DOCK

Sporten op rustig tempo: gezond, gezellig en zinvol

dinsdag, mei 3, 2022

Gesprek met de deelnemers en sportdocente Astrid Janszen van ‘Sporten op rustig tempo’ in Wijkcentrum de Horizon door Antsje Zeldenrust

Als opbouwwerker in Haarlem Noord ben ik regelmatig in Wijkcentrum de Horizon te vinden. Hier ondersteunen we vanuit DOCK Haarlem mede een aantal sociaal culturele activiteiten die bijdragen aan ontmoeting en persoonlijke ontwikkeling van bewoners. Zo ook op dinsdagmorgen wanneer het een gezellige drukte is met verschillende activiteiten en bezoekers. Eén van deze activiteiten is ‘Sporten op rustig tempo’ voor mensen die minder makkelijk bewegen. Een aantal deelnemers doet al sinds de start van deze groep mee. Anderen zijn er later bij gekomen, via de website van DOCK Haarlem of Haarlem Ontmoet, mond tot mond reclame, de activiteitenflyer, werving op de markt, het wijkblad van de Indische Buurt Noord of Welzijn op Recept.

Deelnemers en docente Astrid Janszen in beweging

Iedere keer geniet ik ervan als ik zie hoeveel plezier de deelnemers en de sportdocente met elkaar beleven aan het samen sporten en het koffie drinken naderhand. Omdat ik nieuwsgierig ben naar waarom dit belangrijk voor hen is, schuif ik graag even aan bij de koffie. Astrid Janszen verzorgt al bijna 9 jaar (!) sportactiviteiten in de Horizon. Ze vertelt: “Bewegen is gezond, ook wanneer je het rustiger aan moet doen. En dit is ook nog eens een hele leuke en gezellige groep. We doen het met plezier en kijken er naar uit. Iedereen is welkom en mag zichzelf zijn. We steunen elkaar en gaan bijvoorbeeld ook op ziekenbezoek als er onverhoopt iemand in de kreukels ligt. Daarbij is het belangrijk dat het betaalbaar en laagdrempelig is. Het voordeel van deze locatie is ook dat er korte lijnen zijn met sociaal werkers als je vragen hebt of gewoon even een luisterend oor nodig hebt.’

Deelnemers en Astrid aan de koffie

De deelnemers onderschrijven wat Astrid zegt. Ook krijgt ze een dikke pluim van hen, omdat ze een goede sportdocente is en gewoon een heel leuk mens. Ze geven aan dat haar oefeningen erg gevarieerd zijn en dat iedereen op zijn of haar tempo kan meedoen. Toen de corona uitbrak, zijn ze als alternatief met elkaar gaan wandelen, koffie drinken en lunchen. Maar het was wel erg fijn toen het weer gewoon in de Horizon door kon gaan, want ze vinden het een fijne locatie met een prettige ruimte en een lieve gastvrouw Amal. Iedereen hoopt daarom dat dit nog lang kan worden voortgezet, voor hun gezondheid en voor de gezelligheid.

Deelnemers en Astrid

Doe ook mee
Sporten op rustig tempo is op dinsdag van 11.15 tot 12.15 uur in Wijkcentrum de Horizon (Ambonstraat 2). Ben je nieuwsgierig geworden en wil je ook mee doen? Er is nog ruimte voor nieuwe deelnemers. Je hoeft niet uit de Indische Buurt te komen om mee te doen: alle Haarlemmers zijn welkom, dus kom gerust eens langs voor een gratis proefles. Wanneer je wekelijks meedoet, is het €3,50 per les. Neem voor meer informatie contact met mij (Antsje Zeldenrust) op via telefoonnummer 06 48 98 09 21 of e-mailadres azeldenrust@dock.nl.