De drijvende kracht achter de Lief & Leedstraten zijn de gangmakers, zij beheren een budget voor de buurt en houden nauwlettend in de gaten welke buren wel een beetje aandacht verdienen. Eén van deze gangmakers is Henk Klootwijk (77) uit Meerwijk. Projectcoördinatoren Marieke Groenendijk en Floor Matla spraken af met Henk om zijn ervaringen over het afgelopen jaar te horen.

We spreken Henk in Centrum voor ontmoeting Da Vinci. Op de achtergrond wordt door andere bezoekers verse soep gegeten, er hangt een gemoedelijke sfeer. Henk kent de plek, hij woont in de buurt. Onder het genot van een kop koffie vertelt hij hoe hij als gangmaker is begonnen: “Ik was zelf al erg betrokken in de flat waar ik woon. Zo heb ik een bord opgehangen in de centrale hal waar buren een verzoek of aanbod konden noteren, op deze manier helpen we elkaar een beetje. Via BUUV werd ik gevraagd of ik het leuk zou vinden om gangmaker te worden. Ik vind het geweldig hoe jij iedereen aanspreekt Henk, zeiden ze. En inmiddels ben ik al meer dan een jaar betrokken bij de Lief & Leedstraten.”

Gangmaker Henk Klootwijk

Tijdens ons gesprek in Da Vinci bleef het bezoek van Henk niet onopgemerkt en spraken verschillende bezoekers hem aan. We vragen Henk wat hem een echte gangmaker maakt. “Het zit hem er echt in hoe je iemand benadert, zo praat ik bijvoorbeeld rustig wanneer ik zie dat iemand de taal nog niet goed beheerst. Daarnaast sta ik zelf ook open voor nieuwe contacten.” Dat het soms ook lastig kan zijn om mensen te bereiken geeft Henk ook toe. “In de wijk is veel sprake van segregatie tussen bevolkingsgroepen, dat komt denk ik door een gebrek aan begrip voor verschillende culturen. Naar mijn idee is het te optimistisch om te denken dat bewoners dit kunnen oplossen, daar is vermoedelijk wel hulp van maatschappelijk werk voor nodig.”

Wel heeft Henk het gevoel dat de Lief & Leedstraten hebben bijgedragen aan het onderlinge contact. “Zo is er bijvoorbeeld een bewoner die ik heb aangesproken en een bloemetje heb gebracht na het overlijden van zijn vrouw, dat was een emotioneel moment. We spreken elkaar nu geregeld. Dit is natuurlijk fantastisch om terug te krijgen, daar doe je het voor.” Henk heeft in de loop van zijn leven op veel verschillende plekken gewerkt, o.a. in de filmwereld maar ook als cliniclown. “Daar heb ik veel mensenkennis opgedaan, het is het belangrijkst dat je elkaar als gelijken kan beschouwen. Mensen raak je met een persoonlijke boodschap, door ook iets van jezelf te laten zien. Ik zou het bijvoorbeeld leuk vinden om iets in de hal op te hangen, een gedicht ofzo, waardoor bewoners weten dat ze bij mij terecht kunnen voor een Lief & Leed moment.”

Aan het einde van het gesprek bedanken we Henk voor het delen van zijn verhaal met ons. Ook de gangmakers verdienen het om in het zonnetje gezet te worden en daarom hebben we voor Henk een klein presentje meegenomen. “Dat waardeer ik heel erg”, zegt Henk met een lach.

Word ook gangmaker
Voel jij je verbonden met je eigen straat en wil je graag iets doen voor jouw buren of wil je je buren graag beter leren kennen? Doe dan mee met de Lief & Leedstraten en word gangmaker in je eigen straat. Voor vragen of aanmelden, neem contact op via liefenleed.haarlem@dock.nl. Bekijk voor meer inspiratie onderstaande video en volg www.instagram.com/liefenleedstratenhaarlem.