DOCK

Trots op de mannen van de Onderhoudsploeg in Zaanstad!

donderdag, augustus 4, 2022

Wat in september 2021 klein is begonnen als onderhoudsploeg, is inmiddels uitgegroeid tot een onmisbaar begrip in Zaanstad; de Fixbrigade. Vrijwilligers (inwoners met een participatiewet uitkering) sloten zich aan bij de Onderhoudsploeg en gaan nu letterlijk de wijk in onder de noemer ‘Fixbrigade’. Een grote wens vanuit gemeente Zaanstad was; energiebesparende klusjes in de wijk uitvoeren. Onder leiding van Peter van Oostenbrugge (hoofdfixer) voert de Fixbrigade nu klusjes uit die bijdragen om huizen energiebestendiger te maken. Dit houdt in dat er bijvoorbeeld tochtstrippen in huis worden geplaats en kieren gedicht worden zodat de energierekening lager uitvalt.

Bij de Fixbrigade doen vrijwilligers ervaring op en stap voor stap stromen zij door naar een betaalde baan waarbij Leerwerkbedrijf Werkom ondersteunt door middel van een coach. De vrijwilligers staan dagelijks om 09.00 uur klaar in de werkplaats naast wijkcentrum de Poelenburcht en gaan vol enthousiasme mee op pad! Mensen uit de buurt zijn enorm blij met de hulp van de mannen, we horen regelmatig positieve geluiden terug, aldus Peter. Het mooie van de Fixbrigade is dat de klussen via woningbouwvereniging Parteon binnenkomen, zij leveren ook de materialen zodat het werk goed uitgevoerd kan worden. Voor andere vragen is de Fixbrigade ook niet beroerd, zo schroeven zij met gemak een stopcontact vast of vervangen een lamp als een bewoner hierom vraagt. 

Hoofdfixer Peter van Oostenbrugge (vierde persoon van rechts): ”De mensen uit de buurt zijn enorm blij met de hulp van de Fixbrigade.”

Peter is vanaf de start betrokken bij de Fixbrigade, zo is hij zelf begonnen als coördinator vrijwilliger, heeft hij contacten gelegd in Amsterdam (daar liep een soortgelijk concept) om kennis en kunde op te bouwen, heeft hij zelf een logo ontworpen, een website gemaakt en gezorgd dat er geschikte werkkleding kwam. Naast de praktische zaken fungeert Peter als rolmodel en zorgt ervoor dat nieuwe vrijwilligers zich betrokken voelen bij de Fixbrigade. Inmiddels is Peter in loondienst bij Werkom, een fantastische ontwikkeling vertelt Opbouwwerker Lieke: ‘’Dit is een voorbeeld van krachten bundelen; een vrijwilliger zet zich in voor de wijk, verzamelt een netwerk om zich heen, maakt actief gebruik van opbouwwerkers als verbindende schakel, dient als voorbeeld voor andere mannen in de wijk en komt zo aan een betaalde baan. Hoe mooi kun je het hebben. Dit noem ik; de kracht van wij samen!’’

Dankzij gemeente Zaanstad en Parteon kunnen de klussen gratis aangeboden worden, een mooie bijkomstigheid voor huurders.

Ben jij benieuwd hoe Peter bij de Onderhoudsploeg, en uiteindelijk bij de Fixbrigade, terecht is gekomen? Bekijk dan het filmpje!