DOCK

Fiets zij aan zij met de fietsburgemeester

vrijdag, juni 3, 2022

Duo fiets on tour

Op 9 juni nodigt de Fietsburgemeester van Utrecht, Jelle Bakker, senioren uit om met hem een rondje te fietsen op een duofiets. Deze dag valt precies op zijn eenjarig ambtsjubileum. Door middel van deze actie enthousiasmeren de Fietsburgemeester, SportUtrecht en DOCK senioren voor het gebruik van de duofiets. Op een duofiets zit je altijd naast iemand, waardoor mensen met uiteenlopende beperkingen er gebruik van kunnen maken. Hoewel er enkele zorginstellingen zijn die de fiets gebruiken voor hun cliënten, zijn de fietsen in Utrecht niet beschikbaar voor de meeste inwoners. En dat moet anders!

Utrecht, fietsstad voor iedereen?
De gemeente heeft de ambitie om de fietsstad van de wereld te zijn (en blijven). In het coalitieakkoord staat dat het nieuwe college mobiliteitsarmoede bestrijdt die wordt veroorzaakt door fysieke of cognitieve beperkingen. Juist voor deze doelgroepen biedt de duofiets een uitkomst. Daarom pleiten de Fietsburgemeester, SportUtrecht en DOCK voor een investering van de gemeente in duofietsen die op een laagdrempelige manier door alle Utrechters gebruikt kunnen worden. ‘We zien steeds meer deelmobiliteit verschijnen in de stad. Dat is fijn, maar voor deze doelgroep niet bruikbaar. Daarom wil ik dat in iedere wijk een Duofiets staat, zodat ook mensen met een beperking de wind door de haren kunnen voelen’, aldus Fietsburgemeester Jelle.

Rondje met de Fietsburgemeester
Vanaf 10:00 tot 13:00 kunnen Utrechters bij verschillende buurthuizen in de wijk Noordwest een rondje meefietsen. Jolanda van de Berg van Dock: ‘Als ze niet weten wat de mogelijkheden zijn, weten ze ook niet wat ze missen. Daarom willen we laten ervaren hoe gezellig het is op de duofiets’. Het is wel flink doortrappen, want de duofietsen die de partijen inzetten zijn niet elektrisch ondersteund. ‘Dan is het wel meteen duidelijk waarom nieuwe fietsen nodig zijn’, grapt Tom Linssen, consulent aangepast sporten bij SportUtrecht, ‘deze fiets is beschikbaar gesteld door de Terugwinning uit Woerden, waarvoor we ze erg dankbaar zijn’.

Fietsmaatjes in Utrecht
Op een duofiets zit je altijd met zijn tweeën, kunnen eenzame ouderen dan geen gebruik maken van deze fietsen? Nee hoor, want deze partijen zien zich als de wegbereiders voor de komst van het succesvolle concept van Fietsmaatjes naar Utrecht. In bijna alle groten steden in Nederland is het fietsmaatjesproject al uitgerold en loopt het goed. In sommige steden zijn zelfs meer vrijwilligers dan er mensen zijn die ondersteuning willen. ‘Dat Fietsmaatjes nog niet in fietsstad Utrecht is, is onbegrijpelijk’, vindt de Fietsburgemeester, ‘maar hopelijk helpt deze dag om niet alleen senioren te enthousiasmeren voor de duofiets, maar ook de gemeente’.